SKŁADNIKI: około 1l bulionu 100g pora 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 szt brokuł 4 łyżki śmietany bazylia sól pieprz słonecznik szczypior WYKONANIE
Dziś Ja gotujeniedługo powstanie zupa krem z buraka lub ziemniaka gotowanego na parze💨, to zawsze jakaś odmiana... 😊 Wczoraj jedliśmy, a dziś prezentujemy zupę krem z brokuła. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora (10cm) ćwiartka selera 1 brokuł 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1,5 litra wody 1 łyżka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezostał wielkim fanem granatu i już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały. Składniki
Cynamonowe szczęściekremowa i bardzo rozgrzewająca. W sam raz na posiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję kurki planuję już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga
Poezja smakuzawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i słodkimi powrotami ze szkoły, po której szło się na gofry z bitą śmietaną, wafle albo rurki z kremem. Gofrownicę mam od pół roku i do tej pory nie było okazji i czasu, by ją wykorzystać. Dopiero moi mali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na
Kuchnia Pokoleńłatwiznę i kupicie gotowe blaty bezowe, które są bardzo dobre :) Możecie oczywiście sami upiec krążki bezowe z ubitych białek z cukrem pudrem. Do tej pory zawsze robiłam taki torcik bezowy, ale ten z kremem kawowym również jest pyszny. Składniki: 3 krążki bezowe (średnica ok. 24 cm), 1 mały dżem z czarnej porzeczki, 300 g masła, 6 żółtek, 1 kieliszek
Aga w kuchniSkładniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować
Gaździnka warzyPo Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna
Cynamonowe szczęściekrem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy i ziele
paapilotkaamartwic, że już po sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze"robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek
AZgotuj!wracać owiany zapachem damskich perfum, bo pojęcie „bilard” oznaczało dwa krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI
ladykitchenZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na
Humanistka w kuchniodchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycellulitowych. Dodawanie cynamonu do potraw, zwłaszcza o tej porze roku, jest uzasadnione nie tylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych
Smakowity Blog Kulinarnywidać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i przyznam, że jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. U mnie pojawił się spontanicznie, trochę z myślą o nadchodzącej wiośnie. Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną o wyjątkowym posmaku zielonej herbaty... Po prostu pychota(...)Szkoda, że nie wszystkie zdjęcia uwidaczniają lekko zielone zabarwienie kremu.) Całość idealnie smakuje z kwaskowatymi owocami, w tym z kiwi. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Beza o średnicy 20 cm: 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Krem: 200 ml naparu z herbaty zielonej z owocami (u mnie Sencha Wiosenna Rosa - Tommy
Di gotuje