krem z pora - 2446 przepisów (strona:40/164)

Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy 200

Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna.  Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika  (polecam Skworcu ) pestki(...)dyni Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i pora kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w krążki i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni

Smak mojego domu
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 272

seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 4. Pora myjemy i kroimy w krążki. 5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe(...)piekarnika, przez około 20-30 minut.   I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo smaczna

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa krem z cukini z grzankami 149

Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - cukinia ok. 700 g - 1 por - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy

Kuchenne Wariacje
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 137

miało bardzo fajną konsystencję. Pyszne były też pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą  domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka(...)wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree

Kulinarne przygody Gatity
Dlaczego warto suplementować witaminę D3 171

Leśniowskiego Crohna. Inne czynniki mające wpływ na niedobór witaminy D, to karnacja skóry, grubość tkanki tłuszczowej, zanieczyszczenie powietrza, ubiór oraz stosowanie kremów z filtrami UV. Elementem mającym bezpośredni wpływ na powstawanie niedoborów witaminy D jest pora ekspozycji na światło słoneczne. W naszej świadomości tkwi przekonanie, aby unikać wychodzenia na dwór w godzinach południowych, gdy słońce najbardziej daje

Słodkie okruszki
Zupa krem z maślaków 126

Zupka pyszna. Uwielbiam smak maślaków, a wiem że nie każdy lubi ich wygląd po ugotowaniu. Mi to nie przeszkadza ale każdy lubi inaczej. Smak maślaków jest

Kuchnia Pokoleń
David Bez: BowlLove. RECENZJA + KONKURS 162

najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. Ma 192 strony i następujący podział na rozdziały: I Moja kafejka, moje jedzenie i ta chłodniejsza pora roku II Smakowity Bowl Food III Anatomia Bowl Food na mokro – wywary i kremy IV Anatomia Bowl Food na sucho – dressingi i sosy 1. Składniki bazowe 2. Warzywa – pieczenie – spiralizowanie 3. Białka

Moja pasja smaku
Zupa jabłkowa z jałowcem 225

owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową , a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich

Codzienne Gotowanie
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 267

trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów

Cynamonowe szczęście
Restauracja Kryształowa - Katowice 144

kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy:   szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupka krem z dyni 186

Kremowa zupka z dyni. Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni  z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej . Składniki : około 5 ziemniaków kawałeczek pora 2 małe marchewki kawałeczek selera szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej , vegeta około 500 g dyni 4 łyżki masła 1 cebulka 3 łyżki śmietanki 30 % Wykonanie :   1. Warzywa obrać , umyć i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Produkty dobre dla dzieci 176

Fasolka po bretońsku Natka pietruszki, marchew- mają one największe stężenie dwóch pożytecznych składników: beta-karotenu i witaminy C; wzmacniają skórę, układ krążenia i odporność. – Lemoniada z natki pietruszki, krem z marchwi Orzechy i migdały, nasiona – należy je dawać dziecko ze względu na to, że to doskonałe źródło białka, a także witaminy E, cynku i innych składników mineralnych, są bogate(...)wspomagają rozwój intelektualny. To również białko. – Jajko po benedyktyńsko z ziemniakami i fasolką szparagową Warzywa zielone – rośliny, takie jak por, korzeń pietruszki, burak, rzepa, są to pokarmy pełne witamin – dzięki ich użyciu dziecko będzie zdrowe. – Krem z buraka z makaronem   Post Produkty dobre dla dzieci pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
Zupa krem marchewkowy z pomarańczami 144

Wyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta. Składniki 1 kg marchwi 5 pomarańczy cebula 2 cm świeżego imbiru 2 piersi z kurczaka por,seler,pietruszka 1 łyżka kurkumy sól,pieprz gałka muszkatołowa kilka łyżek masła groszek ptysiowy ser feta pokrojony w kostkę Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 … Czytaj dalej

gotuj ze mną
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 204

podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE(...)oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko
Kremówka 117

smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione

cucinare
Kremówka 142

smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione

cucinare