oreo żelki dżdżownice, gąsienice, robale ilość dowolna 4 gałązki ziół (np. mięta, melisa) Ciastka oreo drobno pokruszyć lub zmielić. Mascarpone, kajmak i serek dokładnie połączyć. Dodać draże, wymieszać. Połowę kremu rozłożyć do przygotowanych doniczek/miseczek. Posypać niewielką ilością pokruszonych ciastek. Rozłożyć resztę kremu, na kremie ułożyć po kilka robali. Posypać ciasteczkową ziemią. Na wierzchu ułożyć jeszcze po kilka dżdżownic, gąsienic
Pełny talerzBabeczki w formie uroczych, Wielkanocnych koszyczków z jajeczkami to idealna propozycja na świąteczny stół. Klasyczne kruche spody na babeczki z delikatnym kremem na bazie kremówki i mascarpone to połączenie świetnie ze sobą komponujące, które z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Ich wyglądem zauroczone będą szczególnie dzieci, które można zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana. Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami(...)cienkie wałeczki, a następnie parami ostrożnie "skręcamy" je i układamy w kształt półokręgu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Również pieczemy je w tej samej temperaturze do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie
Słodka Stronasolą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i nabrały rumieńców wodę gotujemy, dorzucamy pomidorki oraz podsmażoną z papryką i cebulką marchewkę całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku wedle uznania Podajemy gorący z kleksem śmietany, świeżą kolendrą, czy też pietruszką jeśli wolicie:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszna babka z nutellą o orzechowym smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :) Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g nutelli, 100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych Karmello , 100 g białej(...)upieczeniu wyciągamy babkę z foremki i studzimy (ja upiekłam ją na wieczór i odstawiłam na całą noc, po 2 godzinach przykryłam ściereczką). Na następny dzień przekroiłam babkę i przełożyłam kremem. W rondelku rozpuściłam białą czekoladę i polałam nią babkę. Na jeszcze ciepłą czekoladę ułożyłam migdały w czekoladzie
Aga w kuchnizgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno czekoladowa. Dodatkowo jest to bardzo odchudzona wersja, czyli prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów. Tak przygotowany krem to doskonały dodatek do wafli ryżowych GoodFood. Nowy produkt firmy to dla mnie absolutny hit! Wafle są niskokaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!) , bezglutenowe i bogate w błonnik . Kolejną zaletą(...)sięgnę. A jeśli macie już pełen zestaw składników do dzisiejszej przekąski, to nie pozostaje nic innego, jak udać się do kuchni. Z podanej ilości składników otrzymacie prawie 300g kremu. Wartości odżywcze dla 100g to około 202kcal w tym 4,1g białka , 14,6g tłuszczu , 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g mocno dojrzałego banana- po obraniu
peanutbuttermonsterSkładniki: (Na 1 kawę) 150 ml świeżo zaparzonej kawy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy 1 łyżka amaretto 2 goździki odrobina cynamonu odrobina kardamonu Krem: około 20-30 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30% pół łyżeczki cukru pudru 1-2 krople amaretto - opcjonalnie Dekoracja: starta skórka z pomarańczy do ozdoby Przygotowanie: 1. Amaretto wlać na dno szklanki 2. Do świeżo zaparzonej(...)kawy wrzucić goździki, kardamon, cynamon oraz sok z pomarańczy, odczekać 3 minuty,po czym wyłowić goździki ze szklanki. 3. Kawę wlać do szklanki z amaretto. Krem: 1. Kremówkę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać 2 krople amaretto 2. Udekorować kawę kremem, na wierz posypać skórkę z pomarańczy Smacznego
KreatywnePinyprzypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder(...)roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości składników można zrobić dwie rolady mniejsze, wtedy łatwiej zwijać. Wstawiamy roladę do lodówki. Mmm Pycha! Mój
NA MOIM TALERZUKrem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo odkąd go zrobicie przestaniecie kupować gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru 5 ml vanillowy extrakt(...)maslo wraz z cukrem pudrem i extraktem dodaj to do ostudzonej masy i mieszaj przez 5 minut by wszystko sie z soba bardzo dobrze polaczylo przed wyciskaniem kremu wsadz krem na pol godziny do lodowki
cookplBłyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny - krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami. Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić(...)wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowany krem podawać z główkami szparagów i serowymi grzankami
UgotowaćVichyssoise- klasyczny, jasny krem z ziemniaków i porów, którą tradycyjnie serwuje się na zimno, jednak ja zdecydowanie wolę wersję gorącą. Delikatny w smaku, gęsty, bardzo smaczny, prosty i... przyjazny dla naszego portfela :) Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy- polecam również dodatek grzanek czosnkowych czy chrupkiego pieczywa. * wywar warzywny- 800 ml * por- 3 duże(...)pokrojone ziemniaki, listek laurowy, ziele, sok z cytryny, gałkę, kolendrę i zalać wywarem warzywnym. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Ozdobić szczypiorkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaciemnego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek każdego włożyć 3 - 4 rodzynki. Wkładamy kulki na ciasto posmarowane powidłami. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni C. Krem 1 kostka masła 3 torebki galaretki wiśniowej 2 łyżki żelatyny 4 białka 1 szklanka cukru Wykonanie: Masło ucieramy na puch. Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance gorącej wody i dodajemy(...)ubijamy na parze, dodajemy cukier, nadal ubijając aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę małymi partiami dodajemy do utartego masła cały czas ucierając następnie dokładamy gęstniejącą galaretkę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozpuszczamy pozostałe galaretki według przepisu umieszczonego na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy na krem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: ( na około 15-20 sztuk) 500 g białego sera 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany nadzienie: krem jagodowy serek mascarpone śmietana 36% 2 łyżeczki cukru pudru jagody 3 garście dekoracja: czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej 2 garście jagód Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników(...)produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki. Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody
KreatywnePinyciasto: 350- 470 g mąki 100 g mleka 25 g drożdży 40 g cukru 100 g miękkiego masła 2 jajka skórka z cytryny krem: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 żółtka pół laski wanilii 20 g mączki kukurydzianej 150 g serka mascarpone Dodatkowo: olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Przygotowanie kremu: 1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy(...)żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Przygotowanie pączków: 1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę
KreatywnePinycytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła. woda około 40-80 ml Krem limonkowy: 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek 50 g śmietany 36% sok z miąższem z 1 limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja(...)gorzki Uwaga: Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody Ostudzony mus nakładać na zimne ciasto. Na wierzch musu położyć posiekaną żurawinę. Następnie włożyć ciasto do lodówki i przyszykować krem limonkowy. Krem limonkowy: 1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem. 2. Nakładaj na ostudzony mus. Dekoracja: Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi białą czekoladą i kakao- Moje miały jeszcze
KreatywnePinywiosenne detoksy, odchudzanie- letnia sylwetko, wróć! i inne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy(...)pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej
Symfonia Smaków