Zupa w postaci gęstego kremu na bazie dyni oraz ziemniaków, o bardzo subtelnym smaku, lekko rozgrzewająca (za sprawą czosnku, gałki muszkatołowej i papryczki chili), pożywna, a przy tym banalna i równie szybka w przygotowaniu- jak to bywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy(...)smażenia * listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku koper- do posypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie
Kraina Miodem PłynącaTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać
Pelusiowa Kuchniapoczątkowo zaczęło kropić, lecz nasze uśmiechnięte buzie przepędziły brzydkie chmury! Skoro jesień, skoro leniwa niedziela, skoro pełno dyń na straganach to co innego mogłabym zrobić? Oczywiście, że zupę krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką(...)bulionu dusimy cebulę wraz z czosnkiem do miękkości. Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy przyprawy, plastry ziemniaka, puree z dyni i mieszamy. Gotujemy 15-20 minut i miksujemy na gładki krem. Smacznego
Be Fit Be StrongMówisz limonka - myślisz zielony Myślisz limonka - mówisz kwaśny W przypadku tego kremu tak nie jest. Jeszcze do niedawna zachwycałam się smakiem lemon curd, dopóki nie spróbowałam limonkowego. No cóż kolor raczej przypomina musztardowy, ale smak to już inna bajka. Właściwie w kuchni wcześniej nie używałam limonki. To Stasiek wprowadził do naszego jadłospisu ten cytrus ( generalnie jako dodatek do soków(...)prostu postanowiłam rozszerzyć zastosowanie bardziej na słodko :P Smak limonkowego kremu jest trudno opisać - po prostu trzeba go spróbować! Składniki : 25 g. zimnego, pokrojonego w kostkę masła 112 g. cukru trzcinowego ( stąd beżowy kolor ) sok z 2 limonek skórka starta z 1 limonki 2 średnie jajka W rondelku umieściłam pokrojone masło, cukier, sok i skórkę limonki. Postawiłam na małym
apetytnapieczeniezwiązku że pieczemy wirtualnie z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2 dowolnej wielkości filiżanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem , następnie dodawaj po jednym jajku wanilię , ciągle mieszając. Następnie dodawaj mąkę w trzech porcjach na przemian z mlekiem. Miksuj wszystko około 30 sekund. Budyń ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Nakładaj
Sama słodycz i szczypta chiliWrzesień to pełnia sezonu na potrawy z dyni. A dynie, w zależności od odmiany, nie tylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' ( przepis ) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o intensywnie żółtym miąższu. W tym roku mój wybór padł na odmianę 'Futsu Black'. Jej owoce (bo anatomicznie dynia(...)piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczona skórka staje się miękka i nie ma potrzeby jej usuwania. Swoją 'Futsu Black' upiekłem i zrobiłem z niej zupę krem, doprawiając ją imbirem, cynamonem i chilli. Dynia 'Futsu Black' Składniki (na ok. 5 porcji): 1 dynia 'Futsu Black' (moja ważyła 1,3 kg) 1,25 l mleka 15 g mielonego
W SMAKsię nie zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się(...)również przelewamy do garnka). Dodajemy upieczoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam
Zawsze głodna!Przepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można(...)dnem nie dotykał do wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
Bulliomasę, połączyć z resztą składników, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć krążki foremką i piec w temp. 180 C 15-20 minut. Gotowe przełożyć kremem. Krem: 200 g mleka sojowego w proszku 100 g cukru pudru 50 ml oleju roślinnego lub 50 g masła roślinnego 2 łyżki wody w razie potrzeby Wszystkie składniki na krem
greenscarfkaszę zajada, to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula, 2 młode(...)łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu
Moniki Smakołykimąki kukurydzianej -80g startej marchewki - 20g miodu -4g cynamonu -10g kako - kilka kropel aromatu śmietankowego - ewentualnie stevia jeśli jest za mało słodkie SKŁADNIKI NA ''KREM'' -200g twarożku Emilki (zjecie) myślę, że spokojnie można zastąpić serkiem/jogurtem naturalnym - 5g żelatyny + słodzik do smaku -> ja dodałam stevii, wiec wyszło mi bez kalorii :) WYKONANIE BABECZEK: Rozgrzewamy piekarnik(...)sodą oczyszczoną (szczypta) 2) Resztę składników mieszamy ze sobą 3) Łączymy obie masy. 4) Rozlewamy do foremek (mi wyszło 8 babeczek) 5) Na 25 minut do piekarnika. WYKONANIE KREMU: 1) Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy wodą (w temperaturze pokojowej) tylko do zamoczenia proszku. Odstawiamy na czas gotowania wody. 2) Wstawiamy wodę. Gdy ta będzie już gotowa, wlewamy wrzątek
fitolarun.blogspot.comłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około 600 g wegańskiego serka 50 g ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego(...)piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec 30 minut w temp. 170-180 C. Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Można stopniować płatki ryżowe, lub całkowicie z nich zrezygnować, w zależności od tego jak gęsty krem uzyskamy. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki rozpuści w kąpieli
greenscarfCiacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają(...)mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba tylko działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na dość sztywną masę
Smaczne ZdroweDziś przedstawiam prosty przepis na pożywny i aromatyczny krem z kurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4-5 porcji: 500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego 1 ugotowana marchewka z bulionu 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 200 g kurek, dokładnie umytych 2 łyżki masła 1 cebula, drobno posiekana 50 serka topionego szczypta gałki muszkatołowej szczypta chilli szczypta kurkumy(...)wrzucamy kurki z cebulą, ziemniaki i ugotowaną marchewkę, doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem. 3. Krem przekładamy do miseczek, na środku robimy kleksa z kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki. Możemy również podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi nasionami dyni. Smacznego
My Culinary Artjest gładka, przetrzeć przez sitko - śmietankę wstawić na całą noc do lodówki, dopiero następnego dnia przygotować masę czekoladową - zimną śmietankę z czekoladą ubić z cukrem pudrem na gęsty krem - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę(...)lekko przestudzić, zahartować dodając 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać - do miksowanego kremu wlać żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników - masę od razu przełożyć na masę chałwową, wyrównać - ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc - przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady
Smakołyki Bereniki