cukier, przyprawę do szarlotki Delecta i pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka "tarta od serca" będzie wspaniałym deserem podanym w gronie przyjaciół przy kawce
W Mojej Kuchni Lubięalternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego przepisu Farsz jabłkowy: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru
Słodkie PrzyjemnościPolecam Wam też inne ciasteczka, w których składzie jest kasza manna: Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami - przepis wkrótce. Te oba urocze talerzyki na zdjęciu powyżej pochodzą z pracowni ceramiki MICHI . Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną Kruche ciasteczka z kaszy manny z suszonymi owocami (bez mąki) Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami Meethi Tikkiyan
Di gotujeDziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany Dosłownie
Słodkie okruszkiBardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :) Składniki: Kruche ciasto: 1 żółtko 4 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1 szklanka mąki ryżowej Mus: 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto
Truskawkowa Fiestarazu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 6 żółtek skórka otarta z cytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną
Przepysznik - BLW i nie tylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka
Marta GotujeI jeszcze jedno ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast
codojedzeniaSzarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne
Słodka Stronarozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja(...)najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy
Czary - gary w kuchniprzekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej stronie. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Pierwsza masa twarogowa – wymieszać 200g twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym, do masy dodać 2 łyżki cukru i rodzynki. Odstawić na czas przygotowywania drugiej warstwy(...)żeby białka łatwiej się ubiły) i delikatnie wymieszać z masą serową z makiem. Wyjąć kruchy spód z lodówki. Rozsmarować masę twarogową z rodzynkami na spodzie, a następnie (uważając by kolejna masa nie wmieszała się zbytnio w poprzednią) nałożyć masę z makiem. Na wierzchu ułożyć połówki jabłek, wypukłą (ponacinaną) stroną do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
DietologSurowa słonina i słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie opływowych kształtów – wszystko jedno. Na taki domowy smalec da się namówić każdy. Słoninę bardzo drobno kroimy – staram się kroić słoninę wcześniej lekko zmrożoną – poddaje się dużo łatwiej, nie maże i nie przykleja do noża(...)nadaje smalcowi specyficznego, bardzo głębokiego smaku. Ta słonina przez obróbkę cieplną (wędzenie) jest bardziej krucha od surowej, staje się prawie smarowna. Przed krojeniem dobrze zrobi jej też lekkie zmrożenie. Kroję ją w takiej samej wielkości kostkę jak wcześniej pokroiłam słoninę surową. Jabłko obieramy, odrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną (ok.5mm) kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy jak jabłko. Odstawiamy
Karo in the Kitchen