wprowadziliśmy; straszliwie zaniedbana, z martwym konarem, który wysysał z niej ostatnie życiowe siły. Pierwszej jesieni w naszym nowym domu dała zaledwie kilka jabłek; średnio nawały się do jedzenia, bo są dość kwaśne, ale za to kruche i idealne do ciast. Na wiosnę więc C. zajął się jabłonką; dość brutalnie pozbawił ją utrudniających rozkwit pnączy, przyciął żywopłot tak, żeby choć(...)ambicję wjechać! I choć w poniedziałek po pracy wróciłam ledwo żywa, a we wtorek miałam w perspektywie wycieczkę do Kopenhagi, i jednego, i drugiego dnia upiekłam ciasto. Z jabłkami z naszej nie tracącej nadziei jabłonki. Pierwsza wersja była migdałowa; z mielonymi migdałami w cieście i migdałowymi płatkami na wierzchu. Przy drugiej postawiłam na nieco bardziej charakterny smak, i migdały
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenymąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry :-) U mnie dziś jesienne muffiny z jabłkami i orzechami. Do smaku dodałam też ciut cynamonu, bo wszyscy lubimy. Muffiny tym razem zrobiłam na
kruche babeczkiplacek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 140 g miękkiego masła – 140 g cukru (białego, kokosowego, trzcinowego) – 2 duże jaja rozmiar
nietylkopasta.plJak jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <
Ana Mari's worldKorzystając z darów jesieni postanowiłam zaproponować Wam szarlotkę. Sprawdzi się idealnie na weekend. Jest słodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka? Polecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”. Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
PatiGotujeGalette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego
Wanilia i KardamonCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolinajlepsze :D Zachęcam więc, abyście i Wy skusili się na upieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe
MyCookBook.plpistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę, położoną na rogu kamienicy. Schodzimy w dół
Right Behind The Kitchentorcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny. Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek" Czytaj więcej
Wiem co jempodsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka.Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytświątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65 g cukru pudru1 łyżeczka drożdży instant165
Świat CiastaBabka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami
Aga w kuchni