krem - 19817 przepisów (strona:409/1322)

Krem z batatów z masłem migdałowym, chilli i kolendrą 221

Obłedny! Delikatny, a zarazem rozgrzewający, z nutką pikanterii. Ten krem z batatów jest po prostu doskonały. Słodkie ziemniaki w połączeniu z pikantnym chilli, kremowym masłem migdałowym, rozgrzewającym imbirem oraz świeżą, rześką kolendrą stanowią coś niesamowicie pysznego! Absolutnie nie rezygnujcie z masła migdałowego (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym) i kolendry, to te dwa składniki budują fantastyczny smak zupy. Dziękuję Pożeraczce(...)przyprawy uwolnią aromat wrzucamy bataty i zalewamy całość 600ml wody. Gotujemy ok. 30 minut - do miękkości. Po tym czasie wyławiamy liście laurowe oraz kaffir i miksujemy zupę na krem. Dodajemy masło migdałowe oraz dolewamy mleka (użyłam migdałowego) aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ja zużyłam ok. 250 ml. Doprawiamy do smaku solą. Podjemy z dużą ilością posiekanej kolendry. Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 175

ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak(...)piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce

Made By Mom And Son
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 178

czekoladowo truskawkową tartę jaglaną, na spodzie z płatków owsianych, masła orzechowego i miodu, jest tak pyszna, że od razu znikła ze stołu, aż trudno jest uwierzyć, że ten pyszny krem jest zrobiony  kaszy jaglanej :)  Składniki :  Na krem - 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej kupiec - 3 szklanki mleka (może być roślinne) - 3-4 łyżki miodu(...)łyżeczki kakao  Na spód - 2 szklanki płatków owsianych (zmielonych lub błyskawicznych) - 3-4 łyżki miodu  - 3/4 szklanki masła orzechowego bez cukru  Przygotowanie :  Krem: Ugotować kaszę na mleku zgodnie z przepisem, poczekać jak trochę ostygnie, dodać miód, kakao, zblendować na gładką masę Spód:   Wymieszać płatki owsiane z masłem i miodem dodać 2 łyżki gorącej wody

zdrowa vege kuchnia
.1009. ryż do kwadratu 191

truskawkowy krem ryżowy z amazake ryżowym i truskawkami~ Wczoraj dostałam zdjęcia które robiłyśmy podczas powrotu z Zamościa i kurcze...chyba pierwszy raz podobają mi się zdjęcia, na których jestem :D Może chcecie zobaczyć? Jest ich aż 15, wszystkich na "fejsa" nie wstawie a szkoda żeby po prostu leżały na dysku... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ryżu (u mnie basmati(...)wsypujemy ryż, gotujemy aż wchłonie płyn (można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem). Następnie dodajemy puree z truskawek, dosładzamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Przekładamy połowę kremu do miseczki, na to nakładamy amazake, wykładamy pozostały krem i dekorujemy amazake oraz pokrojonymi truskawkami. Smacznego

breakfast of dreams
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 172

oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego po prostu trzeba spróbować. Bazyliowy creme brulee z truskawkami Składniki: (na 7-8 porcji(...)ponownie zagotować śmietankę, odcedzić, powoli wlać do żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Nie gotować! Zdjąć z palnika, dodać barwnik, wymieszać. Krem delikatnie wlać do kokilek, zalewając truskawki.  Na dnie formy położyć kuchenną ściereczkę, na niej ustawić kokilki. Formę wypełnić wodą do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 196

Dziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza , każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to.   Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno(...)Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora:   4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól i pieprz Krem brokułowy: 4 szklanki bulionu warzywnego   450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki 1 gałązka

Powiedz dietom nie
Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady 414

czekolady. Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała. W tym czasie robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając  w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki . Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy. Całość schłodzić

Wanilia i Kardamon
Tort szachownica 225

stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.  Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny(...)Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu. Smacznego

Salonik smaków
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 171

cukru pudru pół łyżeczki soli 200 g masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) 1 banan 1 łyżka esencji waniliowej truskawek tyle ile babeczek, nie wiem ile kg tego było krem: szklanka truskawek pół litra mleka sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem(...)ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180 C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić i nakładać krem i resztę bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić

greenscarf
Muffinki Oreo 155

jednym ciasteczku Oreo. Na każde ciasteczko wlewać po kilka łyżek masy (mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 ° ok. 15-20 minut. Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% lub 36% 125g serka mascarpone 10 ciasteczek Oreo (może być mniej) 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kremu: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone. Ciasteczka(...)potłuc wałkiem). Pokruszone ciasteczka dodawać do masy i wymieszać. Wstawić masę do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika muffinki wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Gdy przestygną ozdobić kremem - najlepiej nakładać go szprycą.  Przepis pochodzi z bloga www.poezja-smaku.pl

Mania Wypiekania
Tort o smaku Ferrero Rocher 172

pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić(...)masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać. Wykańczanie tortu: Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie podpiec na suchej patelni), a wierzch udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Nie jest to jednak konieczne.  Podane przeze mnie

Mania Wypiekania
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i wielkanocną dekoracją 183

kogo: dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki oleju(...)szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki soli Składniki na krem: 230g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach 5 łyżek wody łyżka rumu lub wódki 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru szklanka śmietany kremówki (ok. 250ml) szczypta soli Składniki na dekorację: 25g posypki waflowej w kolorze zielonym czekoladowy zajączek czekoladowe jajeczka, migdały w czekoladzie

Mania Wypiekania
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 126

soli 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki 1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym) 4-5 łyżek bardzo zimnej wody  Składniki na krem i owocowy wierzch: 1/3 szklanki śmietany18% 25 dag  mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 3 łyżki miodu 600-700g świeżych(...)tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie

Mania Wypiekania
Babeczki z tęczową dekoracją 248

nieba :) Składniki na dekorację: 4-5sztuk żelków w kształcie tęczy (rozciętych na cztery części) białe pianki marshmallows (najlepiej mini lub pocięte na kawałki duże pianki) Składniki na krem: 100g serka mascarpone 50g masła (miękkiego) odrobina niebieskiego barwnika lub niebieski kolorowy cukier (przepisu zajdziesz tu ). kilka kropel ekstraktu waniliowego/migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec babeczki wg swojego ulubionego przepisu(...)Inspiracji możecie szukać tu.   Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe . Wykonanie kremu: Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania dodać niebieski barwnik (na czubku od uchwytu łyżeczki). Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.  Wykonanie dekoracji: Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem. Jeśli nie mamy niebieskiego barwnika należy posypać je niebieskim cukrem. Po bokach

Mania Wypiekania
Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 257

bezami, bardzo. Ale postanowiłam je okiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy(...)stopni i tak pieczemy jeszcze 3 godziny. Po tym czasie przez godzinę zostawiamy bezę w piekarniku, po czym piekarnik uchylamy i zostawiamy na jeszcze przynajmniej 2 godziny. Krem Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru - ja nie dodaję, bo według mnie beza jest wystarczająco słodka). Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Bezę dekorujemy kremem bezpośrednio przed

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!