Mocno czekoladowy, kremowy i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek kakaowych i rozpływający się w ustach, lekko kwaskowy mus malinowy… Duet, który musi smakować Idealny
Oryginalny smakOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta
Blog z ApetytemPierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim
Kuchnia MagdaLenyMłodszy syn często chodzi za mną i marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych
Życie zaczyna się w kuchniLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek
Poezja smakuMam dziś dla Ciebie przepis na pyszne mini pączki, które nie wymagają ani długiego czasu przygotować ani specjalnych umiejętności. A do tego zrobisz je w 30
nietylkopasta.plObiecałam synowi, że w sobotę będziemy robili róże karnawałowe, więc wyjścia nie było, zabraliśmy się wieczorem za nie. Zeszło nam trochę, bo róże są czasochłonne niestety
kruche babeczkiPyszne, kruche idealne do niedzielnej kawki ciasteczka marchewkowe. Przepis jest tak banalny że postanowiłem razem z synem przygotować je u dziadków właśnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Składniki na ok 20 szt.: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 15 dag marchewki powidła śliwkowe Przygotowanie : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito(...)pasek powideł, zwinąć w rulon po czym odciąć go. Zapiekać w temp. 180oC przez 25-30 minut. Ps. : Pewnie zaciekawiło Was że w przepisie nie ma ani jaj ani cukru - spokojnie, tak właśnie ma być. Smacznego pieczenia
Mechanik w kuchniCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje
Poezja smakuMamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy rurki, eklerki, ptysie co kto lubi od koloru do wyboru
Sama słodycz i szczypta chiliOgólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z
dom-agi.plSerowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie. Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 1 żółtko * 3 łyżki kwaśnej śmietany * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady Stovit ) Wykonanie(...)wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieskładniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 4 żółtka 70 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniaciasteczka z żurawiną. Napisałam, że żadnych ciasteczek w tym roku nie będę piekła? Sama sobie nie wierzę :) Składniki: 150 g wiórków kokosowych 150 g drobnego cukru 4 białka szczypta soli opłatki do wypieków (kupuję TAKIE ) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca(...)możemy też ok. 35 minut w temp. 155-160 st (oczywiście co chwilę sprawdzając. Pierwsze będą bardziej miękkie, a te pieczone dłużej ale w niższej temperaturze - bardziej kruche, przypominające trochę bezy. Smacznego
bistro mama