krem - 19817 przepisów (strona:1085/1322)

C- Cukinia z patelni 170

Kolejną propozycję po pysznej zupie krem z cukinii stanowi super szybka cuknia z patelni. Cukinia z patelni Składniki: cukinia czosnek granulowany sól mąka oliwa z oliwek Cukinię umyć, pokroić w plastry (jeśli jest młoda, nie obieram jej). Delikatnie posolić, posypać czosnkiem i oprószyć mąką. Smażyć/dusić na oliwie, na rozgrzanej patelni, pod przykryciem na małym ogniu, z dwóch

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 197

Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu   Propozycja II   Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym  po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki z kurczaka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 337

blogu start nowej akcji specjalnej: Przepisy Mistrzów . Zamierzam zmierzyć się z kulinarnymi wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów. Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej natka pieruszki łuskane pestki dyni sól morska biały

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 269

się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze , zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 241

jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wykładaj na zmianę ciasto - raz jasne - raz ciemne i piecz je około 30-40 minut w temp. 170 - 180 stopni.  Przystąp do przygotowania kremu. Żelatynę rozpuść dokładnie w wodzie (łatwiej Ci pójdzie, jeśli woda będzie gorąca/ciepła - wówczas jednak przed dodaniem jej do śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać śmietanę miksując ją na najwyższych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tiramisu 277

roztworze kawy i likierów po  3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków. Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy następną warstwę itd. Ilość warstw zależy od wysokości pucharków, ostatnią warstwą musi być krem. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc) przed podaniem oprószamy

Pudełko rozmaitości
Kopiec kreta 723

średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz

Fabryka pomysłów
Czekoladki kokosowe a'la bounty 214

bloga. Tak, więc słowa dotrzymuję. Na pierwszy ogień wybrałam nadzienie kokosowe, gdyż jestem wielką fanką batonika bounty. Poza tym,   tarta ostatnim czasem wyszła wyśmienita, więc wykorzystałam ten krem do wypełnienia czekoladek (przepis na ciacho możecie zobaczyć tutaj ). Smak moich pralinek był rzeczywiście taki, jak te słynne batoniki. Oj muszę przyznać, że nieźle one uzależniają i ciężko poprzestać na jednej

Fabryka pomysłów
Kakaowe tartatelki z truskawkami 217

smak nie jest taki sam, jak w sezonie, lecz co zrobić gdy mówią „bierz mnie”. Tak, więc wzięłam i przygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość   natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą   one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste(...)uprzednio wysmarowane i posypane bułką tartą foremki. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a potem dodać mascarpone. Składniki połączyć ze sobą. Krem wyłożyć do foremek na herbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 425

specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka 70-100g masła 1,5 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko wlać do rondelka, ciut odlać do rozrobienia proszku budyniowego. Resztę zagotować. W odlanym

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 879

podzielacie ten mój entuzjazm, gdyż wybraliście ją w akcji „Gotowanie za głosowanie”. W dodatku ciasto nie jest skomplikowane, a jedyna przeszkoda to czas, jaki trzeba odczekać zanim krem stężeje. Muszę przyznać, że jest on uzależniający, gdyż wyjadałam go już prosto z rondelka w trakcie przygotowań, a w połączeniu z herbatnikowym spodem tworzy ciasto idealne i na pewno nie poprzestaniecie

Fabryka pomysłów
Kakaowe ciastka z kremem czekoladowym 249

Ponadto, były świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao Krem czekoladowy typu nutella 1/5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czubate masła lub margaryny Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem(...)dodać jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie.  Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tort 189

Składniki: Gotowe spody do tortów (można kupić praktycznie w każdym sklepie lub cukierni) krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta) owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was) Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;) Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe ! Smacznego

cookpl
Tort z różami cz. 1 196

małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki. Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet tv. Polecam jest świetny. Na dole zamieszczam filmik, aby ułatwić Wam do niego dostęp. Czekamy(...)biszkopt ostygnie i kroimy go na trzy poziomy i przekładamy gotowym kremem. Uwaga! Polecam zakupić nie drogie urządzenie przeznaczone do krojenia biszkoptu (wtedy części będą na pewno równe), albo zrobić to przy pomocy nici (naciągniętą nić przeciągamy przez cały biszkopt na danej wysokości, dobrze jak druga osoba pomoże na przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" ) W kolejnym poście

cookpl