łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać(...)połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier
Kuchnia w oparachcząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka
kulinarnyswiatdomiCiasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki(...)czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu
Gotowanie-ukotarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego(...)ścięta bo mogą powstać grudki. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, przybrać torcik. Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. W rondlu podgrzać sok z pomarańczy, limoncello i 2 łyżki soku z cytryny, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować), lekko przestudzić. Serki utrzeć z cukrem i wanilią. 4 łyżki masy dodać porcjami do żelatyny, po czym żelatynę wymieszać
SzczyptaSmaQpomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku Składniki(...)łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie, gdy curd wyjdzie za rzadki) Dokładny opis oraz film jak wykonać orange curd znajdziesz TUTAJ. Wykonanie […] Artykuł KREM POMARAŃCZOWY z orange curd pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłstopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli nie macie 3 jednakowych form polecam upiec każdy blat oddzielnie. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na szytwną, gładką masę. Wykonanie: Na pierwszy blat wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy
Made By Mom And Sonnakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. KREM MASCARPONE: 200 g śmietany 30 % (dobrze schłodzonej) 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek, dokładnie miksujemy aż składniki się połączą
Rozpustne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę(...)delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie masę. Wystudzone babeczki udekorować kremem. Można
The Sweet Damselłyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej(...)muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachNaked Cake to mój ulubiony rodzaj tortu. Nie dość, że robi piorunujące wrażenie, to jeszcze piekielnie dobrze smakuje. Śmietanka, połączona z mascarpone to jak dla mnie najsmaczniejszy krem ever! Do tego połączenie soczystych owoców, niebo! W przyszłym roku na moim weselu o 24:00 prawdopodobnie na salę wjedzie taki tort. Przez to, że jest tak bardzo efektowny stał się(...)mną ;) Zapraszam na Naked Cake ! Składniki na naked cake : 6 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 120 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie
Słodkie PrzyjemnościGotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany 36% 4 czubate łyżki serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru pudru 2 opakowania preparatu typu śmietan-fix Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy śmietan-fix z cukrem i ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i chwilkę razem miksujemy. Gotowy krem nakładamy szprycą na wystudzone babeczki. Jeśli nie dekorujemy od razu, krem chowamy do lodówki
Zawsze głodna!nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino ewentualnie barwnik spożywczy Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i dodatki i jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki. Babeczki z nadzieniem
Trzeci talerzmrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: granat Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną(...)foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy. Na babeczkę wyciskamy krem za pomocą rękawa cukierniczego. Babeczki obsypujemy zielonymi okruszkami i dekorujemy
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny(...)cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. Składanie tortu: Na pierwszym blacie ciemnego biszkoptu rozsmarować warstwę kremu. Następnie ułożyć pionowe warstwy biszkoptu jasnego. Większość kremu przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie. Na wierzchu
Domowa Cookierenka Agi