Sezon na rabarbar już się kończy, dlatego mam dla Was jeszcze jeden klasyczny wypiek – kruche ciasto z rabarbarem w stylu pleśniaka – do tego delikatna
Poezja smakuDziś zapraszam Was na pyszne, kruche i delikatne ciasto z malinami i budyniową pianką. Przepis znalazłam na stronie „ Moje Wypieki.” I nie zawiodłam
Passion of CookingPrzygotowania do Świąt czas zacząć...dziś zagniotłam ciasto na mazurka..ale tak sobie pomyślałam, że zamiast jednego zrobię kilka...w foremkach na tartaletki....można oczywiście, zrobić
Moje domowe kucharzenierazem coś dla amatorów herbaty. Te kruche imbirowe ciacha przełożone imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach(...)około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej) 200 g miękkiego oleju kokosowego (wersja wegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru opakowanie cukru waniliowego
greenscarfGrzebyki to kruche ciastka nadziewane marmoladą. Smaczne, szybkie w wykonaniu i równie szybko znikające z talerza. Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 1 kubeczek śmietany kwaśnej * 1 kostka margaryny * pół szklanki cukru * 1 żółtko * cukier puder do posypania * marmolada o smaku różanym do nadzienia Wykonanie: Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową(...)kształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem
Zrób to smacznieprzekąska. Składniki : Ciasto kruche: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i ciasto odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie(...)sugerujcie się naszą tem. mama zawsze powtarza, że każdy piekarnik jest inny, u nas jest zawsze niższa tem. niż w przepisach) około 15 min. Mamy przepyszne ciasteczka, które możemy zjeć i użyć do dekoracji do różnych ciast. U nas tym razem posłużą do dekoracji mazurków, a cześć zjemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniTrzylatka zarządziła pieczenie ciasteczek. Wykorzystałyśmy wypróbowany już przez nas przepis na Kruche ciasteczka . Ciasto córcia zagniotła sobie sama - mama mogła tylko pomóc odmierzyć składniki i... patrzeć:) I nie ma w tym żadnej przesady, bo to ciasto przygotowuje się błyskawicznie - najpierw chwila ucierania mikserem a później zagniatanie z mąką (z którym poradziło sobie 3-letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo dobrze(...)wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po upieczeniu są pachnące, bardzo chrupiące, po prostu pyszne! A poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:) SKŁADNIKI: (z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy piekarnikowe) 175 g miękkiego masła 200 g cukru 2 jajka
Kto ugości moich gości?Znacie przepis na ciasto salceson, kiedyś często piekłam, a które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać
mojewypiekiinietylkoZakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło
Wypisz WymalujTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja
Poezja smakuKtóż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona PorzeczkaJak idą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu
Cooking for EmilyPyszne, kruche i nie za słodkie ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, ale w oryginale były rodzynki. Niestety… za
Oryginalny smakłyżeczki cynamonu nadzienie: 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 20 g słodzonego mleczka skondensowanego dodatkowo: ok. 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego łyżeczka mleka łyżeczka cynamonu Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodajemy twarożek i jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy(...)cieście. Za pomocą widelca sklejamy brzegi ciasteczek. Z reszty ciasta możemy powycinać ozdobne kształty np. listki lub serduszka. Mleczko skondensowane rozrzedzamy zwykłym i dodajemy cynamon. Dokładnie mieszamy i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.17 minut) w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem serka Mój Ulubiony. Artykuł Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem pochodzi
Mienta blog