przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:790/1100)

Tarta z mozzarellą i pomidorami 182

około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę.  Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory

Anioły w kuchni
Tarta grzybowa 242

 Dawno, dawno temu kupiłam formę do tarty  - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na

Miksturownik
Ciasteczka do kawy- wykorzystanie zoltek 333

Zapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek. Skladniki: 3 zoltka 300 gr maki 80 gr cukru pudru 150 gr masla- zimnego z lodowki 1 lyzka oleju  Skladniki laczymy - ugniatajac. Ciasto wkladamy do lodowki na min 1 h.  Rozwalkowujemy, mozemy podsypac cukrem pudrem , wycinamy ksztalty.Wkladamy do nagrzanego

Smaki Edyty
Ciasto Smerf z musem jagodowym 425

kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam

Fabryka pomysłów
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą (pieczony) 247

przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica  średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków   Masa serowa:   500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata(...)Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.   Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.)   Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni

Di gotuje
Sernik na spodzie amaretto 295

dawno myślałam, że ich czas dawno minął. Jeżeli tak jak ja lubicie te małe cudeńka, mam dla Was coś pysznego! Fantastyczny, lekki, słodko kwaśny sernik z ciasteczkami amaretto. Słodycz kruchego spodu z ciasteczek i słodko kwaśny wierzch malinowy sprawiają, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przynajmniej ja nie mogłam się powstrzymać.  A jak będzie z Wami(...)przygotowanej masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim 140

krokusami jest niepodważalnym zwiastunem Wiosny :) Chwyciłam garść tych soczyście zielonych, pysznych liści i zmieszałam z ciastem na Irlandzki Chleb Sodowy (Irish Soda Bread), który jest gotowy w mniej niż godzinę! Zmieszanie ciasta nie trwa więcej, niż 20 minut łącznie w przygotowaniami, ciasto nie musi wyrastać, bo całą robotę robi tu połączenie sory z maślanką, dzięki którym chleb wyrasta(...)mocno wyrasta i ma piękną, chrupiącą skórkę, jednak nie do końca przypomina smakiem nasz codzienny chleb. Jest lekko słodkawy od miodu, z dość wyczuwalnym posmakiem sody i miąższem bardziej kruchym od klasycznego chleba. Dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziecho chleb staje się bardziej wytrawny ale możecie całkowicie pominąć ten punkt, lub dodać ulubione zioła, szpinak, chrupiący boczek albo rodzynki, czy nawet czekoladę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche rogaliki z jagodami 135

Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150g zimnego masła 2 całe jajka ok. 1 szklanki jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Masło

A Ty Smakuj Mnie
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) 176

Przepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym.  Delikatna nuta(...)cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g  kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego

Di gotuje
Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem 110

będzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis przygotujcie je sami . Jak przygotować w łatwy i szybki sposób karmel pokazałam w poprzednim wpisie. Pozostaje nadziać i uformować rożki. Wypieczone, ciepłe i rumiane rożki obficie oblejcie domowym solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia ! Więcej przepisów z wykorzystaniem karmelu: Kruche ciasteczka Twix z czekoladą

Słodkie Gotowanie
budyniowe ciasteczka KASZTANY 156

ciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki.  Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanoc - Świateczna propozycja słodkich wypieków 217

SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA   KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ     FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE   MIODOWNIK KRÓLEWSKI   KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY   SERNIK Z MALINAMI   SERNIK Z KASZĄ MANNĄ   SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA DELICJA PODUSZKOWIE- SERNIK NA MURZYNKU HERBATNIKOWIEC - BEZ PIECZENIA SERNIK STRACIATELLA CAPPUCINO CHATKA KRUCHE Z POWIDŁAMI

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym 204

należą do typu tych kruchych.) Polecam! (około 14 sztuk) 100g masła/margaryny 80g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty z melasą ) 1 jajko 150g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 15g płatków kasztanowych 15g aloesu kandyzowanego   Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki

Di gotuje
Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem 205

dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche. Ciastka najlepiej smakują ostudzone

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania