przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:149/1100)

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 152

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać.  Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce

Zrób to smacznie
Sernik na kruchym spodzie 83

ciasta: makowiec, piernik oraz sernik ! Ten z nutą pomarańczy jest jednym z moich ulubionych! Sernik to bardzo popularne ciasto. Wyróżniamy sernik pieczony, sernik na zimno, sernik gotowany, a nawet sernik bez sera! Bazę ciasta stanowią: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz twaróg. Niekiedy używane są gotowane ziemniaki zamiast mąki. Często masie serowej towarzyszy kruche ciasto(...)łyżeczki soku z cytryny olejek waniliowy rodzynki kandyzowana skórka pomarańczy mleko Wykonanie: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz masło posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut. Roztopić masło. Białka ubić. Do żółtek dodać cukier

Olcia gotuje!
Tartaletki -ciasto kruche 199

Foremki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich  biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej(...)wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Quiche z kwiatami czarnego bzu 125

kwiatów bzu zostawiłam i upiekłam z ich dodatkiem placek z masą śmietanowo-jajeczną, czyli Quiche. Oskubałam same te maleńkie kwiatuszki bzu i zatopiłam je w masie jajecznej.  Do ciasta kruchego można użyć zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast mąki z pszenicy płaskurka lub połączyć zwykłą mąkę pszenną pełnoziarnistą z mąką pszenna białą. Wyłożone foremki z ciastem przed zapiekaniem tylko nakłuwamy(...)musimy niczym obciążać. Na kruche ciasto • 150g mąki pełnoziarnistej z pszenicy płaskurka, • 150g mąki orkiszowej jasnej, • 150g masła, • 1 żółtko, • 1 płaska łyżeczka soli morskiej. • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu, • 4 foremki o średnicy 11cm. Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim dno i boki foremek. Zapiekamy w temp. 175st. około 15 minut

Leśny Zakątek
Ciastka "Smalcówki" s. Anastazji 191

ciastka (około 24 spore sztuki) : 2 00 g smalcu 250 g śmietany 18% tłuszczu 250g – 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche.   Nadzienie : ok. 300 g twardej marmolady Dodatkowo: cukier puder h2 { direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } h2.western { font-family: "Liberation Serif(...)11pt; so-language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } WYKONANIE: ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm kroimy na kwadraciki i każdy smarujemy marmoladą   składamy na pół po przeciwnym rogu na trójkąty   wykładamy na blachę wyłożoną papierem

Domowe ciasta
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 181

dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego(...)uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut

Rozpustne gotowanie
Szarlotka na ciepło z lodami 126

cynamonem, idealnie kruche ciasto i obłędny smak domowych lodów. Jestem pewna, że tak podana szarlotka będzie twoim ulubionym ciastem niezależnie od pory roku, ale możesz też wypróbować przepis na szarlotka z budyniem . Do jabłek na szarlotkę tradycyjnie już dodaję odrobinę goździków. Szarlotka z lodami nie jest ciastem dietetycznym, ale dla nas to królowa jesiennych i zimowych ciast z jabłkami(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować.  2.  Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na szarlotkę uformuj w kulę, zawiń  w folię spożywczą i odstaw na około

Cztery Fajery
Sernik jesienny (sernik dyniowy na orzechowym spodzie) 192

miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)  Składniki:    Ciasto kruche:       2 szklanki mąki       1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów       2/3 kostki zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii       Dodatkowo:       200g kwaśnej śmietany       2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić

Amatorka kuchenna
Szarlotka z budyniem 709

połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń. Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego(...)ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z migdałami bez cukru 117

ograniczających spożycie cukru jak i dla małych dzieci. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki owsianej 2 żółtka 125 gram masła Pozostałe składniki : 2 kg słodkich jabłek ( najlepiej championy lub lobo, ja użyłam championów) 1 laska wanilii(...)grubych oczkach, dodajemy do nich ziarenka z przepołowionej laski wanilii, cynamon oraz szczyptę soli ( odrobina soli podbije nam słodycz jabłek), jabłka przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia, składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy w foliowy woreczek, bądź owijamy folia i wkładamy na ok 15 min do zamrażarki do schłodzenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Blog kulinarny S9.PL
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 241

figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 635

takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 217

Tarta cudnie pyszna, nic dodać, nic ująć! Mniami! Składniki: 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki gryczanej 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast

Mango Papaja
Kołocz z serem 199

przemieszać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny, rodzynki, całość połączyć.  Kruszonka (posypka): Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).  Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Pierwszą połówkę wyrabiać przez chwilę  (w razie konieczności podsypać mąką(...)Następnie wyłożyć drugą część ciasta drożdżowego, postępując jak z pierwszą połówką. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć nożykiem do środka. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć posypkę. Ciasto kruche odrywać po kawałku i delikatnie spłaszczać opuszkami.  Ciasto piec początkowo w temp. 180 st, następnie (po około 10-15 min) w temp. 200 st. przez

My sweet a life