SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska. Do wypróbowania w mojej polsko-włoskiej kuchni dostałam OLEJ RYDZOWY SEMCO WIELKOPOLSKI OLEJ LNIANY SEMCO OLEJ RZEPAKOWY Z WIELKOPOLSKI SEMCO Każdy z tych trzech propozycji to inna nuta smaku. Wszystkie posiadają ważne certyfikaty
Z Kuchni Do KuchniWczoraj w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu po raz kolejny odbył się tzw."Kociołek Galicyjski", który ma na celu przybliżenie nam naszej regionalne kuchni. Muszę przyznać , że z pewnością zaciekawi to wszystkich którzy interesują się kuchnią. Można było skosztować wielu wyrobów...pyszny chleb ze smalcem, kiełbaski, owoce...potrawy bałkańskie... więc to z pewnością coś dla smakoszy, więc(...)zabrakło. MNIAM;) Skupiliśmy się na kuchni bałkańskiej...pyszne ciasta...no i wino do domu z nami powędrowało:) A czas umiliła bardzo sympatyczna opowieśc o winach z Chorwacji
Anioły w kuchnizauważyć piękne pola rzepakowe, żółciutkie jak słońce, złote, pełne radości i energii...Dlatego też zrobimy coś po polsku, ale zdrowiej. Wykorzystamy olej rzepakowy , który powrócił do łask w mojej kuchni ... Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego polecany jest osobom chorym na serce, nadciśnienie tętnicze, osobom po zawałach serca, dbającym o sylwetkę i zdrowie.Szczególnie dla osób
Z Kuchni Do Kuchnibyć ciagle mokrym , jak to jest wchodzić do parzącego łóżka, czy odkrecić w kranie zimną wodę, z której leci prawie wrzątek.. A jak tu odkręcić gaz pod kuchnią? Zbrodnia. Ale jak zrobić, by typowy Sycylijczyk ,zjadł makaron codziennie inaczej w taki upał? Składniki gotowane przygotowuje się ,albo o świcie, albo nocą. U nich to żadna rewelacja, idą sobie spać
Z Kuchni Do Kuchnisłoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić
Z Kuchni Do Kuchnibakteriobójcze,dba o uklad krwionośny.Wspomaga pracę mózgu, poprawia przemianę materii. Cynamonowy raj to naprawdę raj dla ciała jak i ducha. Wspaniały smak i niezapomniane wrażenia przy eksperymentowaniu w kuchni z dodatkiem ziaren od Ziarenkowo. Więcej na ZIARENKOWO-KLIK! Polub Ziarenkowo na Facebook-u FACEBOOK-Ziarenkowo
Z Kuchni Do Kuchniżywnością. Tupperware Polska jest częścią międzynarodowej firmy Tupperware Brands Corporation, działającej w ponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku
Z Kuchni Do Kuchnioczy przyjemny design, biały kolor nadaje całości elegancji i delikatności, a szklany dzbanek położony na stole dodaje smaku. Ekspres nie jest duży, zmieści się z powodzeniem w każdej kuchni. Można go nabyć za w sumie niewielką cenę jak na ekspresy do kawy- około 65 – 69 zł w różnych sklepach internetowych. Ten model rozchodzi się na aukcjach jak bułki
Z Kuchni Do Kuchnigdzie dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na stronie konkurs? A już niebawem Toskania w mojej kuchni
Z Kuchni Do Kuchniuniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Świeże tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni, nie tylko wegetariańskiej. Bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów, sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, sprawiają, że tofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów. Idealne proporcje zawartości białka do niskiej
Z Kuchni Do Kuchnizjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence, nawet indukcyjnej.. Połóż brytfannę na kuchni, załącz malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu
Z Kuchni Do KuchniDobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie
Z Kuchni Do KuchniDzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, u mnie dziś na drugie śniadanie bardzo dobry koktajl! W sam raz na przebudzenie. Jako pauza, jako przerwa... Na ciąg dalszy wspaniałego dnia! Składniki
Z Kuchni Do KuchniKochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi
Z Kuchni Do KuchniKochani jakiś czas temu padł mi blender ręczny. Padł w dosłownym słowa znaczeniu . I już nie powstał. Szukałam takiego, który godnie mi go zastąpi, nie zajmie
Z Kuchni Do KuchniSzybkie sałatki to jest to ,co lubię najbardziej! One u mnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki
Z Kuchni Do KuchniTo danie jest pyszne. To danie jest szybkie i dla tych co kochają koperek, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kilka składników, które mamy w lodówce, dobry
Z Kuchni Do KuchniPowoli zbliża się okres upałów, ale i okres przemęczenia. Będziemy potrzebować orzezwienia już na dzień dobry, bądz wyciszenia w samo południe, a niejednokrotnie czegoś pysznego na
Z Kuchni Do KuchniSzybkie śniadanie i zdrowe śniadanie. Składniki -mleko sojowe u mnie Alpro -płatki kukurydziane -babka plesznik -jagody goji u mnie Sante -pesti moreli gorzkie nie
Z Kuchni Do KuchniPo tłustym czwartu pozostały wspomnienia.Mimo tego miałam kolosalna zachciankę. Na frytki. Ostatnio frytki jadłam w tamtym roku ,chyba na wakacjach, albo i wcześniej! To mogę sobie
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250
Z Kuchni Do KuchniKiedy słońce dzielone na raty To potrzebuję niezwykłej herbaty.. Promienie ostatnio dzielone łyżeczką I rzadkim gościem cieplutkie słoneczko ! ...ale w końcu pojawiło się słońce! Po
Z Kuchni Do KuchniMoi Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa
Z Kuchni Do Kuchni...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama
Z Kuchni Do KuchniTen przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to
Z Kuchni Do Kuchnitestowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao(...)pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:) źródło magazyn " Kuchnia
Anioły w kuchniNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta
Z Kuchni Do KuchniZ jednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic
Z Kuchni Do KuchniKochani.... dziś zabieram Was w podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie!
