przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:787/1100)

PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 165

się oprzeć! Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu! Ja jestem zachwycona , a Wy? Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 5 szt ) * wafelki Lusette czekoladowe – 2 szt * kruche ciastka / herbatniki – 150 g * czekolada mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy

Ostra na Słodko
Torcik orzechowo - czekoladowy 184

Torcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta z gruszkami 186

Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza

Cakes By Kejt
Muffiny z oreo 162

Hej :) Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze

kruche babeczki
Kruche babeczki z masą krówkową 196

Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się

Pink Envelope
Rogaliki krucho-drożdżowe 162

   Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5

Maminek kulinarny
Sernik 270

Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera

Sajkofanka smaku
Najlepsze Faworki 152

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)guru od kuchni, to wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki

ladykitchen
Tartaletki z nadzieniem waniliowo-różanym 181

sztuk: Na kruchy spód: 125g mąki (u mnie kukurydziana) 65g zimnego masła  1 żółtko 1 płaska łyżka cukru pudru Na nadzienie: 250g gęstego naturalnego serka homogenizowanego  laska wanilii 1,5 łyżki cukru pudru kilka łyżek konfitury z płatków róży  Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy

Ze smakiem i z pasją
Owsiane ciasteczka z żurawiną 120

Takie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora(...)blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Ciasteczka owsiane po wyjęciu studzimy i przekładamy do pojemniczka. Uwaga będą bardzo kruche! Smacznego! Artykuł Owsiane ciasteczka z żurawiną

Analiza Smaku
Kruche maślane pod orzeszki 114

doskonale maślane kruche ciasteczka z przepysznymi orzeszkami. Ciasteczka są tak smaczne, jak i  łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki to: * 600g mąki * 400g masła  * 200g cukru pudru  * 3 żółtka  * szczypta soli  * szklanka posiekanych  grubo orzechów  Wszystko najlepiej w temperaturze pokojowej. W robocie lub w dowolny sposób zagniatamy ze wszystkiego ciasto.  Uformowane

I tu będę miała takie te
Migdałowe ciasteczka 131

słodkościach wtedy można było pomarzyć, oczywiście ciasta, bułeczki, pączki czy inne łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło

SMYKWKUCHNI
kruche ciasteczka migdałowe 367

świątecznym stole. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Z podanej porcji upieczecie około 50 ciasteczek. Spróbujcie koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 250 g masła cukier puder - do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę. Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam kuleczki, które

babka w formie
Mazurek czekoladowy I 137

jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie

królestwo garów
Kruche rogaliki z marmoladą 167

konieczności podsypuję mąką. Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.     Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi

MojaQchnia.pl