krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:262/352)

Jagodowe tiramisu 133

puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając  stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód.  Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny

Życie zaczyna się w kuchni
TORCIK NA ZIMNO WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI 826

margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone. Przełożenie - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć esencją herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę kremu waniliowego, na który ułożyć przekrojone na pól truskawki (lekko docisnąć w krem). Na krem wyłożyć biszkopty zanurzone pojedynczo

Ciastka - domowe słodkości
Zupa krem z porów z wędzonym łososiem 121

Zupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój

MintTaste
Tort kakaowy z cappuccino i konfiturą z róży 101

40min. Przestudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć herbatą z cytryną. masa : W naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem, śmietanką, ekstraktem i cappuccino. tort: Na paterze lub spodzie tortownicy umieścić pierwszy blat, dokładnie rozsmarować konfiturę, nałożyć porcję kremu cappuccino. Podobnie postąpić z drugim blatem. Po przykryciu tortu ostatnią częścią biszkoptu, całość posmarować cienką warstwą kremu. Posypać wiórkami

Raj dla Podniebienia
Mus czekoladowy z mascarpone 260

maliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu z wyrazistym w smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript

Moja smaczna kuchnia
Deser a'la tiramisu z jagodami. 178

Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janczeczki 613

temp. 180 st, C. Ostudzony biszkopt przekroić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem

kgwjanczewo
Kawowy deser w słoiku 551

tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:  Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, aż całkowicie zesztywnieje. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy krem śmietankowy dzielimy na 3 części (po 47 g kremu). Do jednej dodajemy partiami białą czekoladę, do drugiej gorzką czekoladę a do trzeciej 3 łyżeczki kawy

Słodkie Przyjemności
Deser z granatem, galaretką i mascarpone 166

odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zguba i przedwyjazdowy torcik 165

tort. Znaczy się - na biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy.  Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo(...)lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kalafiora i gruszki z chipsem z szynki parmeńskiej 92

minut. Następnie ściągnij garnek z ognia, nieco wystudź i zmiksuj na gładki krem zupę. Jeśli trzeba przetrzyj przez sito, by była idealnie gładka. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz zagotuj.  Na suchej patelni smaż szynkę parmeńską na chrupko. Porcję kremowej zupy podaj z łyżką mascarpone, chipsem z szynki i natką pietruszki.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 148

czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy

Wrzosowa Polana
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, mascarpone i chipsem z szynki parmeńskiej 95

smażenia lub masła  przyprawy, po szczypcie: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, tymianek, pieprz czarny sól do smaku  1 szklanka mleka kokosowego  1 szklanka bulionu  Dodatki:  mascarpone  szynka parmeńska natka pietruszki  listki botwinki  Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz(...)zredukuje. Ściągnij garnek z ognia i zmiksuj składniki blenderem na gładki krem. Jeżeli masz wątpliwości czy krem jest odpowiednio gładki przetrzyj go przez sito. Na koniec dopraw solą i jeszcze raz doprowadź do wrzenia.  Na suchej patelni usmaż na chrupko szynkę parmeńską. Ugotowaną zupę podaj z łyżką mascarpone, pokruszoną szynką parmeńską, natką pietruszki i dekoracją z listków botwinki, która

Mango Papaja
Ciasto z topinamburem i kremem z czekoladą 113

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)łyżki kakao Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję

Domowa cukiernia Ewy
Pączki z mascarpone i gorącym dulce leche. Tłusty Czwartek nadchodzi! 149

jajek do ciasta dodałam serek mascarpone, dzięki czemu ciasto zyskało ten nawet trudny do opisania smak, ale taki śmietankowy jakby. Polecam Wam bardzo, pączki robię normalnie na drożdżach bo takie uważam za najlepsze! Wciąż nie dorobiłam się szprycy do nadziewania pączków, więc u mnie pączki je się z dodatkiem dżemu lub innego kremu. Polecam Wam przygotowanie sosu karmelowego Dulce Leche(...)PĄCZKI NA SERKU MASCARPONE: - 410 -420 g mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 50 g masła - 100 ml mleka - opakowanie drożdży instant (7g) - 250 g serka mascarpone - 30 ml wódki lub spirytusu - łyżka cukru pudru (opcjonalnie dwie) W mleku rozpuść drożdże z dwiema łyżkami mąki, odstaw na 5-10 minut. W dzieży robota umieść serek mascarpone, wódkę i zacznij ubijać

SMYKWKUCHNI
Śnieżna rolada 149

postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku * - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe

mojewypiekiinietylko
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z EUFORIĄ /BEZ WYWARU. 150

naszych starań. Zupa krem szpinakowa z mocną nutą czosnku. Delikatna, kremowa, pachnąca na kilometr, sycąca ale nie zapychająca. Można się zakochać... No i jak na zielone przystało - uzależnia i uszczęśliwia. SKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego 450 g lub 2 opak. świeżego, - 2 szklanki wody, - 2 łyżki masła, - przyprawa warzywna do smaku, - 3-4 łyżki śmietany lub serek mascarpone, - czosnek(...)główka, WYKONANIE: szpinak gotujemy na wodzie z masłem, zabielamy śmietaną lub mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie

Wypisz Wymaluj
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 158

serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch

Humanistka w kuchni
ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami 113

suchego patyczka przez ok. 50-60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku orzechy do dekoracji wykonanie: Serek miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowym smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kawałkami orzechów lub posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Przekładane ciasto kawowe z orzechami 125

przekrawamy na dwa blaty. Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić). Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia, 1/3 na wierzch). Dowolnie dekorujemy np wiórkami czekolady i połówkami orzecha włoskiego

Smaki Na Talerzu
Tort "Kokosowy bukiet". 91

masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy

DominikaDolci
Tort tiramisu 397

części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone 100 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem ( nie wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania  smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania

The Sweet Damsel
Tiramisu 150

parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny

Zainspirowana w kuchni
Tiramisu z burbonem 224

deserowej Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy delikatnie z masą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Wierz ciasta starannie oprószamy czekoladą i ciasto wkładamy do lodówki

Niezły Młynek
Tort kokosowy z malinami 165

pudru 2 śmietan - fixy 3 szklanki malin Śmietaną ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan - fix. Dodać mascarpone, zmiksować. Wsypać 175 g wiórków kokosowych, delikatnie połączyć. Pierwszy krążek biszkoptowy ułożyć na paterze, delikatnie nasączyć mocną herbatą i wyłożyć 1/3 kremu kokosowego, na krem powykładać połowę malin, lekko dociskając, przykryć drugim blatem, rozsmarować drugą część kremu i wyłożyć resztę owoców

Domowa cukiernia Ewy
Tort malinowo — kokosowy 126

wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie. Tort malinowo — kokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia biszkoptu użyłam nieudanego dżemu z malin (wyszedł mi bardzo rzadki

Wypieki i Rumieńce
Deser Tiramisu 190

powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą

In my kitchen