Piernik 172szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować
cucinare
Keks 167więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać
cucinare
Sernik na zimno II 186dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych lub rozgniecionych widelcem 250-300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść
cucinare
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 231szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianka : 2 galaretki malinowe 1 szklanka wody 400 gram smietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : dowolna ilość malin świeżych lub mrożonych i 3 galaretki malinowe Wykonanie : Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy mikserem pianę z białek
cucinare
Sernik na zimno III 234kanapki!:) S kładniki na tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
cucinare
Sok z buraka, marchewki i jabłka 220uświadomiłam sobie, że jestem oo 30-stce. Nie to że wcześniej nie wiedziałam ;) z telewizji, radia i internetu ciągle płynie przekaz żeby kobiety "w moim wieku" zaczęły używać tysiąca kremów na pierwsze zmarszczki, milion różnych suplementów na włosy i paznokcie! Już nie wspomnę o problemach z zasypianiem czy bardziej intymnych chorobach
cucinare
.1065. dwa z trzech 192pokrojoną brzoskwinię :) Wczorajszy grill rodzinny bardzo udany :) Niestety zapomniałam zrobić dla Was zdjecia tortu :( Napiszę jedynie, że był to biszkopt kukurydziano-gryczany przełożony domowym dżemem malinowym, na wierzchu z kremem ze śmietanki kokosowej i udekorowany malinami. Teraz uruchomcie wyobraźnie
breakfast of dreams
Letni torcik owocowy 194masy schować do lodówki. WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około
Cakes By Kejt
Ciasto przekładane kremem nutellą 256Świetne ciasto przekładane kremem nutellą dla osób ceniących prostotę wykonania i uwielbiających słodkości . Doskonałe do kawy. Na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochanym. Składniki: Ciasto: 1/5 kostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki
Smaczne Potrawy
Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu 192przez kilkanaście minut - do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące. Jeśli lubicie kalafiora, to zapraszam również na pyszną zupę kalafiorową z prażonymi orzechami lub kalafiorową zupę krem z czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Szyszkowiec. 459masy kajmakowej. Dobrze połączyć. Następnie dodać ryż preparowany, jednak odłożyć garść lub dwie na udekorowanie wierzchu. Zmiksować, małym strumieniem stale miksując dodać tężejącą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia
Poezja Smaków - blog kulinarny
Kostka kremowo - czekoladowa 2469używacie gotowych mieszanek na masy do ciast ? Ja miałam jedno pakowanie takiej mieszanki i przyznam, że szkoda mi było wyrzucić. Postanowiłam zaryzykować i zrobić z tej mieszanki krem. I ku memu zaskoczeniu wyszedł całkiem smaczny. Więc od czasu do czasu nic się nie stanie jeśli użyjemy gotowca. Oby nie za często. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Pasteis de nata 221rarytasy. Przypomina mi to dysputę sprzed kilkunastu laty - która z cukierni w Wadowicach robi prawdziwe drożdżówki papieskie? Ja w każdym razie nie próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta jabłkowa- Rose 194jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu. Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając
Karo in the Kitchen
Panna cotta- z sosem kawowym 233wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą lub pszenną. Francja to crème brûlée – mieszanka żółtek jaj i słodkiej śmietanki z wanilią, zapieczona pod cukrową skorupką. Hiszpanie mają swój krem kataloński – prawie jak crème brûlée, tylko przygotowany na samym mleku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem. Włosi nie mają jak widać monopolu na desery ze śmietanki
Karo in the Kitchen