mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Masa kawowa Kawę wsypać do szklanki(...)przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusicukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się(...)około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Podróż w kulinariaTakie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 kubeczek(...)oleju roślinnego oraz: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz skórkę
Ladylaura.wlatuje obiecany przepis ;) Składniki (na około 9 batoników)/całość około 800kcal/sztuka=89kcal/: 100g płatków żytnich 35g odtłuszczonej mąki migdałowej szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 45g rodzynek BIO 30g żurawiny dojrzały banan (około 115g) 0,5-1 łyżeczka cynamonu ubite na sztywno białko jajka opcjonalnie dla zwiększenia zawartości białka z 2 łyżki odżywki białkowej KULTURYSTA.COM(...)Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie ciasto do grubości około 0,5 cm (ja użyłam takiej szpatułki do kremu) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut /jednak pilnujcie żeby się nie spaliło/ wyciągamy blok musli, odklejamy od papieru do pieczenia, przekładamy na deskę i (świeżo naostrzonym nożem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc(...)330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g 2 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy
Podróż w kulinarialeszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki soli(...)orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy(...)ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder
Wanilia i Kardamonminut :) Owsianka praktycznie robi się sama a o jej walorach dla zdrowia chyba piać nie muszę. Ale do rzeczy. Przygotowałam owsiankę na bazie płatków żytnich, owsianych z dodatkiem płatków migdałowych, cynamonu, suszonych śliwek i jagód goji. Jeśli owsiankę chcesz zjeść na śniadanie, przygotuj płatki już wieczorem i idź spać :) Na około litrowy garnek wsypałam: 1/3 mieszanki otrąb, 10 suszonych(...)przesady. Odstawić do rana aby mieszanka wchłonęła wodę. Rano dolać około 300 ml mleka i mieszając doprowadzić do zagotowania. Owsianka powinna zgęstnieć ale mieć konsystencję gęstej zupy krem. Jeśli lubisz rzadszą dolej więcej wody. GOTOWE ! ! ! Ja lubię mało słodką owsiankę dlatego nie dodałam słodyczy w trakcie gotowania. Już po przelaniu do miseczek dodałam sobie łyżkę miodu ( królewiczowi ponad dwie
Jemy Pijemysiebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek. Muszę Wam powiedzieć, że czuję się(...)końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły. Gwarantuję, że nagroda w postaci
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub cukier, ksylitol do smaku Rozdzielić 4 jajka w osobnych miskach na białka i żółtka. Migdały drobno zmielić lub użyć gotowej mąki migdałowej. Żółtka ubić na puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka(...)przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180 ° C. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej. Smacznego! — BTW całości samego ciasta bez cukru, dżemu oraz kremu: 535 g, 1853 kcal
Ola la LCHFmiksuję je na sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą, dodając dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy, kroję je drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem(...)kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze znika w zawrotnym tempie. Pycha! Polecam również
potrawyregionalneostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym(...)paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Do masy dodajemy żółtego barwnika i delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w szprycy lub rękawie
Food Squareproszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując(...)trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego
Tagebuch po polskusię będę dużo rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic. Nektarynka pod kruszonką z amaretti składniki: 4 nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki(...)pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim
Przysmaki Karolkisamej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje w żołądku. Dlatego lubię przyrządzać ja rano i zabierać ze sobą na przykład do pracy(...)efektu estetycznego przypieczone główki zielonych szparagów będą doskonałe. Składniki: 500g białych szparagów 2 białe cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 pełna łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców 2 łyżki soku z cytryny sól i biały pieprz do smaku kilka główek zielonych szparagów kilka listków mięty świeżo starta skórka cytrynowa Szparagi umyj, obierz
Roślinna - blog wegański