biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą. 6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu. 7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę
Kuchnia w czekoladzieherbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie, za to idealnie współgra ze słodkim karmelem. Pięknie się kroi, prezentuje, nie sprawia żadnych problemów podczas(...)jest bardzo podzielne. My zabraliśmy prawie całość (nie licząc kawałków, które podkradł mój mąż) na urodziny do synusia i córusi koleżanki. A niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki, które zrobiliśmy na tą samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku
Made By Mom And Soncuracao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Do kremu krówkowego: 1 mała puszka masy krówkowej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 0,5 l śmietanki kremówki śmietanfix (niekoniecznie) 1 jajko 1 łyżka tego samego alkoholu co do ponczu(...)wszystkich przekładańców, tortów oraz wszelkich ciast wycinanych i obkładanych lukrem plastycznym. Doskonale się do tego nadaje. Teraz przygotowujemy poncz. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy sok z połowy cytryny, łączymy i dość mocno słodzimy. Dodajemy alkohol. Tak przygotowanym naparem mocno nasączamy połowę ciasta. Najlepiej robić to na czymś, na czym będziemy je przechowywać. Później może być ciężko je przenieść. Krem budyniowy przygotowuje
Ratunku obiadGrzesiowy tort urodzinowy :) Wielkie dzięki dla Oli Sz. za przepis, ponieważ jej babcia uratowała sytuację i przepis sie znalazł :) Polecam czekoladoholikom ;) Składniki na ciasto: 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10dag kakao Składniki na krem:: 2,5 kostki masła (nie margaryny) 5 jaj 11 łyzek cukru 10dag kakao Poncz: 1 szklanka
ChilliJemyzmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny.Letni tort z owocamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt jasny:4 jajka150 g cukru90 g mąki pszennej35 g mąki ziemniaczanejbiszkopt ciemny:4 jajka150 g cukru80 g mąki pszennej30 g mąki(...)mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę. Dodać do niej ziarenka
Weekendy w domu i ogrodzieJako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny(...)konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać
W poszukiwaniu inspiracjiTort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt:- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej(...)biszkoptu. Krem dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej. 4.Bita śmietana:Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki
Gotuj Z Muzykąmojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz
moj przepis naszybko nie wyschnie. Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają nam "wisieć" w powietrzu wtedy się będą łamac i rozpadać. Te dwa zdjęcia wykonane są telefonem stąd też inny odcień kremu. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.właśnie prezentuje się mój tort Pavlovej Składniki BEZA 7 białek (schłodzone) 400g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna, natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej śmietanki
Cukier&Pudercieście z marchewkowym. Po pewnym czasie robiłam tort dla mojego super Męża, a zawsze staram się robić tak, by każdy tort był inny. No, więc postanowiłam, że zrobię tort na marchewkowym cieście, a jako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję(...)szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 700ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru
Smakowy Rajpołączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój
Moje Kuchenne Rewelacjedwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany wygląda pięknie i łatwo zrobić z niego nawet najbardziej fantazyjne ozdoby i dekoracje, jednak składa się z miękkiego masła i dużej ilości cukru pudru, więc siłą rzeczy musi być słodki. Billy's to maleńki lokal z dwiema witrynami, za którymi można znaleźć oprócz babeczek torty, amerykańskie cookies w wielkich szklanych słoikach, tarty, małe
Ciastkozercycaption id="attachment_349" align="aligncenter" width="660"] Róże z masy cukrowej[/caption] Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)tortownicy (moja miała 26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera
Cynamonowe szczęście