ponieważ nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego i robiłam je komórką przy bardzo słabym świetle (już był wieczór) Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji(...)zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdawno byłam zafascynowana pięknymi tortami zdobionymi masą lukrową. Wiem, że są pięknie, nie da się ukryć i zapewne nieraz będę się nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone(...)resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami kremu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i tam tez przechowujemy. Dodatkowo: Kształt konika uzyskacie na dwa sposoby: rysujecie go bezpośrednio na schłodzonym torcie za pomocą roztopionej czekolady przy użyciu woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub odbijacie konika drukując szablon konia, nakładając
Made By Mom And SonDziecka i dzień Ojca, więc będziemy jeszcze mieli co świętować. Z okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3
Słodkie Przyjemnościdodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny
Smakowy Rajząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca nie bardzo się lubimy, chociaż
Krakowskie smaki Anigranatów z intensywną żółcią mango zachwyci chyba każdego. Smakowo całość wypadła również bardzo dobrze - słodszy krem, lekko kwaśny granat, wszystko miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Może zdecydujecie się na taki niecodzienny wypiek? A jeśli nie na Święta - to może na najbliższe urodziny...? Tort z białą czekoladą, granatem i cydrową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTorcik bzowy ... Nie, nie zabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :) Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to
Garniec MagalieDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny
Jadło i czytadłoodwołałam wszystkich zaproszonych. Spędzamy dzień w piżamach, całą trójeczką, trochę w łóżkach, trochę bawiąc się, tyćkę oglądając tv. Żeby nie było tort zjemy jak tylko Małżon wróci. Będzie wyjątkowy (mam nadzieję!!!). Czekoladowe i gryczane naleśniki przełożyłam śmietankowym kremem i porzeczkową galaretką. Jest polany czekolada i posypany orzechami... jedyna wątpliwość to użycie serka koziego... czy aby jego smak nie będzie dominujący
Dzieje kuchennej Wiewiórymęczącej podróży przysypiałam nad talerzem zupy i jak chwilę później słodko usnęłam w wielkim łóżku pod wielką pierzyną. I pamiętam tort z ciasta francuskiego, przyniesiony z cukierni. Pierwszy raz wtedy usłyszałam o cieście francuskim. Był przełożony kremem waniliowym i to jeden z tych smaków z podróży, który pozostał w mojej pamięci na zawsze. Czytaj więcej
bistro mamakrówek użyłam masy kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać
happycreatiff.blogspot.combędą pojawiać się w godzinach późno popołudniowych/wieczornych z racji, że rano nie mam po prostu na to czasu ;) Tort rodzinom smakował, nawet tacie(a nie lubi bezy) choć go porządnie zasłodził xd Pavlova z kremem mascarpone, owocami leśnymi i sosem kawowo-kakaowym
More food, love and dreamskilku białych kulek cukrowej masy wyczarować polarnego misia. Cukrowe figurki możecie wykorzystać do dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem. Misie polarne z masy cukrowejSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyNasączyć ponczem, nałożyć 1/3 kremu i posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy. Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy
w mojej kuchniZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchni