schabu mąka 2-3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz wegeta amarantus Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać jogurt i przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i amarantusie. Smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzeniedzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam. 1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy ,zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę, pieprz i mąkę .Ubijamy na jednolita masę. Kotlet wyjmujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą(...)patelni. Doprawiam solą i białym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól
W kuchni Karmel-itkismażeniaSposób wykonania:1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę.2. Jajko roztrzepać z mlekiem.3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.4. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego
Kuchnia domowa AniKotlety z pieczarek i ugotowanych jajek to propozycja na bezmięsny posiłek. Kotleciki te są równie smaczne i pożywne jak te z mięsa. Można je podać z takimi samymi dodatkami jak podajemy kotlety mięsne, ja podaje je po prostu z surówką lub jakąś sałatką. składniki: 350 g pieczarek 6 jajek 1 cebula bułka tarta olej do smażenia sól,pieprz Pieczarki zetrzeć(...)grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy dodać także ok 2-3 bułki tartej aby masa związała. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk. Kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć
Monia miesza i gotujeschabowego zmodyfikowanego - nie z bułką tartą ale z mielonymi orzechami włoskimi. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Kotlety schabowe Mąka Mielone orzechy włoskie ( można je samemu zmielić ) Sól, pieprz jajka Olej Wykonanie: Kotlety schabowe rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i w roztrzepanych jajkach. Na sam koniec obtaczamy w mielonych orzechach i smażymy na oleju na złoty kolor
Smaki Ewypełnoziarnistych płatków jaglanych 1 jajko sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pociąć na kotlety,delikatnie rozbić,przyprawić solą i pieprzem do smaku. Każdego kotleta maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć grubo w płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju,usmażone kotlety osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami
Kolorowa kuchnia ElkiKotlety ziemniaczane to pyszna propozycja na prosty i tani obiad. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, za każdym razem, w zależności od dodatków, np. szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej(...)idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!KOTLET SCHABOWY Nie ma nic lepszego jak nasz tradycyjny, polski kotlet schabowy. Składniki: schab jajko sol pieprz olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Schab myjemy i kroimy na plastry. 2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa. 3. Solimy i pieprzymy. 4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko(...)żółtko połączyło się z białkiem. Możemy dodać szczyptę wody. b) do drugiego talerza wsypujemy bułkę tarta. 5. Rozbity wcześniej kotlet, najpierw maczamy w rozbełtanym jajku, z jednej i drugiej strony, po czym obtaczamy go, również z obu stron, w bułce tartej. 6. Kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz i obsmażamy, z obu stron
Kulinarnie z Polką na KresachCzasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową(...)płatków kukurydzianych corn flakesPrzygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchnimojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)zrobić: Kotlety lekko roztłuc i posolić. Jajko skłócić doprawiając solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z sezamem (ok 1 łyżką) .Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurki dokładnie umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić
Kuchnia w opałachSkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe(...)kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie
W Mojej Kuchni Lubięsmażenia Plastry schabu rozbić,oprószyć pieprzem i solą. Jajka roztrzepać i wymieszać z mąką pszenną, wodą i vegetą. Bułkę tartą wymieszać z mąką kukurydzianą. Kotlety obtaczać najpierw w cieście z jajek i mąki, a potem w bułce tartej z mąką kukurydzianą. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniewiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje się podsmażoną na maśle cebulkę. Masę ziemniaczaną zagęszcza się mąką, a na koniec dodaje się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów(...)mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy cebulę razem z tłuszczem, mąkę i jajka oraz przyprawiamy je solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, z której formujemy niewielkie płaskie kotlety. Masa jest delikatna, więc dobrze jest zwilżać dłonie zimną wodą, by nie przyklejała się do palców. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy
Trzeci talerz