jest źle :) A co w nich piszczy.... same najpotrzebniejsze rzeczy :p Torba Młodego zawiera: pampersy, swimmersy (jeździmy z Bąblem na basen), chusteczki nawilżane, woreczki (pachnące) na zużyte pieluchy, krem na odparzenia, mata do przewijania, zapasowy smoczek, krem do twarzy "na wiatr", szeroko rozumiane jedzenie, żel na dziąsła, waciki i patyczki do uszu w małej misiowej kosmetyczce (potrzebne na basenie(...)Elmo. Oczywiście Elmo jest najważniejszy!!! Zadziwiające jest to, że ta torba przyjmie wszystko. Jej pojemność jest nieograniczona... Kocham ją!!! Moja torebeczka mieści: portfel, okulary przeciwsłoneczne, lustereczko, klucze, krem do ust i pomadka, woda toaletowa, telefon, żel antybakteryjny do rąk, długopis, słuchawki do telefonu, plus to czego nie ma na zdjęciu: chusteczki higieniczne, materiałowa torba na zakupy - taka fajna, składana
MiksturownikKiedy na blogu Cook & Celebrate zobaczyłam przepis na "Gruszki z puszystym kremem migdałowym" nabrałam strasznej ochoty, żeby zjeść taki deser tutaj i teraz:) Rzeczywistość sprowadziła mnie jednak na ziemię, bo w sklepie obok nie było ani gruszek, ani bez... ale piwnica pełna jabłek! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjeśli tytuł miałby być precyzyjny, musiałabym napisać, że są to czekoladowe muffinki na spodzie z ciasteczka Oreo z kremem z dodatkiem Oreo i dekoracją z Oreo :) Czyli trzy razy Oreo:) Choć nie mam pojęcia skąd fenomen tych ciastek się bierze. Nie powiem, są niezłe, ale żeby zaraz taki szał? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówbezowe, czyli chrupiące na zewnątrz, co zresztą w niczym mu nie ujęło;) Masę przełożyłam do tortownicy i piekłam ok. 50 min. Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był likier cytrusowy Składniki wymieszałam, rozsmarowałam na cieście(...)jakie jadłam! Nawet moja mama, która za ciastami nie przepada była zachwycona:) Polecam bardzo, w oryginale jest zrobione w większej tortownicy, a więc wychodzi niższe i z mniejszą ilością kremu. Ale te proporcje jakie u mnie wyszły są super! Aha, na zdjęciu wygląda na ciężkie, w rodzaju brownie, a w rzeczywistości jest lekkie i puszyste, naprawdę warte grzechu
Zdrowa Kuchnia Sowypróbowałam, czy ju ż wystarczy - doszłam do ok. 1/2 płaskiej ł yż eczki, ale mo ż na da ć jeszcze więcej. Przelałam do słoiczka i odstawiłam w chłodne miejsce. Krem bardzo nam z mężem smakował, zaj ada liśmy sam maczając w nim orzechy:) Mo ż na go u ż y ć do chleba jako smarowidło, albo
Zdrowa Kuchnia Sowyptysiowy Brześć - zupa z selera - Dzisiaj u mnie przepis na pyszna zupkę z selera z dodatkiem groszku ptysiowego Brześć. Groszek ptysiowy to dodatek do wielu zup i kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera
kolorowotorcikowokąpieli wodnej - posmarować wnętrze papilotek - odstawić do zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić krem Do naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać. Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda
kolorowotorcikowozagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowomascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Banany obrać, rozgnieść - dodać do serka. Utrzeć mikserem na gładką masę. Do pucharków nałożyć po 2 łyżki czekoladowej granoli, na granolę wyłożyć bananowy krem. Wierzch deseru posypać przyprawą do kawy i deserów KAMIS oraz pozostałą granolą. Smacznego
kolorowotorcikowomiękną i tracą swój kształt. Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem. Żeby obłożyć boki tort ciastkami, należy tort dokładnie pokryć kremem. Na każde ciastko nakładamy odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy kremem. Kakao
kolorowotorcikowokruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik ! Składniki Beza: 6 białek 300 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 200 g truskawek Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych(...)pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia Truskawki umyć, pokroić w kosteczkę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą. Do kremu dodać truskawki i wymieszać. Bezę pokruszyć. W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie wyłożyć krem z truskawkami i przykryć warstwą bezy. Torcik schłodzić w zamrażarce przez
kolorowotorcikowojuż pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku
kolorowotorcikowopieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY Z WINEM: * sok i skórka z 1,5 cytryn y * białe wino ( około 1/2 szklanki ) * 130 g masła * 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek * 10 g żelatyny Żelatynę(...)minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ). Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy. Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie
kolorowotorcikowoZupa - krem z białych szparagów to ostatnie danie, które przygotowałam w szparagowym sezonie. Jak na pierwsze dania z nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól
Pasja SmakuKwaśne i pyszne. ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki 1/4 proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 jajko 200 g margaryny Krem: 500 g śliwek budyń waniliowy 100 g cukru Kruszonka: 20 g margaryny 20 g mąki 20 g cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)pestek. Wlać do rondelka ok. 200 ml wody i rozmieszać w niej budyń i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać śliwki i stale mieszając, gotować przez 2 minuty. Zdjąć krem z ognia i odstawić do wystygnięcia. 3. Z mąki, margaryny, cukru i cukru wanilinowego przygotować kruszonkę. 4. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyciąć koło o średnicy tortownicy (u mnie
Pasja Smaku