kuchnia - 5425 przepisów (strona:72/362)

Pub Św. Michał - opinia 193

kłócą się jednak loga popularnych napoi na jednej z tapet. Ale przymknijmy na to oko i zajmijmy się menu. Jedna duża karta, bez przewracania stron ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała.  Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy(...)były takie sobie - szczególnie można by było popracować nad surówką i postarać się przygotować domowe frytki. Ogólnie jest dobrze - szkoda tylko, że nie zwracają większej uwagi na wypuszczane przez kuchnię potrawy. Klient nie ucieknie, gdy będzie musiał trochę dłużej poczekać, ale przesmażone jedzenie z wonią spalenizny raczej pamięta się przez jakiś czas. Porcje są spore i z powodzeniem można wybrać

Pasja Smaku
Klopsiki z piekarnika 279

Najwyższy już czas powrócić do kuchni i mojego blogowania. Myślę, że przerwa wakacyjna była dość długa by naładować akumulatory. Sami przyznacie, że w to lato nie zasypałam Was przepisami. Ostatnio doskwiera mi notoryczny brak czasu, a łudziłam się, że w wakacje tak nie będzie. Niestety nadchodzący rok szkolny tylko pogłębi ten stan, jednak nie ma co martwić się na zapas(...)Swoją drogą rok szkolny zwiastuje koniec lata. Zimne poranki przypominają, że jesień tuż, tuż. Idąc dziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko

Przysmaki Karolki
Faszerowane piersi kurczaka 5358

znają chemii, antybiotyków ani GMO, są karmione z użyciem ekologicznych zbóż, mieszanek ziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka(...)sałatkę solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy obficie oliwą, możemy dodatkowo delikatnie skropić całość octem balsamicznym. Smacznego. The post Faszerowane piersi kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z dalekich wypraw... #7 Postcard from Dauphiné. PRIORITAIRE! 263

Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek" (J. Child). Trzy miesiące temu polski kraj wzbogacił się o Gizmo. Pamiętam jak kumpel z Norge opowiadał(...)info dostałam. Symbolicznie dzielę się nim ze szczęśliwymi rodzicami. Sto lat życzę! Sto lat dla Gizmo! W tradycyjnej zapiekance ziemniaczanej Julii jest czosnek. U mnie wczoraj wampir grasował po kuchni, więc dzisiaj musiałam posiłkować się prażoną cebulką, tak dla odmiany. Też dobre wyszło! ok. kilograma obranych ziemniaków ok. szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cebula prażona 3 łyżki

bastalena
Początek... 138

kilka lat temu przeprowadziłam się do Holandii wstyd się przyznać niewiele potrafiłam wyczarować w kuchni. Przez wiele lat maniakalnie zbierałam książki i czasopisma kulinarne, tak jakby na zapas, na przyszłość. Nie garnęłam się jednak do tego by coś z nich przyrządzić, zawsze przecież gotowała mama. Tata do dnia dzisiejszego śmieje się ze mnie twierdząc, że gdy opuszczałam Polskę potrafiłam jedynie(...)pieczenie nie tylko może być proste ale i całkiem przyjemne. Długo mi zajeło przełamanie się by zacząć, ale w końcu się zmobilizowalam i oto jestem. Witam `w mojej holenderskiej kuchni

W mojej holenderskiej kuchni
Curry z kurczaka w sosie saté 390

mówiąc popadłam w lekką panikę. Naszczeście przyszła mi z pomocą koleżanka z pracy - Justyna, która:  a: dość często opowiadała w pracy właśnie o curry,  b: zna taką kuchnię  c: według swojej drugiej połówki jest prawdziwą "królową curry".  Poleciła mi dość prosty przepis na curry z sosem z orzeszków ziemnych. Stwierdziłam więc, że zanim podam to rodzicom(...)łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie: 1 papryczkę chili, drobno posiekaną (jeśli chcemy ostrzejszy wariant) * opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa do degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili do niego pastę curry oraz masło orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu.  Następnie dodajemy pokrojonego

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak Teriyaki 539

jeszcze mieszkałam w Polsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam  nowe,  zupełnie  inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni

W mojej holenderskiej kuchni
Udon noodle w sosie katsu 303

Moja przygoda z kuchnią japońską zaczęła się kilka lat temu podczas letnich wakacji. Spędzaliśmy je z mężem w resorcie typu all inclusive. Na jego terenie znajdowało się kilka restauracji, z których można było korzystać do woli. Była tam również knajpka japońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki.  Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której(...)które wręcz uwielbiam, są grube pszenne noodle w sosie katsu z różnymi rodzajami grzybów.  Oryginalnie przyrządza się ten makaron na teppanie, lecz ze względu iż go w mojej kuchni nie posiadam (nad czym oczywiście niezmiernie ubolewam), przygotowuję go w woku. Wychodzi równie pyszny! Potrzebujemy (na 2 porcje): - 150 g makaronu typu noodle udon - 200 g grzybów (shiitake, pieczarek kasztanowych

