szkl cukier, 1 szkl olej, 1/2 szkl kakao, 3 łyżki soda oczyszczona, 2 łyżeczki dżem wiśniowy, 3 duże łyżki przyprawa do piernika, 1 duża łyżka Składniki na krem serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 kopiasta łyżka kakao, 1 łyżka Przygotowanie Mleko, olej i dżem mieszamy razem, dodajemy przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wszystko mieszamy, przelewamy
Gotowanie moimi oczamiudekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru
MyCookBook.plsmakują wybornie. Zapraszam. SKŁADNIKI 370 g mąki tortowej 225 g. margaryny lub masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna
W kuchennym oknie Ewycierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko
Karo in the Kitchenprzepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm., na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe
W kuchennym oknie Ewykawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych
Codzienna kuchnia niecodziennastwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się na zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty. Powstał tort! Ciasto ucierane przekładane kremem waniliowym, ale nie to było w nim najważniejsze. Dla mojego synka najważniejszy był w tym momencie jego wygląd. Taki słodki. Trochę śnieżny z mikołajami, elfem, bałwanami. Były też choinki
Wielki apetytLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie
kolorowotorcikowoPyszne, bardzo kremowe i baaaardzo słodkie ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i bitą śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 200 g cukru pudru Reszta składników: 600 g herbatników (po 200 g na warstwę
My Culinary Artwafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać, tak jak czekoladę, wystudzić i posmarować górę wafla położonego na czekoladzie. Przykryć suchym waflem. Zmiksować serek mascarpone z masą krówkową i powstałym kremem posmarować górę wafla przełożonego marmoladą. Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż
Kuchcik gotujesmaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka kremu balsamicznego 6 łyżek oliwy 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu rękaw do pieczenia Każdą ćwiartkę z kurczaka podzieliłam na połowę . W miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi
O kuchni z uczuciemdrożdży a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyła zbyt ciepła, bo może rozrzedzić ubitą śmietanę, ani za zimna - może się zbrylić w kontakcie z zimną śmietaną - na wierzch każdego serniczka nałożyć po 1-2 łyżeczki gotowego kremu, na nim delikatnie ułożyć bakalie - udekorowane serniczki ponownie schłodzić, co najmniej przez kilka godzin lub przez całą
Smakołyki Berenikimasła masło klarowane lub olej do smażenia 1 duża wędzona makrela Buraczki 4-5 niedużych buraczków (ok. 350 g) 3 łyżki masła klarowanego sok z cytryny sól Krem chrzanowy 300 g kremowego serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru
Pełny talerz