krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:279/352)

Tiramisu a'la Eton Mess 164

już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietan fixem i dodajemy do serka.   Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.  Do dnie szklanego naczynia, lub kieliszków układamy biszkopty, które nasączamy kawą expresso (mi mama dała do tego specjalny pędzelek), na to nakładamy krem, na kremie układamy naprzemiennie bezy, posypane kawą

Lili w kuchni
Tiramisu. 155

minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka.  Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki. Na biszkopty dodać krem, posypać kakao. Tak zrobić dwie, trzy warstwy

W kuchni u Moniki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 168

kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem

Malinowe Pocałunki
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 166

Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten

Bon Appetit Małgorzaty
Sylwester 2017 252

czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus czekoladowy z ricotty Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe świąteczne Tiramisu 100

najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mocnej czarnej kawy 50 ml amaretto lub brendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby   Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując na puszysty krem. Kawę osłodź i wymieszaj z alkoholem. Biszkopty zanurzaj

Kuchnia bezglutenowa
Jagodowe Tiramisu 151

sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem

W Moim Magicznym Domu
Krówkowe ciasto bez pieczenia z ananasem i orzeszkami 169

herbatników. Ananasa kroimy  w ósmeki. Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas mieszając.  Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy kremem i wykładamy ananasa. Posypujemy karmelem. Wkładamy

ChilliJemy
Tiramisu bez jajek 280

sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem

W Moim Magicznym Domu
torcik z truskawkami na dobry początek 122

temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 %  400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość

noteskulinarnyfiga
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 357

wiórkami kokosowymi. Powoli, delikatnie mieszając partiami dodajemy mascarpone. Na końcu wsypujemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko

Słodka Strona
Lazania Czekoladowa z Kremem Herbacianym i Malinami 285

lubi lazanii. Ale czekoladowa? Pierwszy raz i jedyny zobaczyłam wykonaną przez szefów kuchni z Akademii Kulinarnej . Ja postanowiłam pobawić się kolorami. Czarne blaty zamieniłam na białą czekoladę, postawiłam na krem herbaciany, bo świetnie komponuje się z białą czekoladą i równoważy jej słodycz, a w dodatku ma świetny kolor. Mnie się podoba, choć nie byłabym sobą gdybym się nie skrytykowała(...)tylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem

Blondynka Gotuje
3 bit bez pieczenia 116

pieczenie albo boicie się, że biszkopt nie wyrośnie . Tutaj na pewno wszystko się uda! 3 bit bez pieczenia 250 g herbatników 500 g kajmaku ((1 puszka)) 2 szt kremu karpatka do gotowania 100 g masła 1 l mleka 100 g krakersów 600 g śmietanki 30 % lub 36 % 100 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady Spód blachy o wymiarach(...)się nie przypaliła. Gdy krem zrobi się gęsty, zdejmij garnek z kuchenki. Przełóż gorący krem do miski albo pozostaw w garnku i dodaj do niego masło. Miksuj na najwyższych obrotach do całkowitego połączenia składników (wskazówka: polecam dodać masło do gorącego kremu, dzięki temu nie powstaną grudki). Gotowy krem wylej na warstwę herbatników. Następnie przykryj krem warstwą krakersów i odstaw ciasto

Przepisy na widelcu
Rolada z mascarpone i galaretką jeżynową 82

smaczne. Najlepiej robić na noc, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Galaretkę zrobiłam z soku jeżynowego własnej produkcji. Można użyć gotowej galaretki o dowolnym smaku. Jeżeli macie sok z jeżyn to szczerze polecam zrobić samodzielnie galaretkę. Składniki 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej ,przesianej cukier … Czytaj dalej Rolada z mascarpone i galaretką jeżynową

gotuj ze mną
Tort piernikowy z choinkami 267

Tort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i 

Słodki Pomysł
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 147

zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem

Kolizje Smaków
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 163

białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe z likierem Bayley's 100

szklanka mocnej kawy rozpuszcalnej 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 4 łyki cukru pudru 20 ml likieru Bayley's Sposób przygotowania: Szklankę kawy,cukier,kakao i Kasię rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy.Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i jajka miksujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy kremem. Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem stopniowo dodając

Wielki apetyt
Krem z dyni z jabłkiem i mascarpone 164

jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki serka mascarpone (ok. 100 g) sól, pieprz 2 łyżki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tiramisu 183

Składniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka

Świat Ciasta