espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść i na śniadania, i na obiad, i na kolację, bo jest po prostu przepyszne! Składniki: 500 g mascarpone 3 jajka(...)białości. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały
Kuchnia ŁukaszaNONE Składniki na formę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk) Krem budyniowy: 750ml mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 250g masła o min. zawartości tłuszczu 82% 2 banany Warstwa truskawkowa: 500ml wody 3 galaretki truskawkowe 500g świeżych lub mrożonych truskawek 200g twarogu sernikowego z mascarpone President Warstwa wierzchnia: 300g twarogu sernikowego z mascarpone President 200ml słodkiej
Kuchnia w czekoladzieCiasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! :) Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka(...)Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo
Kolorowy Przepisownikgwarantuję, że jest pyszny. Nie jest za bardzo słodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi(...)dekoracji 1. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone i teraz bardzo delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników. 2. Wiśnie odsączamy od syropu. Przełożenie tortu: Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej
kruche babeczkipiekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem(...)rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad 1/4 kremu, następnie położyć drugi blat, zwilżyć ponczem, wyłożyć kolejną część kremu, wyłożyć trzeci blat, zwilżyć ponczem. Tort schować do lodówki, dla bezpieczeństwa (żeby krem nie wyciekł) można założyć obręcz od większej tortownicy
moj przepis nasitko. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie połowy, z których jedna będzie stanowiła ¾ całości. Do mniejszej wlewamy mus porzeczkowy i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na pierwszym blacie biszkopta rozkładamy kawałki owoców, które zostały po wyciskaniu przez sitko musu. Rozkładamy
VioletoweKucharzeniemaślanych 100 g masła Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 70 g masła Masa z brzoskwiń: 5 brzoskwiń ( około 800 g ) 1 lekko czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)stopione masło. Całość dokładnie połączyć. Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dokładnie dociskając wylepić ciasteczkową masą dno. Tak przygotowany spód z ciasteczek włożyć do lodówki. Krem budyniowy - proszek budyniowy i mąką ziemniaczaną przesypać do miseczki. Dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i ugotować
WSZYSTKO SMACZNEsztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość
Malinowe Pocałunkijajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 2,5 kostki masła 1 szklanka(...)Dodatkowo: 1100 g czarnej masy cukrowej 200 g białej masy cukrowej wydruk jadalny na papierze cukrowym odrobina srebrnego pyłku spożywczego Przygotowanie: Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut. Krem malinowy analogicznie do tego przepisu. Masa maślana wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem
Domowa Cookierenka Agipuszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny
Życie zaczyna się w kuchnimargaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone. Przełożenie - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć esencją herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę kremu waniliowego, na który ułożyć przekrojone na pól truskawki (lekko docisnąć w krem). Na krem wyłożyć biszkopty zanurzone pojedynczo
Ciastka - domowe słodkościZupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój
MintTaste40min. Przestudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć herbatą z cytryną. masa : W naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem, śmietanką, ekstraktem i cappuccino. tort: Na paterze lub spodzie tortownicy umieścić pierwszy blat, dokładnie rozsmarować konfiturę, nałożyć porcję kremu cappuccino. Podobnie postąpić z drugim blatem. Po przykryciu tortu ostatnią częścią biszkoptu, całość posmarować cienką warstwą kremu. Posypać wiórkami
Raj dla Podniebieniamaliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu z wyrazistym w smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript
Moja smaczna kuchniaPozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki
Zakątek rozkoszy kulinarnychtemp. 180 st, C. Ostudzony biszkopt przekroić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem
kgwjanczewotabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, aż całkowicie zesztywnieje. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy krem śmietankowy dzielimy na 3 części (po 47 g kremu). Do jednej dodajemy partiami białą czekoladę, do drugiej gorzką czekoladę a do trzeciej 3 łyżeczki kawy
Słodkie Przyjemnościodstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce
Tradycyjna kuchnia Kasi