Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne muffinki z likierem orzechowym. Proste i szybkie w przygotowaniu , do kawki będą w sam raz, można udekorować je również dowolnym kremem :) Składniki : 222 g mąki tortowej 110 g cukru 100 g kwaśnej śmietany kilka kropli olejku waniliowego 4 łyżki likieru orzechowego 3 jajka 150 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia porcja
Sama słodycz i szczypta chilijeżeli jest w zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować. - ok. 108 sztuk herbatników - wafelek orzechowy w czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu ) Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy rzędy herbatników po sześć sztuk
kawawszklancełyżka gorzkiego kakao 200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, następnie dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilidodatkowy cukier. Jeśli dodajecie masło orzechowe solone, pomińcie sól w składnikach. A jeśli lubicie muffinki „na bogato”, możecie zrobić sobie krem np z serka śmietankowego, wymieszanego z miodem. Drukuj Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym Składniki Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli
Mieszam w Garnkuprzed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie(...)stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia. Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet
Smakołyki Asi100g -5 g masła -5 łyżek mleka -trochę zmielonych orzechów do posypania Ja przygotowanie tego ciasta zawsze zaczynam od zrobienia bazy kremu. Często robię to dzień wcześniej-wieczorem. Do garnka dajemy litr mleka, 2 żółtka (białka odkładamy do orzechowego biszkoptu), cukier, cukier waniliowy, mąkę i 2 budynie. Wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż(...)nagrzanego piekarnika) Studzimy. KREM Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę i ucieramy na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń w temp pokojowej wciąż miksując. Na koniec dodajemy kawę cappuccino i rozpuszczalną i miksujemy do połączenia. SKŁADANIE CIASTA Do blaszki dajemy pierwszy kakaowy spód, potem na niego dajemy połowę masy kawowej, na masę orzechowy biszkopt, resztę masy i drugi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta . Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Krem fistaszkowy 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (gładkiego- smooth) wszystko zmiksować na gładka masę Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy(...)czas mieszając- masa będzie się pienić- odstawić do ostudzenia i zgęstnienia + 150 gram solonych orzeszków ziemnych Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego . Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać wystudzonym karmelem... mniam pyyycha
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego masa: 4 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego 150 gram masła polewa orzechowa: 400 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp. 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto(...)gotującego się mleka i gotujemy budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. Zimny budyń ucieramy z masłem, dodając budyń do masła, nie odwrotnie. Zimne upieczone blaty przekładamy kremem budyniowym. Zostaje przygotowanie ostatniej warstwy czyli polewa orzechowej. Orzechy siekamy, grubość ich zależy tylko i wyłącznie od was. Ja lubię duże kawałki. Do rondelka wlewamy miód, cukier, masło i orzechy. Gotujemy na wolnym ogniu
Życie zaczyna się w kuchnicukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć i posmarować tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec(...)minut. Masa śmietankowa: Masło utrzeć z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej) Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem. Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż
Różne smaki w kuchnipieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec(...)minut. Masa smietankowa: Masło utrzec z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej) Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym. Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem. Udekorowac polewą czekoladową ( klik ) i zmiksowanymi orzechami
Słodkości i nie tylkomielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady ( u mnie 70 % kakao ) garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Składniki kremu serowego: 100 gram serka ricotta 200 gram mascarpone 2 łyżki erytrytolu 50 gram drobno posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie(...)gorzkiej czekolady będzie to deser idealny - lekki, delikatny, ale wyrazisty. Nie zawiera cukru, mąki, wykorzystane składniki czynią z niego niewątpliwie zdrową alternatywę dla orzechowych ciast tortowych. Spodnią część biszkopta, przed wyłożeniem kremu serkowego można pokryć cieniutką warstwą konfitury o obniżonej zawartości cukru, lub powidłem ze śliwek. Doda mu charakteru. Mój torcik, jak już napomknęłam, powstał na dzień
Kronika PiekarnikaCiasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową Fale Dunaju Ciasto mleczna kanapka z jagodami Ciasto
Passions hobbies lifeminut – daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie. Czyli dokładnie to co zostało już napisane. Czas oczekiwania to jedynie chwila na stężenie czekolady. A sama przekąska jest ekspresowa w przygotowaniu. Najważniejsze, żeby mieć już wypestkowane daktyle. Daktyle są nadziewane masłem orzechowym, ale z powodzeniem można zastąpić go jakimkolwiek innym kremem lub smarowidłem. Do napełnienia daktyli wykorzystałam rękaw cukierniczy
RelaxtimeCiasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łącki przekładaniec to delikatny orzechowy biszkopt z masą budyniową i śliwkami. Tak naprawdę to takie 2 w 1 czyli ciasto
Dieta moja pasjaMasę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam. SKŁADNIKI :
Kulinarne Fantazje Marioli