się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany mu kształt i nie pokruszyło się. Tort pracowni Sweet Dreams Maji Cembrowskiej Alternatywą do biszkoptu Joconde jest ciasto kruche na migdałach. W smaku bardzo dobre jednak nie tak miękkie jak Joconde . Niektórzy skarżą się też na problem z krojeniem, jeśli ciasto nie jest dobrze nasiąknięte. Takie ciasto należy(...)przygotować przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym terminem spożycia, aby zdążyło nasiąknąć. Według mnie, przygotowanie ciasta kruchego jest bardziej wymagające, więc jeśli tylko mogę wybieram biszkopt Joconde. Jakby nie było, ciasto Joconde też posiada pewne wady. Niestety docinanie tego ciasta wychodzi dość nieekonomicznie (zależy też od wzoru jaki wybierzesz). Ja z blachy ok. 30x40cm wycięłam 3 okręgi o średnicy
SmartBake.plTruskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą(...)wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. Zimną
Waniliowe Improwizacjewiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować i piany do białek dodałam kisiel żurawinowy oraz suszoną żurawinę. Co powiecie na taki szarlotkowy eksperyment? Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto(...)następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu żurawinowego garść suszonej żurawiny 4 łyżki
Cynamonowe szczęściemoże ulegać w nim pewnym wariacjom. W pewnym sensie ta smakowita potrawa jest przecież daniem resztkowym. Ważne, by zachować różnorodność składników i równowagę smaków. Składniki: ciasto na pizzę lub ciasto kruche kilkanaście plasterków salami kilka plastrów szynki gotowanej kilka plastrów boczku kilka plastrów mozzarelli(...)żółtego 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka surowe 1/2 szklanki startego parmezanu Wykonanie: Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu (ilości podwojone) lub ciasto kruche np. z tego przepisu (ilości podwojone). Lub kupić dwa opakowania ciasta gotowego. 2/3 ciasta ułożyć w natłuszczonej formie do tarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad
zadanie-gotowaniewiadomo dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, to i u mnie nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu. A, że czasu dzisiaj niewiele mam na pieczenie użyłam do wypieku ciastek gotowego ciasta kruchego. To dobra alternatywa dla zapracowanych albo wtedy gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście wystarczy 30minut i mamy gotowe ciastka do kawy. Składniki; 2 op. gotowego ciasta kruchego, schłodzonego 2 średnie
W garach u Gosiotrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka
Zapiski Młodej Żonyskładniki na ciasto kruche: 250 g mąki 150 g masła 150 g cukru 2-3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok. 21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru
Domowy Smak JedzeniaOdkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad, kolację, deser, na co dzień i od święta. To znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon(...)ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce
Ola la LCHFjarzynowej margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż margaryna połączy się z sypkimi składnikami tworząc grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem(...)odstawiamy na kilka minut. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem i na niego wykładamy jabłka. Odstawiamy aż masy zastygną. Obie czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, dolewamy mleko i powoli rozpuszczamy, a następnie dodajemy masło i podgrzewamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą całość. Polewamy ciasto. Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały
Czary - gary w kuchnikilku ciastach z cukinii z rzędu, trochę zmieniłam kierunek wypieków i skorzystałam z innych owoców sezonowych, a mianowicie ze śliwek. robiłam bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment(...)zaliczam go do udanych. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury,bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki kukurydzianej 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła roślinnego 1 jajko kilkanaście śliwek węgierek
Waniliowe ImprowizacjeSernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)puree z dyni budyń waniliowy 1,2 łyżeczki cynamonu Polewa: 50 gram serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniaciasto nie jadło i nie piekło. A to duży błąd bo ciasto jest rewelacyjne i nie trudne do upieczenia. Więc nie zwlekajcie z pieczeniem bo sezon się kończy. Składniki: Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa 100 g mąki krupczatki 100 g masła zimnego 60 g ksylitolu 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa(...)białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 400 g borówki amerykańskiej lub jagód Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Nakłuć widelcem i równomiernie rozsypać borówki. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodawać porcjami
Ala piecze i gotujepszennej 100 g startego sera grana padano pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ciasto kruche. Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli. Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko(...)ciasto kruche nie lubi ciepła ). Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania. Przygotowanie spodu. Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku
R'n'G KitchenSkładniki: ciasto kruche: 1 jajko, mąka pszenna 2,5-3 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 1/2 szklanki sernik: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, wiśnie bez pestek 50 dag w misie robota z hakiem(...)utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO KRUCHE: masło 125 gram, cukier 125 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około
W Mojej Kuchni Lubię