kuchnia - 5425 przepisów (strona:66/362)

Sernik z lemon curd 218

czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się(...)trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł". Ha! i kto tu ma rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cupcake meksykańskie z jabłkiem 167

Pomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na prawdę zacznę wierzyć, że jak kobieta zaczyna myśleć to nic dobrego to nie wróży:D:D)  zdecydowanie muszą być to babeczki, bo dawno ich nie robiłam, no dobrze a co dalej? Rozglądnęłam się(...)kuchni, jabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła na pomysł żeby dodać do ciasta kawę. W sumie ciasta kawowe, cappuccino bardzo lubię a też już nie pamiętam kiedy je robiłam. No to teraz bądź mądry człowieku i sprostaj tym wszystkim oczekiwaniom. Dobrą chwile mi zeszło zanim przeszukałam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 156

testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta bo inaczej byłaby mała zakalcowa katastrofa. Piec kilkakrotnie wybił korki w całym domu, za trzecim razem zrezygnowana wyłączyłam piec i poszłam do starej kuchni, oczywiście odprowadził mnie zły wzrok łasucha ( bo jak to tak można , że mu się kilka razy komputer wyłączył i jak on ma pracować w takich warunkach:D?)  Ciasto dopiekło(...)się na starym sprawdzonym sprzęcie. W sumie mamy nową kuchnię i wszystko mogę w niej robić poza pieczeniem, z którym muszę uciekać do starej. W ten sposób mój pomysł na remont zakończył się bieganiem po schodach z brytfanką. Jestem udana, nie ma co. Tym czasem zapraszam na pyszną tartę. Składniki ( forma o średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła

ciastkarnia na kruchym spodzie
Eklerki dobre na wszystko 193

Szaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Norweski pudding królowej Maud (Dronning Maud pudding) 393

Staram się szukać przepisów  z kuchni norweskiej, ostatnio nabyłam nawet książkę kucharską.  Przepis ten jednak nie pochodzi z niej ale poleciła mi moja norweska koleżanka.  Oczywiście nie byłabym sobą gdybym od razu nie wyszukała przepisu  i nie przetestowała go w mojej kuchni. Deser a właściwie to mus przypomina trochę smakiem ajerkoniak. Ja zrobiłam go zgodnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Schab suszony w piekarniku 15975

chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana(...)wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem możemy schab włożyć do lodówki. The post Schab suszony w piekarniku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebak MIVAT Vintage od Emako.pl 164

Przeglądając aktualną ofertę natychmiast wpadł mi w oko czarno-srebrny nieco szalony (bo w kwiatki ;) przykuwający uwagę włoski chlebak marki MIVAT. Musiałam go mieć ;) Chciałam żeby nieco ożywił moją kuchnię i tak też się stało. Złożenie zamówienia zajęło dosłownie chwilę. Plusem jest fakt, że nie trzeba zakładać konta żeby dokonać zakupu więc jeśli ktoś chce dokonać jednorazowego zakupu nie musi(...)jest zdecydowanie najlepszy. W ofercie sklepu dostępny jest również chlebak z tej serii w kolorze srebrnym. Myślę, że kolory te są obecnie modne i dość uniwersalne, ponieważ w wielu kuchniach można spotkać czarne bądź srebrne sprzęty. Taki chlebak będzie nie tylko do nich pasował, ale także stanowił uroczą dekorację :) Dla zainteresowanych link do produktu:  http://emako.pl/product-pol-62-Chlebak-Vintage-wloski-pojemnik-na-pieczywo.html

Ze smakiem i z pasją
Zielone curry z kurczakiem 208

warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 209

Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy(...)ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :)  W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie

Tajskie smaki
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 1011

Każdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay.   Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna.   Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości.   Dzisiaj pierwszy(...)przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 Składniki: 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego Szklanka czerwonego wytrawnego wina Kilka łyżek mleka Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule obieramy. Następnie

Kolizje Smaków
Tortilla po meksykańsku 181

tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost(...)kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy.   My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek smak mięsa zostanie złagodzony przez sałatę i jogurt.   Wszystkie składniki na patelni smażymy

Kolizje Smaków
Papryka marynowana z rozmarynem 220

roku papryka króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo(...)dokładnie nakrętki i pasteryzujemy 30 min w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.       The post Papryka marynowana z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste ciasto ze śliwkami 218

Śliwki, śliwki, śliwki...Wszędzie śliwki, więc u mnie tez. :-) W kuchni leżało kilka bardzo dojrzałych i soczystych, które trzeba było szybko zużyć, więc zadziałałam, i wyszło smaczne, lekko jogurtowe ciasto. :-) Z dedykacją dla moich rodziców, którzy za każdym razem kiedy przyjeżdżam do domu powtarzają "Tylko przyjedzie i już robi bałagan w kuchni." :-) Ja upiekłam ciasto w dwóch keksówkach (20x12

kuchnia do kwadratu
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 199

Dzień dobry, Czy przypuszczaliście, że swojskie kalafior i botwina mogą być podstawą dla aromatycznego sosu wywodzącego się z kuchni "pięty włoskiego buta" Apulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii" . W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois(...)Włoszech cime di rapa , w Neapolu friarielli , a w Portugalii i Hiszpanii grelos . Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco przypomina młodego brokuła otoczonego dużymi liśćmi. Związany głównie z kuchnią portugalską i południowych Włoch, podobno jest znany ze swojego lekko gorzkiego, ostrego i orzechowego smaku. Czy ktoś z was miał okazję go spróbować? Liście włoskiej rzepy w całej okazałości, nawet

Chilli Czosnek i Oliwa