kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:25/338)

SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 139

mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)zrobić: Kotlety lekko roztłuc i posolić. Jajko skłócić doprawiając solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z sezamem  (ok 1 łyżką) .Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurki dokładnie umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić

Kuchnia w opałach
kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem 175

Składniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe(...)kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowy w chrupiącej panierce 197

smażenia Plastry schabu rozbić,oprószyć pieprzem i solą. Jajka roztrzepać i wymieszać z mąką pszenną, wodą i vegetą. Bułkę tartą wymieszać z mąką kukurydzianą.  Kotlety obtaczać najpierw w cieście z jajek i mąki, a potem w bułce tartej  z mąką kukurydzianą. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 267

wiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje się podsmażoną na maśle cebulkę. Masę ziemniaczaną zagęszcza się mąką, a na koniec dodaje się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów(...)mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy cebulę razem z tłuszczem, mąkę i jajka oraz przyprawiamy je solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, z której formujemy niewielkie płaskie kotlety. Masa jest delikatna, więc dobrze jest zwilżać dłonie zimną wodą, by nie przyklejała się do palców. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy

Trzeci talerz
schabowy z kosteczką w panierce kukurydzianej... 174

woreczka i rozbić tłuczkiem nie za cienko razem z kosteczką płatki kukurydziane zmiksować w blenderze jajka roztrzepać z solą, pieprzem i odrobiną oleju - panierka lepiej się trzyma kotlety namoczyć w jajku z 30 minut, aby smaki przeszły do mięsa na gorącym smalcu smażyć obtaczane w płatkach kukurydzianych kotlety na złocisto z obu stron podać z ziemniakami w mundurkach i surówką

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety drobiowe po parysku 166

Kotlety drobiowe po parysku Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla tradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne.     Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki(...)dwóch stron papryką mieloną i solą *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę *** *** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, a następnie w jajkach i od razu smażymy na złoty kolor z dwóch stron *** *** Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Kotlety podajemy z ziemniaczkami i surówką

Blog z Apetytem
Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 144

płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety schabowe (jak zwykle optuję za tymi z kością) 60 g płatków kukurydzianych (cornflakes) 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej sól, pieprz 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek albo olej rzepakowy Kapusta: 500 g modrej kapusty 2 łyżki(...)roztrzepać jajka z mlekiem. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na niskich obrotach, wymieszać z płatkami migdałów – wysypać na talerz – duży – będziemy na nim obtaczać kotlety. Kotlety obtoczyć w jajku, z każdej strony przyłożyć na talerzu z płatkami, jeszcze raz obtoczyć w jajku i porządnie w płatkach. Smażyć na gorącej oliwie na złoto.   Podobne przepisy Grillowany schab

Pociąg Do Kuchni
Tradycyjne kotlety de volaille 337

piersi kurczaka100 g masła2 jajka150 g tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso umyć, osuszyć, rozbić(...)dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować.Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce.Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie

Świat Domowej Kuchni
Kotlet z indyka w panierce z sera grana padano 126

padano :-) Mój syn się zachwycał, że pyszne były :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: filet z indyka bułka tarta 1-2 jajka 5-6 łyżek sera grana padano 2 łyżki mąki sól pieprz 1. Filet z indyka kroimy na porcje (kotlety), które jeszcze dodatkowo troszkę rozbijamy. Oprószamy(...)stron solą i pieprzem. 2. Na jeden talerzyk wybijamy jajka, na drugi dajemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą i straty ser, mieszamy. 3. Najpierw nasze kotlety dajemy do mąki, potem jajka i na końcu do sera wymieszanego z bułką tartą. Panierujemy jak tradycyjnego kotleta, w takiej samej kolejności :-) Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

kruche babeczki
Schabowe z serem i pieczerkami 192

pietruszki     7 łyżek bułki tartej     2 jajka     2 łyżki mleka     sól     pieprz    2 łyżki startego sera cheddar    2-3 łyżki mąki Przygotowanie:    Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem(...)stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki

Amatorka kuchenna
1540. Kotlety "nuggetsowe" 231

wymieszać z wegetą oraz papryką w proszku.W jednym naczyniu umieścić skrobię kukurydzianą, w drugim, jajka wymieszane ze śmietanką, w trzecim panierkę kukurydzianą.Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w skrobi kukurydzianej, zanurzyć dokładnie w jajku,a następnie w panierce kukurydzianej.Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu w płytkim oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych

Moje domowe kucharzenie
Kotlety jajeczne 324

Takie kotlety kiedyś robiła moja mama i przyznam, że to był jeden ze sposobów (oprócz zupy szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka. Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała(...)pierwsza wersję.) Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron

Di gotuje
kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem... 204

Składniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula(...)smaku, śmietana kremówka 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, parmezan starty - ile potrzeba mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę na złocisto, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 239

jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki wiórków kokosowych czubata łyżeczka zataru olej do smażenia Jajko roztrzepać w szerokiej miseczce. Na talerzyku wymieszać bułkę z wiórkami i zatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a następnie suchych składnikach i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podać np. z listkami pietruszki. U mnie są rachityczne, bo to pierwsze listki pietruszki wysianej 31 stycznia

Weekendy w domu i ogrodzie