przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:143/1100)

Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 250

wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką wyrabiając ciasto do prawie całkowitego zmęczenia rąk. I co? I dalej ciasto zachowuje się jak klasyczne ciasto kruche, a nie elastyczne ciasto na pierogi! Zaczęłam kombinować co mam dalej robić: farsz smakuje przepysznie, ciasto wyszło mi fajne, tylko nie na pierogi i jak to razem sklecić, żeby(...)wyszło coś jadalnego...? Może skleić jeden wielki pieróg z nadzieniem...? A może...? Ależ tak! Kruche ciasto? Czyli znakomite na coś w rodzaju tarty! W dodatku ciasta jest tyle, że tarta będzie z przykryciem;) Wyjęłam okrągłą foremkę, posmarowałam oliwą i obsypałam mąką, po czym wykleiłam jej dno 2/3 ciasta. Na to przełożyłam farsz, a na wierzch pozostałe ciasto w formie niby

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik z brzoskwiniami i bezą 363

jakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik! Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g)  cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki

Świat Ciasta
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosowym 209

Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki

SMYKWKUCHNI
ciasto kruche ze śliwkami i pianką 348

składniki na ciasto kruche: 470 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21

Domowy Smak Jedzenia
Sernik pistacjowy 131

twarogu (z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego 6 jajek 2 budynie pistacjowe (winiary) herbatniki na spód lub kruche ciasto +100 g pistacji solonych Ja użyłam kruche ciasto; 1 jajko 0.5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3 łyżki cukru Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy do pieczenia (może być duza tortownica

Gotowanie jest łatwe
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 348

Proste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :)  Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku.  Przekonałam Was? ;-)  Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego(...)cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej. Dodatkowo : 3 łyżki kaszy manny dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie:  Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy

Walijskie Pichcenie
Ciasto z agrestem i bezą 116

Ciasto z agrestem i bezą przepis Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie kruchego(...)ciasta (to bardzo ważne zwłaszcza w upały). Ja przyspieszam sobie pracę i wkładam ciasto do zamrażarki na 10 minut - ma być mocno zimne, ale nie zamrożone. Takie zimne ciasto o wiele lepiej się piecze, a po upieczeniu jest bardzo kruche. Aby nasze ciasto z agrestem i kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać agrest ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania

Lekcje w kuchni
Szarlotka na kruszonce 220

się dobrze schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę

Waniliowe Improwizacje
ciasto makowe 305

przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 równe blaty. składniki na ciasto kruche: 50 g masła 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 żółtka 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę sikamy nożem a następnie zagniatamy ciasto(...)puszystą jasną masę. Następnie zestawiamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się składników. wykonanie ciasta: Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego, na którym wykładamy równomiernie masę kawową i przykrywamy drugim blatem ciasta makowego. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. składniki na polewę

Domowy Smak Jedzenia
Śliwkowiec z budyniem 195

budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.  Kruche ciasto  Mąkę przesiać z proszkiem do miski.  Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.  Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki

Kuchnia Danusi
Grzybowa tarta z fetą 227

Grzyby świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym kruchym  cieście   w pełni rozwiną swój aromat.  Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna. Składniki na farsz: 1 opakowanie sera typu feta 300 ml śmietanki 30 % 200 gram serka twarogowego zmielonego 3 jajka mały pęczek natki(...)porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy.  Do zblendowanej mamy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem. Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik tradycyjny 214

wiele postanowień noworocznych związanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta. Jakie ciasta są moimi ulubionymi? Tradycyjne klasyki – szarlotka, sernik, kruche ciasta z owocami. Jeśli macie dobry przepis to takie ciasto wygra z nawet najbardziej wymyślnymi i pięknie wyglądającymi smakołykami z cukierni. Ponadto wiecie co jest w środku, dodajecie tylko składniki(...)pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej) – 250 g miękkiego masła

nietylkopasta.pl
World Baking Day! 270

poproszeni o przygotowanie stu przepisów na różnym poziomie trudności. Wchodząc na stronę można wybrać swój poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren. Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się(...)polega na tym, żeby podjąć wyzwanie, ale skoro przepis został oznaczony tak wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego.Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z morelami i bezą 123

Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy ich smak. Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.   Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku(...)wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.  Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Lidka Artykuł Kruche ciasto z morelami i bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 195

Zapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innych, leżakowanie mu służy. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania