I znów na słodko… Coś ostatnio mam ochotę na słodkie wypieki. Może to wiosna tak wpływa. Trzeba ją jeszcze bardziej zatrzymać, bo po tych wszystkich
dom-agi.plKruche i delikatne. Kusząco uzależniające – nigdy nie można poprzestać na jednym. Co ja piszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez
mojewypiekiinietylkoOto tarta z figami. Figi to piękne owoce i z chęcią je kupuję, gdy nastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym
Poezja smakuSkładniki na około 18 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypaniaCiasto francuskie
Świat Ciastakolejce czeka kilka mniej lub bardziej ogrodowych postów, ale za mną chodziły ciasteczka. Kruche, z czekoladą- takie klasyczne, które ciasteczkowy potwór pożarłby mlaskając. I nie dało rady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów - było(...)większy Ale na te wymarzone przeze mnie ciasteczka potrzeba 6 łyżeczek puree- starczy nawet naszych mini dyń. Ja oczywiście przy okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego
les mirabellesskładniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru (mniej lub więcej, do smaku) 4 żółtka 2 łyżki mąki
Domowy Smak JedzeniaKarnawał trwa i po woli zbliża się tłusty czwartek. A jak karnawał i tłusty czwartek to muszą być faworki. Konkurują one z pączkami. A co
Passion of CookingCiasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie kupicie je wagę. Może warto upiec je samemu? Jak myślicie?:) Przepis jest dość prosty, troszkę gorzej jest z wykonaniem. Do zrobienia ciasteczek użyłam rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M w kształcie gwiazdy, jest(...)będę Was oszukiwać ciężko jest wycisnąć te ciasteczka, dlatego jeśli posiadacie maszynkę do ciastek to może lepiej użyjcie jej. To ciężka praca, ale jest to do zrobienia. Tak jak widzicie na zdjęciach;) mi się udało;) Najważniejsze, to żeby masło było w temperaturze pokojowej. Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 2016-12-16 11:21:38 Write a review Save Recipe Print
Rusty ForkCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem
Kawa z mlekiemnieco więcej czasu by poświęcić się kuchni myślę co podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam(...)pieczenia ciasteczka dosyć wyraźnie rosną. Skusicie się ??? Składniki : 38-40 sztuk 200 g mąki pszennej 65 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) skórka otarta z 1 pomarańczy 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego lub olejku pomarańczowego 125 g masła/margaryny roślinnej (np. Palma,lub Kasia) 100 g drobnego cukru do wypieków
vaniliowoczekoladowaZ tej samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto
Nie tylko w kuchniTe muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu
Kto ugości moich gości?Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio wzięło mnie na oglądnięcie starych zdjęć i natknęłam się na jedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni
ciastkarnia na kruchym spodzieBezy lub ciasto bezowe To bardzo charakterystyczny i charakterny przy okazji rodzaj ciasta. Składa się przede wszystkim z białek i cukru no i odrobiny mąki. Jego sukces jest zależny od odpowiedniego przygotowania, czyli ubicia białek z cukrem oraz umiejętnego pieczenia, a raczej suszenia ciasta. Polega to na długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę(...)powodu źle ubitych albo raczej z powodu źle rozpuszczonego cukru w białkach zamiast chrupka, wychodziła gumowa. Chrupiący wierzch i miękki środek – Beza Pavlova Ciasta bez pieczenia To dość szeroko pojęty temat. Chociaż chyba najszybszym i najtrafniejszym będzie opis, że są to ciasta składające się z naprzemiennie występujących warstw gotowych ciasteczek typu herbatniki czy biszkopty z różnym rodzajem kremu. Często
Relaxtime