wierzch znów porcję żurawiny i kleks serka. Delikatnie przykryć odciętą częścią i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec 20min. Podawać ciepłe z kleksem serka waniliowego lub ulubionego kremu. Artykuł Jabłuszka zapiekane z żurawiną i orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaDziękuję wszystkim moim Czytelnikom za odwiedziny, pytania, komentarze, za „zaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka
Raj dla PodniebieniaOdkąd gotuję, zrobiłam wiele zup, wiele zup-kremów, zup tradycyjnych i tych z nutą nowoczesności. Ale nigdy nie ugotowałam prawdziwego, domowego kapuśniaku. Książka kucharska mojej babci z lat 50-tych przypomniała mi o tej jakże polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis
Raj dla Podniebieniatakże na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata.” z moimi wieloma modyfikacjami/ Składniki: marynata : 100ml koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki
Raj dla Podniebienialitrami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki kalarepkę i całość gotujemy do miękkości. Szyjkę usuwamy, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa krem z kalarepki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadanie to mieszanina smaków. Ale jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie
Raj dla Podniebieniasolą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę mascarpone, wyrównujemy, aby biszkopty zostały całkiem przykryte. Posypujemy kakao. Na warstwie kakao ponownie układamy moczone w kawie biszkopty, następnie porcja kremu i znów warstwa kakao. Pucharki wstawiamy do lodówki do schłodzenia.. Artykuł Tiramisu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniablasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Twaróg połączyć z cukrem i startymi orzechami. Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną. Smacznego! Artykuł Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniakarmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi mają do dyspozycji maly stoliczek z kredkami, czymś
Raj dla Podniebieniaczasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko
Raj dla Podniebieniacałą noc. Następnego dnia rano wyjmujemy napęczniałe chia i mieszamy. Banana obieramy i kroimy, tak samo robimy z melonem (i wyjmujemy pestki). Blendujemy razem melon i banana na gładki krem. Mieszamy z chia i przekładamy do dwóch szklanek. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki a następnie dekorujemy pudding. Posypujemy płatkami
słodkie i nie tylko historie kulinarnewyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać zupę udekorowaną usmażoną chorizo (lub boczkiem) i główkami szparagów
Weekendy w domu i ogrodzieporze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję Wam dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także
Pichceniomaniamąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej lub 1 kostka do pieczenia Kasia W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Jak zacznie
kruche babeczki