się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami
NaKońcuJęzykakrólik, bo warzywa i ja to jedność...;*Moją propozycją na dziś jest szybka sałatka z paluszkami surimi Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu
NaKońcuJęzykasosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz częściej dodawana jest do pieczywa bezglutenowego. Jest jednym z podstawowych składników pyz i klusek ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne
NaKońcuJęzykapropozycję na jedną z moich ulubionych sałatek... Składniki: na około 4 porcję 7 jajek 5 plasterków sera żółtego 1/2 pora 5 marchewek puszka groszku puszka kukurydzy opakowanie paluszków surimi papryka czerwona sól, pieprz 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Jajka i marchewki gotujemy...Wszystkie składniki drobno kroimy...Dodajemy majonez oraz jogurt i doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykajaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól Farsz: 1/2 cukinii 5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną
NaKońcuJęzykaczasu pokochałam kasze jaglaną, a zwłaszcza kotleciki jaglane mocno czosnkowe ale tym razem z groszkiem i cukinią.. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy pół szklanki cukinii drobno pokrojonej 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej
NaKońcuJęzykazdążę podzielić się z wami przepisem...;) Składniki: 3 porcje 2 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki ugotowane 3 marchewki ugotowane 4 plastry żółtego sera Po 1/2 puszki groszku i kukurydzy konserwowej majonez z jogurtem w stosunku 1:1 pieprz, papryczka ostra 1 cebula ząbek czosnku 3 jajka ugotowane na twardo Wszystkie składniki kroimy w mniejsze kawałki, śledzie oraz żółty
NaKońcuJęzykaszybkie obiady do pracy mam kolejna sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy
NaKońcuJęzykakurkami i pomidorami jest idealny, apetycznie piękny i smaczny. Omletów na blogu jest ci dostatek, kolorowe, mini, maxi:, polecam m.in.: Omlet ze szpinaku Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Omlet z pomidorami i kiełbasą Omlet z owocami Omlet śniadaniowy Mini omlety ciasteczkowe Przepis na Omlet z kurkami i pomidorami: SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki wody duża garść kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchniaKotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :)Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm):200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej)1 jajko ugotowane na twardo0,5 roztrzepanego jajka4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej1/3 łyżeczki kuminu,1/3 łyżeczki kurkumy,sól, pieprzdo smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)Przygotowanie: 1. Jajko gotujemy na twardo
Malowane smakiemmineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili tymianek oregano imbir w proszku odrobina
Blondynka Gotujeburaczków każdy lubi , chociażby ze względu na właściwości zdrowotne samych buraków. Efekt końcowy Czego potrzebujemy: Słoiczek buraczków konserwowych 2 jabłka 2 jajka cebula ogórek kiszony 4 łyżki kukurydzy 2 łyżki śmietany ok 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego nataka pietruszki, cukier, sól Wykonanie: Odcedzone buraczki pokroić w drobna kostkę, tak samo pokroić pozostałe składniki ( jabłko obrać) Składniki wymieszać dodać(...)odsączoną kukurydzę. Wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawic cukrem , solą. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyzłoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę musicie zawsze podsmażyć, ponieważ
Nerds KitchenSkładniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu
My Culinary Art