krem - 19817 przepisów (strona:1081/1322)

Kruche ciastka kakaowe 355

Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu

Smakołyki Bereniki
Ciasto z dynią 361

użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween. W zamyśle z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta. Najpierw ćwiartkę dyni, która mi została, pokroiłam na mniejsze paski - łódki, później w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smakołyki Bereniki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 324

wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia - czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać do niej roztrzepane jajko, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania (mogą nam się wtedy porobić grudki) - krem czekoladowy zostawić do wystygnięcia - śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z czekoladą i wymieszać - do śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków - warstwę czekoladową

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1611

zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając - masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem - masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA - żelatynę zalać

Smakołyki Bereniki
Torcik walentynkowy w serduszka 316

jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny poncz 1/3 szklanki wody kilka łyżek soku z cytryny krem 300ml śmietanki 30% lub 36% 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 200ml gorącej wody galaretka 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 100ml gorącej wody opcjonalnie

Smakołyki Bereniki
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 881

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową

Smakołyki Bereniki
Kostka kawowa 439

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała

Smakołyki Bereniki
Śmietankowa kanapka 10201

Mleczna kanapka jest bardzo popularna wśród mniejszych i większych łasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej

Smakołyki Bereniki
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 243

pieczenia kilka wypestkowanych renklod 200g masła utarłam z 200g cukru, jajkami, 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem,musiałam dodać odrobinę mleka, bo było zbyt gęste.  Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam

W kuchni Karmel-itki
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 212

mnie czeka.. By skroić tą wielgachną dynię potrzebowałam mnóstwo siły i zapału. W końcu ważyła 10 kg. Wykorzystałam ją na wiele sposobów. Jednym z nich był ten CZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 261

SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca. I każdy mógł samodzielnie zaaranżować podanie, wykazać się gustem, estetyką

W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 220

pieczony  w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce  i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron  z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy.   MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 345

efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii  ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty  z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 261

okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 232

BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy

W kuchni Karmel-itki