przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:788/1100)

Ciasteczka maślane 112

dziesiątkę". Teraz piekę je dość często. Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe

Di gotuje
Szybkie pierniczki 21719

polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu

Czerwona Porzeczka
Świąteczne ciastka cynamonowo-orzechowe 234

Kruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka maślane 145

zmieniałam i to był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek!   (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzchów włoskich

Di gotuje
Tarta jeżynowa 144

Wspaniała, rozpływająca się w ustach, niebezpiecznie kusząca do ciągłego podjadania ;-) Prosta w wykonaniu, a jakże niebanalna w smaku! Zatem do dzieła :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki

Wielopokoleniowo
Harataniec z chałwą 216

        Właściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z serem, budyniem czekoladowym i chałwą. Kilka "podmienionych" składników i

Praktyczna pl
Ciasteczka owsiane z żurawiną 129

Dietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się

Moja Galeria Smaku
Polewa czekoladowa- prosty przepis 95

Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 167

Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?  Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki

Na słodko lub wytrawnie
Zebra - prosto i smacznie 128

Koniec świąteczno-noworocznej przerwy czas najwyższy zabrać się do obowiązków.  Strasznie się rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety

ciastkarnia na kruchym spodzie
Malinowa chmurka - po mojemu 1600

malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj; 3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj; 4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Odlej zalewę z owoców

Prosty przepis na
Kruche ciasteczka maślane 141

oszukujmy się smakiem przewyższają tamte o mile świetlne. Są kruche, miękkie i delikatne w smaku. Do tego zdrowe. A do ich zrobienia potrzebujemy zaledwie kilku składników. Kruche ciasteczka z maszynki – składniki: -kostka masła -nieco mniej niż połowa szklanki cukru pudru -3 żółtka sporych jaj -1 i 1/5 szklanki mąki pszennej -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej -marmolada Ciastka maślane(...)wykonanie Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ubijam do białości po czym powoli dodaję ciągle miksując cukier puder a następnie żółtka. Później już ręcznie zagniatam ciasto dodając do tego obie mąki i sól. Możecie też zmieszać wszystko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do maszynki. Blaszkę smaruję margaryną lub innym tłuszczem. Wyciskam na nią ciastka i piekę

Arbuziaki
Maślane ciasteczka Matcha 95

siła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki(...)drobno zmielonych pestek dyni. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Ważne, żeby były zmielone na drobny pył. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć wszystkie suche składniki w misce, a następnie połączenie mieszanki z miękkim masłem. Ciasto przed wałkowaniem można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki z krówkami i jabłkiem 226

muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać(...)sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. 2. W misce wymieszać suche

Kto ugości moich gości?
Czekoladowa chmura - ciasto, które rozpływa się w ustach 142

Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami. Ach! Co to była za uczta! W tym roku postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku. Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej. Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego

Kuchnia w Słońcu Skąpana