przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak(...)których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone do surówki, o czym na blogu nie zwykłam pisać. Chyba nie ma takiego produktu, w domu tradycjonalistów
W kuchni Karmel-itkimówiłam im wtedy. Staszka poznałam na wiejskiej zabawie. Szybko stał się w naszym domu częstym gościem, a wkrótce moim narzeczonym. - Mama podsuwała ci pod nos rarytasy z naszej kuchni, więc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę. - Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb(...)wówczas pracownik Lasów Państwowych, otrzymał tam ładne, służbowe mieszkanie. - Pójdę do pracy, jak mała podrośnie - zaproponowałam mężowi. - To bardzo dobry pomysł - przytaknął. Adrianna od małego towarzyszyła mi w kuchni, wszystko robiłyśmy razem. - Ona gotowanie chwyta w lot, niedługo będzie sama nawet suflety robić - cieszyłam się. - Zaraziła się od ciebie i babci - uważał mąż. Był czas
W kuchni Karmel-itkifaktura, słoje i odcienie, nadają uroku każdemu przedmiotowi z tego surowca. Drewniane naczynia przy przybory kuchenne towarzysza mi od zawsze i są moimi ulubionymi pomocnikami przy codziennej walce w kuchni. Uwielbiam drewno, nie tylko w kuchni. A w szczególności, gdy jest ono surowe, niczym nie pokryte, ukazujące prostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy(...)polu. Sianokosy i żniwa, oprząd zwierząt. Zupełnie jak z wiersza Mikołaja Reja "Żywot człowiek poczciwego". Postanowiłam więc przygotować dla Was konkurs, gdzie nagrodzę dwie osoby pięknymi drewnianym akcesoriami do kuchni. Wasze zainteresowanie na Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego
W kuchni Karmel-itkiNie tak dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod
Kolorowa kuchnia ElkiTen wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe
Kuchnia u KrysiOto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny
Kuchnia domowa AniŚledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 4 pomidory, 3 nieduże ząbki czosnku, 70g startego sera żółtego, szczypiorek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, pieprz. Przygotowanie:
W kuchni u MonikiAż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się
Szefowa kuchniPyszna, słodka przekąska Składniki 40 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 15 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany masa: 3/4 puszki masy krówkowej, 1
czarrna od kuchniCo jak co ale śledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZ takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i
Kuchnia PokoleńDzisiaj jeszcze taki nie świąteczny przepis na pyszne niedzielne popołudnie, batoniki znalazłam już jakiś czas temu na pewnym blogu, ale nigdy nie mogłam się za nie
zdrowa vege kuchnia