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj ponownie odwiedzimy Sycylie... Pojedziemy do Parku Narodowego , pod Etne...! (Etna to największy wulkan w Europie i jeden z najbardziej aktywnych na świecie, ok. 3.340 m
Z Kuchni Do KuchniCEYLON LADY GREY Podzielę się z Wami filiżanką wysmienitej herbaty. Podzielę się niezwykłą herbatą, która jest w stanie przenieść człowieka w inny wymiar. Ta herbatka
Z Kuchni Do KuchniKochani zapraszam Was do lektury wypełnionej słodyczą! Na bajkę o wyjątkowych cukierkach, o wspaniałych wyrobach lubelskiej firmy, która od ponad 60 lat, łaskocze podniebienia tak dzieci
Z Kuchni Do KuchniOto kolejny rodzaj cukierków, które dostałam do testów od Fabryki Cukierków Pszczółka. Dzięki nim , poznałam prawdziwe znaczenie powiedzenia „niebo w gębie”. Słodycze są firmowane hasłem „Wyprodukowane
Z Kuchni Do KuchniZostawiłam Wam na ...deser...!!! opowieść o Coffee Amo. Cukierkach nadziewanych w czekoladzie. To prawdziwy hit Fabryki Cukierków Pszczółka. Te pyszności zadebiutowały w roku 2013 i
Z Kuchni Do KuchniOtwieram lodówkę...patrzę i patrzę...i WRACA MI PAMIĘĆ...!!! I znów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a
Z Kuchni Do Kuchni13 maja 2014 to pierwszy dzień , w którym zaczęłam przygodę z Get Slim DayTime w saszetkach. Pierwszą porcję wzięłam o godzinie 11.00 , a drugą o 15.00
Z Kuchni Do KuchniNiespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki
Z Kuchni Do KuchniZrobimy sobie dziś coś dobrego na śniadanie, możemy to powtórzyć zamiast kolacji. Oto lista zakupów , które sprawią, że na chwilkę przeniesiemy się do tropików i nabierzemy
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu wygrałam cukierki wszelkaie, pyszniutkie... I te cukierki właśnie skończyły się, dziś..co wprawiło w smutek moje dzieciaki, mnie..i mamę ...gdyż cukierki były
Z Kuchni Do KuchniDopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie
Z Kuchni Do KuchniOd zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna. Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc odległych, do upraw bio, do natury. Wzbogacają
Z Kuchni Do KuchniOto klasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę
Z Kuchni Do KuchniSałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna
Z Kuchni Do KuchniTak jak Anglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos
Z Kuchni Do KuchniPostanowiłam zaskoczyć dzisiaj kogoś. Wierzcie mi, był zaskoczony. Po uszy. Gość jest typowym zjadaczem mięsa, który nie chce słyszeć od diatach wegetariańskich, bo według niego są
Z Kuchni Do KuchniMiałam ochotę na małe co nieco...to się często zdarza. Postanowiłam zrobić coś słodkiego inaczej. Zrobiłam paluszki serniczkowe z podanych niżej składników, tyle, że Z POŁOWY
Z Kuchni Do KuchniPrzyszedł czas na śniadanie, które zjadłam przed obiadem. To musiało być smaczne i szybkie do zrobienia ,zdrowe i musiało mi wystarczyć na długo i zastąpić obiad
Z Kuchni Do KuchniDziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do KuchniCzasami muszę się Wam przyznać, że człowiek chciałby spłynąć, najlepiej bardzo daleko,sam...Czasami tak się człowiek czuje, że szuka nie wiadomo czego, rozbija się i
Z Kuchni Do Kuchni