W mojej holenderskiej kuchni
Pad Thai 416

Kuchnia tajska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię na świecie. Moim zdaniem mówią tak ludzie, którzy nie próbowali kartaczy ;-) Tym niemniej muszę przyznać, że tajskie żarcie bardzo przypadło mi do gustu. Miałem ostatnio okazję obserwować w akcji kucharkę w Tajlandii. Mówiła trochę po angielsku, więc nawet odebrałem kilka lekcji. Wszystkie przygotowywane przez nią potrawy były proste, szybkie i bardzo smaczne. Przywiozłem

Gotuj z Misiem
Mleczna galaretka 287

Kuchnia waniliowa  pewnego dnia skradła moje serce :) A jeszcze bardziej zapunktowała jak wstawiła przepis na pyszną galaretkę! Jak tylko zobaczyłam jej piękne zdjęcia, od razu wiedziałam że ten deser będzie gościł u mnie często Galaretki pochłaniamy w ilościach niezliczonych, więc w tej kwestii trafiła w dziesiątkę! Moje zdjęcia nie są takie cudne jak  Kuchnia waniliowa  ale deser

Olikowa kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem 345

również obsmażamy.   Krok 2 W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków, którą dobrze osalamy solą morską ( należy pamiętać, że woda podczas gotowania nie była solona) W kuchni nie należy się męczyć, gotowanie ma być przyjemnością dlatego używajmy akcesorjów kuchennych, które nam ułatwią gotowanie polecam  młynki Chef'n -   pamiętajmy, ze świeżo zmielony pieprz i sól dają więcej(...)aromatu i smaku naszym potrawom. Ja w mojej kuchni używam młynków, które mają możliwość regulacji grubości mielenia i są niezwykle wygodne, bo mogę mielić sól i pieprz jedną ręką -  możecie  je kupić w  e-gustus.pl Na osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku.  Krok

Niezły Młynek
Od czegoś trzeba zacząć... 178

się  z tego śmieję, ponieważ moja duma była większa ode mnie samej :) I tak o to zrodziła się moja pasja i zamiłowanie do gotowania oraz przełamanie strachu do kuchni :) Kolejnym moim pomysłem było wykonanie "sernika na zimno" miała być to niespodzianka dla mojej mamy która wróci z pracy, skrupulatnie wyliczyłam wszystkie swoje zaskórniaki i wyruszyłam do sklepu po produkty(...)nigdy dana potrawa nie smakuje do końca identycznie jak poprzednia... Co oczywiście moja rodzina i mąż maja zagadkę dnia, co dziś nowego tam się znajduje.. :) Tak więc w kuchni nie trzeba się bać eksperymentować bo nawet z niczego może powstać danie godne mistrza :) Tak więc czas zacząć.... tylko od czego najpierw?? :) Na początek pokaże wam mój pierwszy w swoim

Zainspiruj się kuchnią
Big Mac - domowy 327

pisania  po długiej przerwie, otóż powiększyła mi się rodzina i spełniam się w roli młodej matki, a sami wiecie, że początki bywają trudne... Ja nawet zapomniałam, że posiadam kuchnię w domu... tak więc nic nie gotowałam. Gdy już wszystko nabrało swojego tempa, a ja wypracowałam system działania w tym Świecie Macierzyństwa, po 4 miesiącach przywitałam na nowo moją, wspaniałą(...)kuchnię... :)     Chciałam pokazać Wam, jak można łatwo, szybko i przede wszystkim zdrowo odtworzyć  fast-foodową kanapkę z sieci McD. Przynajmniej wiemy co jemy i nie zawiera ona chemii, oraz innych  nie znanych nam uzdatniaczy... Co najlepsze, smak jest tak "prawie" identyczny, że mój mąż myślał, że je kupnego hehe

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 282

Pierwszy raz jadłam to danie w restauracji indyjskiej i tak mnie zainspirowało do zrobienia podobnego dania, że rok nad nim spędziłam, aż wyszło niemal idealne :) Kuchnia Indyjska jest dość ciężka, ale dzięki znakomitym przyprawom takim jak: kmin rzymski, kozieradka, curry itp.bez żadnych komplikacji to strawimy -  magia ziół zadziała bez problemu... Danie jest tak pyszne, że każdy się(...)zakocha... Tylko trzeba trzymać się ściśle przepisu, w tej kuchni nie ma zamienników!!! Tak więc zabieram Was w podróż po Indiach, krainie pachnącej tysiącem przypraw. :) Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurt naturalny - 1 mała śmietana 18% - 1 puszka pomidorów (ja użyłam pomidorów z chilli) - 1 cebula - 1 opakowanie przyprawy "Bombay

Zainspiruj się kuchnią
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 759

Przygotowywane przeze mnie potrawy nie są wyszukane i trudne. Nie chodzi mi o to, aby zostać kolejnym MasterChef'em. Bardziej skupiam się na poszerzaniu swojej wiedzy oraz przedstawianiu polskiej kuchni okiem totalnego laika... "- wyraźnie napisałam na swoim bloggerowym profilu. To gdzie ta racja? Po środku. Bo to nie jest tak, że gotować nie umiem. Umiem. Ale postanowiłam nie pchać się(...)łyżkami mleka ). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche nie powstało na potrzeby durszlakowej akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD. Ale jeśli już zrobiłam, a akcja nadal trwa, to je tam wrzuciłam. W bombie grzebię

bastalena