Składniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować
Gaździnka warzyPo Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna
Cynamonowe szczęściekrem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy i ziele
paapilotkaamartwic, że już po sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze"robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek
AZgotuj!wracać owiany zapachem damskich perfum, bo pojęcie „bilard” oznaczało dwa krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI
ladykitchenZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na
Humanistka w kuchniodchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycellulitowych. Dodawanie cynamonu do potraw, zwłaszcza o tej porze roku, jest uzasadnione nie tylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych
Smakowity Blog Kulinarnywidać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i przyznam, że jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. U mnie pojawił się spontanicznie, trochę z myślą o nadchodzącej wiośnie. Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną o wyjątkowym posmaku zielonej herbaty... Po prostu pychota(...)Szkoda, że nie wszystkie zdjęcia uwidaczniają lekko zielone zabarwienie kremu.) Całość idealnie smakuje z kwaskowatymi owocami, w tym z kiwi. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Beza o średnicy 20 cm: 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Krem: 200 ml naparu z herbaty zielonej z owocami (u mnie Sencha Wiosenna Rosa - Tommy
Di gotujePierwszy raz tę zupę jadłam w knajpie w Kielcach i bardzo mi zasmakowała. Do tej pory jednak nie mogłam odtworzyć tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana
Mango Papajakuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle(...)podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które
Przysmaki KarolkiAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera . Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki: * 300 g selera * 100 g pora, tylko biała część * 2 średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry(...) w plastry. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami. Smacznego
kolorowotorcikowojuż niejednokrotnie wspominałam jesień to najlepsza pora na gęste i aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym. Kremowa i pikantna zupa - krem jest idealna na jesienne dni - mocno rozgrzewa i jest sycąca. Masło orzechowe nadaje jej niepowtarzalnego smaku, a dodatek limonki sprawia, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Gorąco polecam! Pikantna zupa warzywna
Codzienne Gotowanieminut Poziom trudności: łatwy Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 23 zł Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia(...)przykryj pokruszonym serem, na wierzch połóż słupki jabłka. Całość włóż do mikrofali na 30 sekund. Na wierzch wysyp pora. Krok 6 Podgrzaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem – nie za dużo, bo sos był już przyprawiany. Krem podaj z tostami z ciabatty. Jeśli nie masz sosu pomidorowego, możesz go szybko zrobić w czasie gdy piecze się
Niedzielny kucharzGęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, podana z chrupiącymi grzankami z serem pleśniowym i gruszką. Brzmi jak idealne danie na jesień? ;) Takie właśnie jest! Jakiś czas temu
Mienta blogmiało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów na taką zupę , lecz ja zdecydowałam się skorzystać(...)obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Gdy całość będzie miękka zdjąć zupę z ognia i dolać jeszcze 2/3 szklanki wody. Odstawić na 20 minut po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprze. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można również polać odrobiną oliwy
My simple kitchen