krem orzechowy - 3576 przepisów (strona:118/239)

Migdałowe pierniczki z orzechowym nadzieniem – idealne na święta! 51

korzennych ciastek , a jak już piekę migdałowe pierniczki to zawsze wiąże się to u mnie z eksperymentami. Tym razem postawiłam na wariację, która zachwyciła wszystkich – nadziałam pierniczki kremową masą orzechową. Efekt? Aromatyczne ciasteczka pachnące migdałami i korzennymi przyprawami, które w mgnieniu oka wprowadziły mnie w świąteczny nastrój. Migdałowe pierniczki z nadzieniem – słodka tradycja w nowej odsłonie…Bo magia(...)było aksamitne i nie kruszyło się. Cukier brązowy – dla subtelnej karmelowej słodyczy. Masa orzechowa do pierniczków – domowej roboty czy kupna? Do masy orzechowej możecie wykorzystać ulubione orzechy – laskowe, włoskie, a nawet nerkowce. Zmiksujcie je na gładko, dodajcie odrobinę miodu lub cukru pudru, by uzyskać aksamitny krem. Na koniec wymieszajcie z rozpuszczoną, mleczną czekoladą. Zrobienie orzechowego nadzienie jest proste

codojedzenia
Krem budyniowy 102

Krem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych kremów wykorzystywanych do przekładania ciast. Łączy się idealnie z ciastem kruchym, ciastem parzonym oraz ciastem biszkoptowym. Jest obecny w uwielbianych przez wszystkich rurkach , karpatce, pychotce , a także wielu innych ciastach. Przygotowanie kremu budyniowego jest proste i mało czasochłonne. Cały proces zaczynamy od zrobienia domowego budyniu, ugotowania go i połączenia z masłem. Ja domowy budyń(...)proszku budyniowego z torebki, bazuję na mące, żółtkach, cukrze oraz wanilii. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na krem budyniowy , a jeśli szukasz inspiracji na ciasta z kremem budyniowym oto kilka z nich. Ciasto Malinowa Kraina Tort gruszkowy Ciasto kora orzechowa Sernik w cieście piernikowym Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Krem do ciast Składniki

MeCooks
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7099

łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania :Biszkopt orzechowy : x 2  Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości(...)gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta  Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 358

ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed czym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 161

spożywczą formy, chłodzimy w lodówce. Krem karmelowy: ☆  1,5 szklanki daktyli (namoczonych w wodzie przez kilka godzin) ☆  3 spore łyżki masła orzechowego (u mnie domowe) ☆  Woda z moczenia daktyli ☆  Szczypta soli Składniki kremu blendujemy, aż do uzyskania gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony

Kuchnia w szuwarach
Babeczki Bananoffee 221

łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy(...)suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta

Ciastkozercy
Miodownik z orzechami 239

Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu   Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła   Krem: 3/4 l mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g margaryny Sposób przygotowania: 1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać(...)Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia 3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona

Na Ciasteczkowych Papierach
Babeczki Bananoffee 227

łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy(...)blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć

Ciastkozercy
Niedzielny obiad ze smakami świata 131

Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)będą miękkie. Po tym czasie wrzuć pomidory, wsyp przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr oraz dodaj masło orzechowe. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość

Ugotowane pozamiatane
SNICKERS JAGLANY 127

orzechowe - 4 łyżki (120 g) - orzechy arachidowe (u mnie solone) 3 garstki (120 g) - woda po namoczonych daktylach (ok. 6 łyżek) WYKONANIE: SPÓD 1. Daktyle namocz we wrzątku około 5 min. m igdały zmiel na mąkę. 2. Namoczone daktyle zblenduj z masłem orzechowym, kakao, i odrobiną wody z daktyli (około 5 lyżek). Konsystencja powinna przypominać nutellę. 3. Wymieszaj krem daktylowy(...)jednolitej konsystencji. 5. Wylej masę na spód migdałowy, wstaw ponownie do lodówki aby kasza zastygła. POLEWA: 1. Namoczone daktyle zbleduj z masłem orzechowym i wodą z daktyli.  Blenduj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 2. Krem rozsmaruj na zastygniętej kaszy jaglanej, posyp orzechami arachidowymi. 3. Wstaw do lodówki, na noc.  Najlepiej smakuje na następny dzień. WARTOŚCI ODŻYWCZE

