przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:154/1100)

Klasyczna szarlotka 224

dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część?  Najlepszy byłby smalec, ale smalcu nie używam w ogóle. Chwyciłam więc olej i dolałam do kruchego ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym(...)Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie" , do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć, poznać imiona bohaterów i zorientować się kto ma jaki kolor skóry. Po 150 stronie niebezpiecznie wciąga. Jestem tą książką zachwycona, zmęczona i zniesmaczona. Dokładnie w takiej kolejności.  Zachwycona niewiarygodną

bistro mama
Makowa tarta z musem żurawinowym 120

Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia.  ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru(...)włoskich 50 g rodzynek 1 łyżka olejku migdałowego sok z 1 pomarańczy 1 białko 3 łyżki miodu cukier opcjonalnie beza: 2 białka 90 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części

wesoła kuchnia
BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY 95

Składniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 3 - 4 jabłka U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku

Ciastka - domowe słodkości
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 155

smakują na ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam!       Pierogi z kruchego ciasta z grzybami   Składniki na około 20 sztuk:   Na kruche ciasto: 200g mąki 2  żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany

Smak mojej kuchni
Makowiec japoński ( wilgotny) 420

Pyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec na kruchym spodzie 150

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto makowe ze śliwkami 237

sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku

Smakołyki Bereniki
ciasto toffi z bezą 180

Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone  bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śląski skubaniec z wiśniami 186

jest równie smaczna jak ta ze świeżymi owocami lata.Ciasto wspaniałe, bo nie dość że szybko się je robi, to równie szybko znika. Składniki: Na tortownicę o śr. ok. 20cm Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 50g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 1/2 szklanki cukru kryształu Ponadto: 1 opakowanie wiśni mrożonych(...)cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. 2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek Królewski 352

Mazurek jest na tyle prostym ciastem, że może się ono wyróżnić, spośród innych - tylko dobrym, kruchym ciastem oraz ciekawą dekoracją. Najlepiej jak ciasto posiada niepowtarzalną strukturę i mocne, charakterystyczne aromaty. Myślę, że właśnie ten przepis spełnia te wszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych(...)pokruszone ugotowane żółtka jaj, a następnie pojedynczo 2 surowe żółtka (najpierw jedno, po chwili drugie), skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyłączyć mikser, dosypać mąkę i migdały. Zagnieść jednolite, kruche ciasto. Niestety ciasto dosyć mocno się klei - więc najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Z ciasta uformować jednolitą kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika

Świat Ciasta
Kruche ciasto z jagodami 236

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku

https:KKuchniaMniam
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 185

statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche:   150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru

Delicious Titbits
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 172

wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego(...)camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i pianką 175

musem rabarbarowym i pysznymi malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem. Składniki: foremka 23cm kruche ciasto ( przepis tutaj ) 1kg rabarbaru 500ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g malin pianka 3 białka 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)Kruche ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem ( nie dzielimy na dwa rulony), gotowym wylepiamy tortownicę – dno i boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy przez 15 minut – na złoty kolor. Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku mieszamy rabarbar z wodą i cukrem, gotujemy przez 60 minut. Przecieramy rabarbar przez sito – powstały mus wykorzystamy do ciasta

Gotowanie i blogowanie
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 227

osób, które są uczulone na laktozę – dodatkowo są one całkowicie wegańskie – czyli nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich wypieków. Są one dość trudne. Kruche ciasto na oleju rzepakowym czy kokosowym nie wychodzi tak smaczne jak na maśle. Ostatnio jednak na rynku pojawiła się nowość – tradycyjna kostka Kasia jest dostępna w wersji 100% roślinnej(...)laktozy. Witamina D w niej zawarta pochodzi z drożdży. Kruche ciasto udaje się na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna

Poezja smaku