prostu rewelacyjny Ciasto śmietanowo-czekoladowe SKŁADNIKI: KRUSZONKA cukier 0,5 szkl margaryna 1 kost żółtka 6 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki mąka 3 szkl tłuszcz do formy KREM CZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem(...)pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki. KREM CZEKOLADOWY Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową i śmietanę 18% zmiksować. Następnie dodać wiórki w spirytusie, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Pianę ubić z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusiskładniki:ciasto:1,5 szklanki mąki,125 g margaryny,1 jajko,6 łyżek cukru,krem:250 g mascarpone,100 ml kremówki,1 żółtko,2 łyżki cukru pudru,dekoracja:1 ananas w puszce,posypka czekoladowa,1/2 kaki,płatki migdałów,wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy(...)formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były
Aga w kuchniJest to jeden z moich ulubionych deserów... krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi...Składniki:ok. 200 g truskawek,250 g serka mascarpone,50 ml kremówki,2 łyżka cukru pudru,płatki kukurydziane corn flakes.PRZYGOTOWANIE: Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone(...)mieszamy. Na koniec do kremu dodajmy jedną łyżkę cukru pudru. Do przezroczystych szklanek lub pucharków układamy na zmianę pokruszone płatki kukurydziane, krem i sos truskawkowy. Z podanych składników wychodzą trzy desery
Aga w kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny, krem dekoracyjny, czerwony barwnik spożywczy, pisak niebieski i czerwony jadalny. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek malujemy czerwonym lukrem. Gdy wyschnie robimy białym kremem dekoracyjnym pompony i białą kreskę czapeczki. Za pomocą kremu robimy brodę mikołajowi i rozcieramy ją palcem. Niebieski pisakiem rysujemy oczy, a czerwonym nosek
Aga w kuchniczęści tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady(...)samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made
Made By Mom And Sonrobiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy na 3 równe części(...)smarujemy cienką warstwo pozostałej masy kajmakowej (jeżeli chcemy nasączamy lekko mlekiem) i zlepiamy z drugą, czynność tą powtarzamy, aż będziemy mieli 3 równe warstwy wafli. Powstałe płaty waflowe złączamy kremem orzechowo-kajmakowym i pozostałym kremem smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie
Kuchnia ŁukaszaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść(...)grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy 12 godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia Łukaszazupę bardzo Wam się przyda :) "Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę(...)recenzję?). Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry. Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam
Chilli Czosnek i OliwaCiasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą
Praktyczna plsztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy kakao i dekorujemy daktylami
Kulinarne przygody Gatityktóre jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony(...)czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy
Kulinarne przygody Gatitywiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella, łyżka cappuccino w proszku, 75 ml likieru kawowego, 50g cukru, 100g herbatników w polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić(...)przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkościPyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Nic dodać, nic ująć. Sama słodycz, krem czekoladowy. Coś słodkiego i całkiem zdrowego. Polecam to danie na śniadanie, lunch lub deser. Składniki (na jedną porcję kremu): 3 łyżki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka 0,5% łyżka miodu pół łyżki kakao cynamon- opcjonalnie 1/2 banana garść orzechów i żurawiny syrop klonowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)mleku 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy miód, kakao i cynamon. W kielichu blendera umieszczamy połowę banana i ugotowaną kaszę. Całość dokładnie blenderujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy żurawiną, orzechami. Jeśli chcemy by pudding był bardziej słodki warto polać go syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajanią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru pudru * 100 g białej czekolady CURD: * 1,5 mango średniej wielkości * 1 żółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki. Przygotować mango curd. Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować bardzo dokładnie na mus. Mus z mango przełożyć
kolorowotorcikowotemp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny(...)smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę
Proste Potrawy