jajko 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody KREM: 1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 200 g serka mascarpone truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło(...)łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną. Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Powstanie delikatna pianka. KREM: Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się
Kuchnia od dwojgadodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady
Mix smakuWystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część pokrojonej galaretki, pokrojone truskawki. Zwijamy roladę
Andzia Pichcigalaretki, wkładam do lodówki, gdy zgęstnieje wykładam na upieczony wcześniej spód ŚMIETANKA Z MASCARPONE: 500 ml. śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się
Upiecz sobie babeczkęsicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Ciasteczka zbożowe bardzo drobno pokruszyć, po czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym zmiksować na gładką masę. Za pomocą łyżki wyłożyć krem na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać. Owoce pokroić w ćwiartki i po czym wymieszać z dżemem truskawkowym i ułożyć na warstwie kremu
Ciastka - domowe słodkościpomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser biały 3x mielony – 500 g * mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna
Ostra na Słodkosobie jesieni bez dyni. Przepis od Pauliny z małymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 250 g serka mascarpone 200 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 żółtka 350 g mus z dyni (przepis tutaj
Delicious Titbitsgorącej wody, dodajemy wiśnie , mieszamy, odstawiamy do stężenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy. Białka z dodatkiem szczypty soli ucieramy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z kremem. Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy . Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami , przekładamy ją warstwę kremu , a na wierzchu dajemy kolejną warstwę
Smakowite Daniabiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazbiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazmasla200 g cukru1 lyzka skorki cytrynowej(bio)4 jajka (wielkosc M)200 g maki1/2 paczuszki proszku do pieczenia4 lyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik(...)umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki z bananami.Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach.Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu.Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki cukru pudru ( lub zwykły zmielony w młynku do kawy ) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem ( według przepisu Anny Starmach ) : 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą) 500 g serka mascarpone 1 laskę wanilii 3 łyżki cukru pudru dodatkowo : truskawki , najlepiej duże i świeże 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka oddzielamy od żółtek(...)zabieg powoduje że biszkopt jest równy . . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po czym zostawiamy nadal w formie do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przecinamy na 3 – 4 blaty. Czas na krem . Śmietanę i serek przekładamy do miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość ubijamy mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem
Ogrodnik w podróżyostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie(...)każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i następnie nakładamy krem i brzoskwinie itd. Brzegi oraz wierzch także smarujemy kremem. Górę tortu dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, jagodami. Post Śmietanowy tort z owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Krem: 7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać
Mała Cukierenkabiszkopt nasączony kawą, pyszny, delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości! Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki(...)ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą, nakładamy połowę masy, banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy
Kolizje Smaków