Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
CiastkozercyDzień dobry :-) Sernik chodził za mną już dłuższą chwilę, w końcu się uparłam i zrobiłam. Lubię bardzo taki z dodatkiem serka Ricotta, jest lekki i delikatny
kruche babeczkiPyszne, kruche rurki. Co prawda ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zaręczam, że warto. Doskonałe jako dodatek do kawki lub na imprezach okolicznościowych. W moim domu
Zrób to smacznieZałożyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a
zadanie-gotowanieMoje „potwory” nie zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To
greenscarfWitam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu
Uwaga Babcia GotujeChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 10 minut. Studź rozłożone na talerzyku. Składniki CIASTKA MAŚLANE 225 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko odrobina wanilii opakowanie cukru waniliowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli (w wersji dla dzieci użyj tylko ½ łyżeczki soli
Eat me! Fit me!czubate łyżeczki cukru z wanilią (u mnie Skworcu ) 50g orzechów arachidowych 100 g orzechów laskowych 50 g migdałów blanszowanych Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy laskowe kroimy na pół, migdały kroimy drobno, orzechy arachidowe zostawiamy w całości. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. W połowie czasu pieczenia zamieniamy blaszki miejscami, aby ciasteczka upiekły się równomiernie. Ciastka najlepiej smakują zupełnie ostudzone. Smacznego
Smak mojego domuJak zobaczyłam ten sernik tutaj - klik to musiałam go zrobić. Miałam ogromną ochotę na sernik a jeszcze z jagodami, to już w ogóle. Mój mąż
kruche babeczkiSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Oryginalny smakDziś zapraszam Was na ciasto o bardzo intrygującej nazwie. Szukałam informacji w internecie skąd wzięła się ta nazwa. Podobno teściowa przygotowała to ciasto dla swojej
Passion of CookingJesień zaczęła się już na dobre a nawet jest zimniej niż zazwyczaj o tej porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTartaletki Rocher to małe, kakaowe kruche babeczki z kremem o smaku popularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu(...)tartaletek o śr 6 cm: 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 80 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki
Słodki PomysłPrzed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W
Kulinarne InspiracjeWspaniałe, jesienne ciasteczka dyniowo-czekoladowe, na które powinniście się skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych(...)książka w ręku, a obok taca z tymi ciasteczkami i szklanką parującej herbaty lub mleka... :)) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego
Słodko-Słony Świat Ilony