niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru(...)pełne łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego i cytrynowego Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy rodzynki i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier
Rozpustne gotowaniemój cukierniczy ideał. Piękne, delikatne, pyszne! Może nie są najłatwiejsze do zrobienia, ale przy zachowaniu spokoju umysłu i rąk jak najbardziej wykonalne. Cytrynowe, kruche bezy w połączeniu z rozmarynowym kremem są warte grzechu, zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Makaroniki (ok. 60 małych połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek(...)ściągamy go z palnika i powoli wlewamy do miski, miksując masę na wolnych obrotach. Ubijamy jeszcze chwilę do lekkiego przestudzenia bezy. Do mieszanki migdałowej porcjami dodajemy masę białkową, starając się mieszać delikatnie. Gotowa beza nie może być zbyt gęsta, a nabrana na szpatułkę powinna powoli z niej spływać. Nie możecie też mieszać masy zbyt długo, bo wtedy
sama złodyczprzygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe, przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy. Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski. Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała(...)śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki" Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchniksiążce mamy przepisy na podstawowe ciasta - keks maderski, biszkopt Królowej Wiktorii, keks angielski na bogato, murzynek, ciasto marchewkowe są też przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane podstawowe informacje - jakie są nam potrzebne przybory, w jaki sposób ciasto możemy przechowywać, jak możemy dane ciasto zmodyfikować oraz zawsze mamy(...)piekarnika i znacznie wpłynie to na ich wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem z serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły krem maślany! Oprócz samych przepisów mamy ponownie informacje o wymaganych przyborach, ale także konkretne informacje
Plate of Joyłyżeczek mango curd (przepis tutaj) 1 jajko do posmarowania płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać(...)wyrastania. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 o C). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów
Czerwień i błękitcukrem. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecie ciasta cieńko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (23cm), przy czym podnosimy nieco brzegi. Na spód ciasta sypiemy nadzienie migdałowe, lekko ugniatamy, a następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem, który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne). Czereśnie przykrywamy plackiem(...)posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod hasłem: Cherry
Mia Cucina Sofietawiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich(...)środku. Są świetnym pomysłem nie tylko na deser, ale również drugie śniadanie! Koniecznie je wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 sztuk ) * puree dyniowe – 150 g * mąka razowa – 50 g * mąka migdałowa – 10 g * mąka pszenna – 25 g * cukier trzcinowy – 30-40 g * małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól
Ostra na Słodkośmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez(...)wysokości. Mniejszą część rozkruszamy. Zakładamy ponownie obręcz. Galaretkę rozpuszczamy nie wg przepisu na opakowaniu, a tylko w 250 ml wrzątku i odczekujemy aż stężeje do konsystencji gęstej zupy-kremu lub kisielu - jak kto woli. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i gdy zgęstnieje dorzucamy do niej galaretkę, mieszamy mikserem i dodajemy banany, znów mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, po czym rozkruszoną
BaRepassię dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej(...)potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania 6 kulek lodów waniliowych (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:) Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławięcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc zaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja! Składniki: pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku(...)minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy oraz miód. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek, podajemy posypaną płatkami migdałowymi
Z Majeczką w kuchnibudyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę(...)gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na puszysty krem, pod koniec dodajemy amaretto. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniamigdałowe gofry z kiwi (kiwiami? :D nie, to słowo chyba nie ma liczby mnogiej :D)~ Były trzy...Jeden niestety nie chciał rozstać się z gofrownicą i musiałam ich rozdzielić siłą, przez co nie nadawał się do prezentacji na zdjęciu, ale zjedzony oczywiście został :D A co do wczorajszych placków - prosiliście o przepis. Już dawno dodawałam przepis na placki z mąki(...)pokrojoną brzoskwinię :) Wczorajszy grill rodzinny bardzo udany :) Niestety zapomniałam zrobić dla Was zdjecia tortu :( Napiszę jedynie, że był to biszkopt kukurydziano-gryczany przełożony domowym dżemem malinowym, na wierzchu z kremem ze śmietanki kokosowej i udekorowany malinami. Teraz uruchomcie wyobraźnie
breakfast of dreamsMimo, że mamy środek zimy kalafiory są dostępne. Fakt w ekologicznym kosztuje 12 zł za głowę. Ale przecież są mrożone. Ta zupa to moja odpowiedź na krem z kalafiorowy z wanilią poznany na warsztatach. W sumie wszystko robiłam tak jak na pokazie, jednak mleko krowie i śmietankę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Jakoś nie mogłam tego mleka i tej śmietanki znieść(...)miało żadnych E i procentowo największą zawartość kokosa. Na 4-6 osób: średni kalafior 1 litr mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych sól i biały pieprz Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko i rozkrojoną łaskę wanilii
AZgotuj!letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz(...)będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa: 500 ml śmietanki 30% 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 200 g. wiórków kokosowych 200 g. płatków migdałowych Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy z czekoladą. Śmietanę ubijamy
Cynamonowe szczęście