Były babeczki z kukurydzą ..a teraz dla odmiany z majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do ciasta na słodko..aż w końcu zrobiłam -babeczki.Pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..autorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła
Moje domowe kucharzeniemielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano Skworcu sól pieprz Wykonanie
Blondynka Gotujeprzygotowana z produktów znalezionych w lodówce ;) Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 250g makaronu kokardki puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy czerwona cebula pęczek koperku papryka czerwona 4 ogórki korniszony (nieduże) 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól Makaron
Czerwona Porzeczkasól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy
Proste Potrawybezłuskowe pestki, można je jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z dyni, ale jeszcze lepsze są uprażone na patelni. Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy., ale przepis na zupę z dyni też jest. Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową zupę krem, gładką, aksamitną, idealną w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z rodzaju expresowych, a przy tym bardzo smacznych. Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem (najlepiej kolorowe),1 duży por (tylko biała część),puszka kukurydzy,ok.8 do 10 słodkich mandarynek ( najlepsze będą małe), majonez dekoracyjny Winiary. Pora umyć, osuszyć i drobno pokroić, a następnie posypać solą i odstawić na dłuższą chwilę. Tortellini ugotować zgodnie z przepisem
Praktyczna plProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi
Praktyczna plmasła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego 1,5 szklanki mleka 2 jajka przyprawy 3 brykiety szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pieczarki kilka kostek bakłażana marynowanego ewentualnie grillowanego
NaKońcuJęzykakukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty
NaKońcuJęzykaSkładniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie
NaKońcuJęzykazawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja
NaKońcuJęzykaorzechy laskowe oraz w awokado, nasionach dyni i sezamu.wielonienasycone, natomiast zachowują płynność nie zależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy Omega-3. Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk.Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu
NaKońcuJęzyka