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Orzechowy budyń jaglany 190

Dziś kolejny przepis na budyń jaglany, tym razem w wersji orzechowej :) Choć w sumie bardziej jest to krem jaglany, bo kasza podczas gotowania wchłonęła całe mleko, a ja dolałam go później zbyt mało i budyń zrobił się gęsty. Jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencje to najlepiej będzie gotować kaszę w większej ilość mleka lub podczas miksowania dolać go jeszcze(...)łyżek kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanek mleka migdałowego + ok. 1/2 szklanki mleka do dolania w trakcie przygotowania  1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka masła orzechowego 1 kopiata łyżeczka kakao ulubiony słodzik: np. stewia, miód, syrop klonowy lub z agawy (u mnie 3 tabletki stewii i 1 łyżka syropu z agawy)** Wykonanie: Orzechy laskowe prażyć w piekarniku

Healthy food explorer
Masło orzechowe w proszku - NUSTINO 161

tłuszczu! W efekcie całość zamienia się w proszek zawierający niemal 50% białka! Wystarczy zmieszać go z wodą lub inną cieczą, a otrzymamy aromatyczny lekki krem o wspaniałym smaku i wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Nazwa: Masło orzechowe w proszku Firma: Nustino Skład: Klasyczny – orzechy ziemne prażone odtłuszczone, cukier, sól. Z cynamonem – orzechy ziemne prażone odtłuszczone, cukier, cynamon cejloński, sól. Z kokosem – orzechy(...)razu czuć masło orzechowe ale jakby nieco rozwodnione. To znaczy, że czujemy brak tłuszczu, który jak wiemy jest najlepszym nośnikiem smaku. Całość jest mocno doprawiona solą i cukrem. Jak wiecie wolimy bardziej naturalne smaki, więc naszym zdaniem lepiej dodać troszkę więcej płynu aby ta słodycz i sól nie były tak wyraźne. Wersja cynamonowa przypomina nam smak kremu Speculoos co trafia

Candy Pandas
Orzechowe ciasto milionera 179

nadrabia smakiem – o tak, smak jest, jak najbardziej dla tych, którzy uzależnieni są od czekolady i masła orzechowego . Być może zapomniałam wcześniej wspomnieć, że ciasto jest mega łatwe . Jedyne co musicie upiec to spód. Masę krówkową i masło orzechowe mieszacie mikserem, a czekoladę rozpuszczacie w gorącej śmietance – i to cały przepis (zmieściłam się w 2 zdaniach(...)pięknie ). Więcej przepisów na pyszne łatwe ciasta tutaj: Łatwe ciasto krówka z ananasem Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Ciasto cytrynowa kostka     Artykuł Orzechowe ciasto milionera pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, ORZECHAMI, KREMEM I BEZĄ 114

cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka orzechowa: 5 sztuk białko 15 dag orzechy Helio mielone 5 dag orzechy Helio siekane 10 dag cukier 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki bułka tarta Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cukru Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę. Miksujemy do połączenia. Wykładamy na wkładkę orzechową i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Na kremie układamy kruche ciasto z bezą. Wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki

Podróż w kulinaria
Miodownik 196

Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami  - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła 2/3 szklanki (140g)cukru 3 łyżki miodu(...)lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować warstwę orzechową . Orzechy posiekać nożem. Na patelni rozpuścić  masło , dodać cukier i miód , wsypać orzechy i całość  smażyć ok 2-3 min . Lekko wystudzić. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na 3 blat ciasta i piec ok 15 min . Gdy wszystkie blaty mamy już gotowe przygotowujemy krem. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Malinowa Kawiarenka