deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Suszone owoce Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków
Zasmakuj Kuchniścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 2 pomarańcze przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna
SMYKWKUCHNISzarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek
Kolorowa kuchnia ElkiSzarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnepierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się
Czerwona PorzeczkaNajlepiej smakuje jeszcze ciepła, suto posypana cukrem waniliowym. Kruche ciasto wzbogacone otrębami ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach. A cynamonowe jabłka ze słoiczka (przepis tutaj ) doskonale z nim harmonizują. Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów” Czytaj więcej
Wiem co jemPyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata...Ciasto:4 szklanki mąki5 jajek3 łyżki oleju2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym :) Do takiego zestawu pasuje też jabłko, które przesmażamy razem z cebulką.Na koniec próżenia do smaku dodajemy sól, pieprz oraz szałwię. Pycha! By wątróbka lepiej się przesmażyła
Proste Potrawybezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać
I tu będę miała takie teTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna(...)wanilią 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru Jabłka: 5 średnich jabłek Szara Reneta 2 łyżki cukru mielony kardamon 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier
Fitsweet.meprostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej
Ciasteczkowy PotwórTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna(...)szklanki (60 g) cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) zimnego masła 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru Jabłka: 5 średnich jabłek Szara Reneta 2 łyżki cukru mielony kardamon 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz
Fitsweet.meporze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz
Gorący kąsekWypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało
moj przepis naodwrotnie, ale chyba do jabłecznika dodaje się świeże, pokrojone jabłka i piecze się wszystko razem, bo tylko na tym małym niuansie polega różnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości. Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej(...)się schłodziło. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam . Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min. Gdy ciasto znajduje się
Ciasteczkowy Potwórbardzo intrygujący wypiek- Szarlotkę z wiśniami. Jest to dosyć oryginalne połączenie jabłek i wiśni, które są w Polsce dostępne praktycznie przez cały rok. Jest to szarlotka, która wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. Pyszna i słodka beza sprawia, iż jest to ciasto idealne na święta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę
Ciasta z tradycjamimaśle i słodzić.Stwierdziłam, że jest to nie potrzebne. Jabłka tradycyjnie starłam na tarce, były bardzo soczyste, więc trochę odcisnęłam sok, dodałam żurawinę i cynamon i wymieszałam. Szarlotka wyszła naprawdę pyszna, robotę robi ciasto z dodatkiem orzechów laskowych :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto kruche orzechowe: 1 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana(...)wyjęłam, starłam na tarce o grubych oczkach, troszkę ręką ugniotłam i podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Po ty czasie wyjąć i odłożyć do lekkiego przestudzenia. Reszta: 2 kg jabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych
kruche babeczkiczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję(...)pieczenia. Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić na brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy
Lajtkraft food intoleranceznajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą.A więc dzisiaj w menu...Szarlotka pod chmurkąSkładniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki(...)wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe)ok. 200 g cukru karmelowego
Eat Shrimpszanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać
Moje pyszne gotowanie