sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy(...)Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam
Ola la LCHFmascarpone 4 łyżki cukru pudru do dekoracji: maliny borówki cukrowe serduszka Przygotowanie: Beza: Piekarnik nagrzewamy do 120 st C (termoobieg). Bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek, w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka. Białka przekładamy do metalowej miski. Z żółtek możecie zrobić ajerkoniak lub krem angielski . Zaczynamy ubijać białka od niewielkich obrotów, a kiedy(...)zewnątrz i piankowej w środku. Krem: Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitego kremu. Bezy przekładamy kremem i dekorujemy owocami. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób pokroić taki piętrowy tort bezowy, to podpowiadam: górną warstwą częstujemy tego, kto najbardziej
Smakowity Blog Kulinarnymanną. Boków do biszkoptu nigdy nie smaruję. Nagrzać piekarnik do 180 C i pie biszkopt 25 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić
Kuchnia Pokoleńorzechowego. Krem do lekkich nie należy. Warto i polecam dodać owocową i lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Składniki na krem z masłem orzechowym i kajmakiem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 245 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego 120-160 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego W misce umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą miksera
Słodki PomysłChłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne(...)wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy. Całość ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNastępnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie serek mascarpone i nutelle miksujemy ze sobą na gładki, jednolity krem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy *** *** 1/3 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny. Jeden blat ciasta ponownie umieszczamy(...)foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną
Blog z Apetytembezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na krem: 350 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)suszyć bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Tuż przed podaniem krążki bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać kawą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody(...)żelatyny. Dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do śmietany dodać zimny serek mascarpone, krótko zmiksować, następnie wlać ostudzoną żelatynę i dodać śmietan-fixy. Ponownie całość zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wlać masę jagodową i dobrze zmiksować. Składanie tortu: Dolny oblat nasączyć kawą, następnie nałożyć krem jagodowy
Passions hobbies lifeletnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym
Kuchnia domowa Anisamo jak przy cieście I. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g świeżych malin wykonanie: Mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. Na blat czekoladowy rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu, wykładamy 100 g malin
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić(...)kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone. Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę, a na wierzch położyć wystudzoną
KuchniaWeDwoje.plformy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4 Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2 Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka. Krem przełożyć do innego naczynia, a naczynie główne umyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ustawiając czas 3 minuty, prędkość 5 (podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki rumu łyżeczka cynamonu Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier(...)minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je rumem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić i zmiksować z kremem. Z kremu odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i przełożyć ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać cynamonem. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaformy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4 Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2 Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka. Krem przełożyć do innego naczynia, a naczynie główne umyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ustawiając czas 3 minuty, prędkość 5 (podczas
Cztery Fajery