Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru(...)formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz 600 g śliwek 1/2 szkl likieru Amaretto 2 łyżki konfitury morelowej Śliwki przekroić, wypestkować
maniapieczeniaBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt
Bulliorównież użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków, które niebawem Wam również zaprezentuję. Na sam początek jednak, zapraszam na przepis na orange curd! Składniki : 4 białka 6 żółtek 150 g cukru otarta skórka z małej(...)następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną). Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito i przelać do słoiczka. Krem można przechowywać maksymalnie do 2 tygodni. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.) 400 ml śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego Danio (każdy po 175 g) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej(...)wody 2 szt. fix do śmietany 1 galaretka np. brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Suchary pokruszyć na piasek i dokładnie połączyć z kremem orzechowo-czekoladowym, powstanie taki "mokry piasek" Śmietanę ubić na sztywno z fixem i stopniowo dodać serki Danio cały czas mieszając. Następnie połączyć z przestudzoną żelatyną (żelatynę należy wlewać bardzo powoli, aby śmietana się nie zważyła
IMPRESJA SMAKUzajadając ją większą ilością słodyczy. Czy to nie jest czasem błędne koło, które należy bardzo szybko przerwać ? ! ? Poniższy przepis to alternatywa dla kremów czekoladowych, które nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością, na pewno nie dają szczęścia, a jedynie odkładającą się tkankę tłuszczową :-) Krem czekoladowy(...)żeby zmiękły. Następnie obieram awokado, kroję na mniejsze części, dodaje odsączone daktyle i blenduję na jednolitą masę. Na końcu wsypuję kakao i mieszam całość. Gotowe ! Do kremu z powodzeniem można dodać orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennych . Zachęcam wszystkich żeby wypróbowali tego przepisu, ponieważ w składzie znajduje się
Życie na widelcużółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. Ubij białka na sztywno. Do białek dodaj kogel mogel, ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie. Krem ma być dość sztywny. Łyżka ma stać! Przygotuj naczynie , najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron, szybko je obracając w kawie. Mają być tylko lekko wilgotne(...)stron, nie mają nasiąkać i pęcznieć! Poukładaj warswę biszkoptów na dnie naczynia. Przykryj pierwszą warstwą kremu. I znów biszkopty na wierzch. Ostatnia warstwa kremu. I gotowe. Na samym końcu potrzep całość gorzkim kakao naturalnym. Włóż do lodówki, najlepiej na noc. Deser podajemy prosto z lodówki. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnibędziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania. Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam. Składniki: oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, 8 podudzi(...)łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 duże pomarańcze, ponadto: krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy
Moniki Smakołykimasła 100 g cukru 110 g mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową(...)minut. Gotowe muffinki zostawić do zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce
Passions hobbies lifeLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem
Delicious Titbitsbiałek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy(...)krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao. POLEWA: 1,5 tabliczki czekolady 6 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)blendujemy. Jeżeli uznacie, że bulionu jest za dużo, można przed końcem duszenia zdjąć przykrywkę aby odparował, ewentualnie odlać jego część. Powinno go być tym mniej im gęstszy chcecie uzyskać krem. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu doprawiamy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami, najlepiej samodzielnie wykonanymi! :) Voila! Danie gotowe! Smacznego
PastelFoodJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe(...)jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego
PastelFoodWkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami. Krem mascarpone Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy
PastelFoodZupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty(...)kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru
Zofianapodwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach(...)ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi