poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję(...)Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu marcepanowego, potem połową konfitury. Układam kolejny blat, nasączam, kolejna 1/3 część kremu, konfitura. Ostatni blat też nasączam. Smaruję kremem, i boki tortu też. Wstawiam do lodówki na godzinę. Brzegi tortu polewam czekoladą. Wstawiam na 15 minut do lodówki. Środek tortu dekoruję żelką wiśniową. Układam jajka czekoladowe, marcepanowe, baton czekoladowy, płatki migdałowe
wesoła kuchniaSKŁADNIKI BISZKO PT: 5 jajek 1 kubek cukru 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżka kakao KREM: 0,5 kubka mleka 0,5
Luźna Kuchniaprostocie tkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. Składniki: 24 herbatniki 1 krem do karpatki Emix 400 ml zimnego mleka kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe Dodatkowo: 1 polewa o smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej(...)kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałów. Schładzamy jeszcze kilka minut i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiPołączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie dni. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, po upieczeniu jest ono wilgotne i smakuje trochę pomiędzy murzynkiem a brownie. Polecam ten przepis, mnie i mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Czas przygotowania(...)wyrównaj szpatułką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. * Wierzch ciasta będzie nieco wypukły, przed położeniem kremu możesz go odkroić lub pozostawić w takiej formie. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj zimne mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj do otrzymania sztywnej masy (w razie potrzeby
Słodki Blogczasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się nie rozpuścił) posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno w rulon. Smacznego! :) The post Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy(...)lodówki ubijamy na sztywny krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy świeże maliny, mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową. Chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonHerbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/3 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem(...)kaszę a następnie kakao ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia. Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Bullioczekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze schłodzić warstwy po dodaniu polewy czekoladowej (można przyspieszyć proces wkładając na chwilę ciasto do zamrażarki). Dobrze zastygnięta polewa nie zmiesza się i nie ociepli niepotrzebnie kremu(...)wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na kilka minut. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. Schłodzić, do zastygnięcia polewy czekoladowej. Ubić śmietankę. Gdy nie będzie jeszcze do końca sztywna, dodać cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone. Krótko zmiksować. Krem wyłożyć na herbatniki. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe i płatki migdałowe (powinny się
Lekcje w kuchnijajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam(...)ręki czekoladową kropelkę i za pomocą pędzelka, smarujemy jej spód naszym klejem z cukru pudru i wody. Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą gotowe . DEKOROWANIE BABECZEK: Do każdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład
Domowe TortyCzekoladowe doniczki z pysznym musem – super deser bez pieczenia! Kwiatki na Dzień Matki Urocze doniczki z czekolady wypełnione delikatnym musem truskawkowym i oreo oraz miękkim biszkoptem. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne oraz efektowne deserki, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach. Składniki: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady deserowej 250ml śmietanki kremówki 250g serka(...)malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem *** *** Do pozostałego kremu śmietankowego dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy *** *** Krem wykładamy do doniczek, przykrywamy biszkoptami i nasączamy ponczem *** *** Na wierzchu posypujemy pozostałymi zmielonymi ciasteczkami *** *** Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem czekoladowe doniczki dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty
Blog z Apetytemgorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje stefanki, modyfikując warstwy, jakimi przekładamy herbatniki. U mnie krem występuje w dwóch wariantach – kakaowo-kawowym i zwykłym, waniliowym. Ale równie dobrze jako(...)dodajemy kakao i kawę (opcjonalnie). Herbatniki moczymy w mleku/kawie układamy bokiem na folii aluminiowej po 8 w rzędzie. Każdy rządek smarujemy naprzemiennie kremem raz jasnym raz ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi
Mieszam w Garnkuzrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy cappuccino czekoladowej 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka 100 g czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje(...)będzie gęsta dodajemy do niej ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy cappuccino (nie trzeba go rozpuszczać) i całość dokładnie mieszamy mikserem, ale nie za długo, by śmietana się nie rozwarstwiła. Gotowy krem wykładamy na warstwę jabłkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747','AffId
Cynamonowe szczęściepysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) gotowa polewa czekoladowa przepis Do garnka(...)papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polewą przygotowaną z czekolady i masła, i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3 godziny
Smakowite Daniajeszcze maliny! Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się je błyskawicznie! Mam nadzieje, że wypróbujecie! Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 15 szt MUS CZEKOLADOWY: * twaróg 3 x mielony – 300 g * czekolada 50% – 100 g * śmietana(...)śmietany, lekko studzimy. Po lekkim wystudzeniu dodajemy żelatynę, rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na puch dodając pod koniec cukier puder, ubitą dodajemy do krem malinowego, delikatnie mieszamy, by napowietrzyć. Całość wylewamy na schłodzony, czekoladowy spód. Posypujemy malinami, chłodzimy
Ostra na Słodkosobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!! Składniki na tort czekoladowy z jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm MUS CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany 30% 170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 70 g czekolady mlecznej) jagody i maliny do dekoracji Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia(...)dobrze mieszamy. Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowanie