Hej kochani :) Dzisiaj szybciutki przepis na makaron penne w kolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy
vegetanieHej :) Dzisiaj post bez szczególnego wprowadzenia, bo piątek, wychodne nam sie trafiło i trochę mało czasu :) Nie prezentowaliśmy Wam żadnych wypieków warzywnych i tu inauguracja babki
vegetanieHej :) Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego
vegetanieWitajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy
vegetanieHej wszystkim :) Ostatnio robiliśmy fajną babkę z marchewki, pietruszki i innych składników, i pomyśleliśmy dlaczego nie zrobić hummus o podobnym składzie. Jeśli lubicie lekko słodkawe pasty
vegetanieHej :) Jak już pisaliśmy wiecie, że przepadamy za zupami. Dzisiaj jakiś taki ponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo
vegetanieCoś ostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala dania jest przepis na kurczak murgh masala , którego Wam już prezentowałam. Powiem szczerze nie wiem jak w oryginale smakuje kuchnia indyjska, gdyż jeszcze w Indiach nie byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia
dom-agi.plCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia(...)gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.Składniki:0,5 kg filetów z dorsza1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1 łyżka czerwonej pasty curry5 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400
Smakowity Blog Kulinarnychyba moje pierwsze spotkanie z kuchnią indyjską bo wcześniej żadnego curry nie gotowałam, nie jadłam też nic takiego w restauracji. Gdy dostałam przepis od Kasi musiałam najpierw skompletować przyprawy bo nie wszystkie miałam w domu. Jednak właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :)Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć(...)dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaupałów wskazane jest jedzenie rzeczy ostrych - więc było ostro i ... smacznie :) Od czasu do czasu można więc wypróbować coś sklepowego :) Wkrótce jednak zamierzam odtworzyć domowym sposobem ten smak, bo kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych :) SKŁADNIKI 2 woreczki ryżu basmati 500 g piersi z kurczaka 1 sos Madras - Vitasia 500 g 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacjepewno po wejściu na ekrany kinowe filmu "Julie and Julia" już ją zna. Klasyka, klasyka, klasyka. Ikona kuchni, ikona francuskich przepisów. Cytując film: "Masła nigdy za wiele"!2. "Kuchnia indyjska - najlepsze przepis"Wydaje mi się, że wciąż mamy dość małą wiedzę na temat kuchni indyjskiej. Otwiera się coraz więcej knajp oferujących indyjskie specjały, natomiast nie podbiły one jeszcze naszych serc
Brzuszki ŁakomczuszkiW kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPonieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznaleźć ponad 300 przepisów wyłącznie wegetariańskich. Indie to też niezwykły kraj przypraw, używa się tam ich bardzo dużo. Używają imbiru, kardamonu, kminku, kozieradki, chilli. Wielu osobom wydaje się, że kuchnia indyjska jest zawsze super ostra. Ale to nieprawda. W każdej restauracji w Indiach można znaleźć potrawy ostre, średnie i łagodne. Kuchnię indyjską kojarzymy głównie z curry. No właśnie
vegetanieMiłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata