Placuszki (w naszym przypadku bardziej placki), czyli bardzo polskie danie. Na śniadanie, na kolację i na obiad. Ale u nas w zupełnie innej formie i z
slodkokwasnaplDzisiaj danie kolacyjne lub śniadaniowe, lub przystawka imprezowa. W każdym przypadku sprawdzi się w 100%. Proste do przygotowania, a przy okazji naprawdę smaczne i przywołujące letnie
slodkokwasnaplWciągu paru dni zrobiło się cholernie zimno. Zimno, buro i nieprzyjemnie. W takim razie trzeba się rozgrzać. Znamy rożne sposoby rozgrzewania się, ale akurat taki, który
slodkokwasnaplTo już jutro – ten wielki, wyczekany dzień, kiedy to w Krakowie przy ul. Lotniczej 1 w MDK Dom Harcerza dziesiątki fantastycznych kucharzy ( zarówno profesjonalnych, jak
Ostra na SłodkoJakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu
slodkokwasnaplgrze miejskiej przystąpiłyśmy z Kesją do pałaszowania. Ten dzień był zdecydowanie bardziej interesujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie nie przemawia. Z pewną rezerwą wkroczyłam
Życie zamknięte w smakuPodczas jednego z rzadkich wieczorów w gronie znajomych zeszło na temat kulinarny. Przypomniałam sobie jedzone na Festiwalu Dobrego Smaku 2014 danie: Happy Roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango. I zapragnęłam zjeść coś podobnego. Ale, że była już 22, a zasobność mojego portfela nie pozwalała
Życie zamknięte w smakuPonad dwa tygodnie dane nam było spędzić w tym roku na Bałkanach, w których zakochaliśmy się rok temu. Zwiedzaliśmy Bośnię i Hercegowinę - głównie Hercegowinę - wodospady Kravice
Moje Kuchenne RewelacjeTrochę mnie nie było ale już wróciłam z głową pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i
Jemy PijemySzparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej na
slodkokwasnaplSzybkie, smaczne danie z woka dla miłośników frutti di mare :) SKŁADNIKI 200g glass noodles lub makaronu sojowego, albo ryżowego 1 cm imbiru 2 dymki
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny przepis na spaghetti frutti di mare, czyli z owocami morza. Warto pamiętać, że co niektórzy nie przepadają za mięczakami, skorupiakami czy
UgotowaćNa piątek propozycja na Paella czyli ryż risotto z owocami morza. Będąc ostatnio w Biedronce zauważyłam w chłodni kolejną nowość - mule w białym winie. Zastanawiałam się
Ana Mari's worldświeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować. I właśnie tym kierujcie się komponując smaki. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodzienna