cukier rozmieszać w ¾ szklanki zimnej wody i wlać do gotującego soku z brzoskwiń. 9. Gotować aż do zgęstnienia budyniu, ciągle mieszając. Wystudzić. 10. Budyń zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej(...)warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego. 16. Na ciasto wyłożyć ostatnią warstwę kremu. Rozsmarować. 17. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody. Owoce włożyć do przestudzonej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. 18. Podawać
W mojej kuchnismaczna jest ta zupa krem! Słodka marchewka i imbir który nadaje ostrości a pod wpływem jogurtu łagodnieje i nabiera charakteru. Na około 10 porcji - 1 kg marchewki - 2 cebule - do 2 cm świeżego korzenia imbiru - 3 liście laurowe - 2 ziemniaki - 1,5 litra wywaru lub wody - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny, około łyżki na porcję - pół(...)przez 30 minut, aż warzywa zmiękną, dopraw jeśli jest taka potrzeba solą. Po tym czasie dodaj śmietanę, podgotuj chwilę i zostaw do przestygnięcia. Zmiksuj całość bez liści laurowych na krem, gdyby okazało się że zupa jest za gęsta dodaj wody lub wywaru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Krem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy połączą się wszystkie smaki. Podawaj
Pasje Jolkitarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić za tak dłuuuugą nieobecność! Pochłonęły mnie święta(...)śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy! W tym celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu, zmniejszymy ryzyko powstania grudek :) Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na gładką
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Cudowne babeczki na kruchym, czekoladowym spodzie wypełnione gęstą masą kokosową... czyli legalne przyjemności! Przepis powstał na bazie babeczek bananowych z kremem , które tak przypadły Wam do gustu. Znając preferencje Czytelników połączenie kokosa i czekolady będzie strzałem w dziesiątkę!!!!! Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć(...)misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 4 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony lub Philadelphia 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki mleka w proszku (ew odżywki białkowej) 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki wymieszać na pomocą łyżki do uzyskania jednolitej
Chocolate Muffin Blogczasem ochotę na coś słodkiego. Jednak co począć, kiedy jesteśmy na diecie i raczej powinniśmy unikać cukru? Najlepiej przygotowywać zdrowe zamienniki. Naszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką(...)możecie zobaczyć u nas na Facebooku - znalazły się tam same wspaniałe rzeczy, które sukcesywnie będziemy wykorzystywać w nowych przepisach, więc bądźcie czujni! Czego potrzebujemy? (na około 2 małe słoiczki kremu) - 1,5 szklanki ciecierzycy (+ łyżeczka sody do gotowania) - 4 łyżki masła orzechowego - 5 łyżek kakao - 1 szklanka daktyli - jeśli zajdzie potrzeba rozrzedzenia: kilka łyżek mleka roślinnego Przygotowanie: 1. Ciecierzycę namaczamy
two broke sistersblat jeżeli wszystko pójdzie dobrze wasz biszkopt będzie równy jak stół, wsadźcie go jeszcze na 2 min do piekarnika. Gotowego biszkopta studzimy, ponieważ ciepłego trudno równo przekroić. Do zrobienia kremu potrzebne będą nam: 2 serki mascarpone około 1 kg mrożonych malin (lub świeżych w sezonie) 1 czubata łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki cukru pudru 1 mała śmietanka 30% Rozmrożone maliny(...)łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami
Kuba Gotujezmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao Posypka(...)stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min. Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników. Posypka orzechowa : Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane
słodki brateksmaku tiramisu SKŁADNIKI Muffinki: 1 szkl. mąki, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce(...)mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao
słodki bratekwyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe(...)olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej
słodki bratekdwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni(...)mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą
słodki bratekprzygotowaniu muffinki dla naszej Walentynki SKŁADNIKI Muffiny: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. maślanki 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem: 100 g masła, 150 g masy krówkowej, 2 łyżki wódki WYKONANIE Muffinki: W 1 misce mieszamy widelcem jajko, maślankę i olej. W 2 misce łączymy mąkę, kakao, cukier(...)proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy ze sobą. Przekładamy do papilotek na muffinki lub silikonowych foremek, pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej a na końcu alkohol. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim wystudzone muffinki
słodki bratekmargaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo: polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy(...)białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu
słodki bratekWiem, wiem, że to już wiosna, nie jesień, ale nie mogłam się powstrzymać :D Wśród moich przepisów możecie znaleźć już podobne zupy kremy, w której główną rolę odgrywa dynia. Dla zainteresowanych zapraszam TUTAJ , TUTAJ i TUTAJ :) Mnogość pomysłów świadczy o tym, że dynia jest moją ulubienicą wśród warzyw! Klasyczna dynia olbrzymia, dynia hokkaido, aż w końcu dynia piżmowa. Rodzajów dyni(...)wykorzystanie jeszcze więcej. Od jakiegoś czasu w moim jadłospisie bardzo często króluje zwykła zupa jarzynowa, którą również uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli preferujecie rzadsze, śmiało można dodać więcej
Zdrowie na języku :Ppłatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję :) Serdecznie polecam wypróbować Marlenkę. Jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Oryginalny przepis(...)łyżki cukru. Ugotowany odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, następnie dodać masę krówkową, a po niej stopniowo budyń, za każdym razem dokładnie miksować. Krem powinien być puszysty i jednolity. Posypka: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone miodowe płaty ciasta przełożyć masą budyniową. Górny płat również wysmarować kremem i dodatkowo posypać posypką. Marlenkę
Nastoletnie WypiekanieDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients: 1 tablespoon
karmelowy