ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów
Emcia PichciSkładniki: 5 - 6 ciasteczek zbożowych 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 olejka spirytusowego waniliowego 200 g truskawek 2 łyżki
Ciastka - domowe słodkościkremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego 4 łyżki rumu 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie ciasta, ciasteczka miksujemy. Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( wykładamy do miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą. Wodę podgrzewamy a czekolada w miseczce się rozpuszcza ). Do ciastek
Smaki EwyJeszcze chwila i będziemy cieszyć się świętami! Ja już wszystkie prezenty pokupowałam, plan co upiekę, też już jest, brakuje tylko choinki. W weekend trzeba będzie
Nastoletnie Wypiekaniemrocznie i dyniowo, ale też cichutko i z namysłem. Zacznijmy więc od zamyślonego sernika dyniowo-fistaszkowego, który uważam za prawdziwe odkrycie i rewelację na języku. Sernik dyniowo-fistaszkowy 150g ciastek digestive 1/4 łyżeczki cynamonu 60g masła Zagnieść wszystkie składniki na mokry piasek, ubić na dnie foremki i wstawić do lodówki. 1 szkl. puree z dyni 600g serka kremowego (typu(...)150g cukru pudru 4 jajka 3 łyżki masła orzechowego do masy + 2 łyżki do dekoracji Dynię zmiksować z serkiem na gładko, dodając dynię po trochu do utartego na gładki krem serka, stopniowo zacząć dosypywać cukier. Następnie pojedynczo wbić jajka, a na koniec dodać masło orzechowe. Wylać masę na przygotowany wcześniej spód. Piecyk rozgrzać do 170 C. Formę z sernikiem umieścić
Przepysznik - BLW i nie tylkoostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest(...)masa stwardniała a biszkopty były miękkie.5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGOP.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą i podać obok ciastka zamiast dawać je do środka
Kuchnia PROzdrowotnaDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko
Kuchnia domowa AniMiód, jabłka i orzechy czego można chcieć więcej w jednym pysznym cieście:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamnie kawa i ciastko ze świeżymi owocami to połączenie idealne. Dlatego myślę, że dzisiejszy deser spodoba się wszystkim, którzy zgadzają się ze mną w tej kwestii. Babeczki cappuccino, Nutella, świeże maliny i domowa masa cukrowa (o niebo lepsza w smaku od tej, kupnej) - wszystko razem nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie wygląda :)Składniki na babeczkiSkładniki na masę cukrową+świeże(...)maliny, Nutella (lub inny krem czekoladowy)Owoce myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły.Babeczki przygotowujemy według przepisu.Parzymy kawę i odstawiamy, żeby ostygła.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
CiastkozercyDagmary , Doroty , Magdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty L. A u mnie w temacie tort prowansalski. Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się(...)taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi
6niebopuszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką. Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować(...)rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy na nasze ciasto. Ja użyłam do tego celu rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić za pomocą dużej łyżki. Dekorujemy posypką. Ps. przepis bierze udział w akcji Smacznego
Wielki apetytokoło 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki
Mała CukierenkaA oto moja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3
Tradycyjna kuchnia Kasibanana, i pędzę do pracy. A tam, po jakiejś godzince, dopada mnie głód. No dobra, mały głodek raptem... Niemniej, jak możecie sobie z pewnością wyobrazić, otoczona jestem przez ciasta, ciastka i ciasteczka, co tylko potęguje ssanie w żołądku. W końcu, skuszona smakołykami, sięgam po drożdżóweczkę, albo - czyste szaleństwo! - po kawałek ciasta z bitą śmietaną... W końcu jednak powiedziałam(...)może. Nie chcę skończyć praktyk dwa razy grubsza i ani trochę wyższa, niż zaczęłam. Pierwszy krok - śniadanie w domu, które nasyci mnie na tyle, że będę mogła smarować biszkopty kremem, i nie podjadać. Kanapki są na drugie śniadanie, owsianka...? Za długo. Granola jest dobrym rozwiązaniem (koniecznie domowa !), ale od czasu do czasu potrzeba zmiany. Z czeluści szafki wygrzebałam więc zapomniane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się(...)ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietana i serek się ze sobą połączyły. Poncz: filiżanka mocnej czarnej herbaty Ponadto: Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie konfitura z Maroko Sklep, do kupienia TUTA(...)poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarka